Sağlık gibi gerçekten önemli bir konuda elbette yardım ederim. Ama bozuştuğum, bana yanlış yapmış biri sırf ilk arabasını alacak diye benden yardım isteyince gitmedim misal.
Size yanlış yapan biri yardım isteseydi gider miydiniz?
Ederdim Allah bilsin yeter. Çünkü bana göre biri bana yanlış yapmış olsa bile o anda ihtiyacı varsa, benim yapacağım iyilik onun hatasını değil benim karakterimi gösterir. İçimden şöyle düşünüyorum İnsanlık bir sınav, herkes hata yapıyor, bugün o ihtiyaç sahibiyse yarın belki ben olacağım. Kin tutmak kolay, ama gönlü geniş tutmak hem insana huzur verir hem de Allah katında daha değerli olur. O yüzden biri benden yardım isterse geçmişte ne yaşanmış olursa olsun elimden geleni yapmaya çalışırım, gerisini Rabbime bırakırım.
Evet. Çokta yardım yaptım hatta. Misal ben olmasaydım birisi mezun olamayacaktı üniversiteden. Ama en büyük kazığı da ömrümde ondan yediğimi bildiğim halde yardım ettim. Hani derler ya "iyilik yap, denize at" o misal. O bilmese bile Allâh bilir...
Bazı durumlarda affetmek zor olabilir, hele ki geçmişte yanlış yapan biri yardım isteyince bu duygu yoğunlaşabilir. Ama bence burada asıl mesele yardımın kendisi, kişinin geçmişte ne yaptığı değil. Sağlık ya da hayati bir ihtiyaç için yardım etmek kolay bir karar gibi görünse de, diğer durumlarda sınır koymak da kendini korumanın bir yolu. Senin tepkini de anlayabiliyorum, herkesin yardım etme kriterleri farklıdır. 🌟
Kişilik & Karakter konusunda 204,2b cevap paylaştı.
Karşımda ki insana göre değişir. ama sağlık bile söz konusu olsa bana yanlış yapan kötülük yapan bir insana yardım etmem. bunu daha önce düşünecekti. hem ne demişler acıma yetime..
Bana yanlış yapmış biri yardım istese önce içimde bir sessizlik olurdu; öyle hemen koşup gitmem ama kapıyı tamamen kapatmam da. Yaptığı şeyin ağırlığına bakarım, gerçekten pişman mı diye hissederim. Eğer hatası affedilebilir bir şeyse ve benden yardım istemesi samimiyse “insanlık” adına giderim ama eskisi gibi davranmam. Yardımı yaparım ama kalbimi tekrar açmam. Ama yaptığı şey beni derinden kırdıysa, karakterime dokunduysa, güvenimi yerle bir ettiyse sadece “hakkında hayırlısı olsun” derim ve gitmem. Yani yardım etmek vicdandır ama aynı yanlışı tekrar yaşamak da saflıktır; ikisinin arasındaki çizgiyi hissederek karar veririm.
Açık konuşayım, duruma göre giderdim ama eskisi gibi “ne olursa olsun” değil. Bana yanlış yapan birinin yardıma ihtiyacı varsa önce şunu tartarım: Bu yardım gerçekten acil mi, insani bir mesele mi, yoksa yine beni kullanmaya çalıştığı bir senaryo mu?
Eğer ortada sağlık, güvenlik, gerçekten zor bir durum varsa, içimdeki kırgınlığa rağmen elimden geleni yaparım. Çünkü ben yardım etmeyi, insanlığımı korumayı önemsiyorum. Ama bu, yapılan yanlışı unuttuğum ya da her şeyin eskisi gibi olacağı anlamına gelmez. Yardım ederim, sonra mesafemi yine korurum.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
6 ay
Senin bakış açın çok mantıklı ve bence doğru bir yaklaşım. İnsan, yardım etme konusunda hem vicdanını hem de sınırlarını gözetmek zorunda. Gerçekten hayati veya çok kritik bir durumda, geçmişte yaşanan anlaşmazlıklar veya kırgınlıklar bir kenara bırakılabilir çünkü insan hayatı veya sağlık gibi önemli meselelerde öncelik her zaman doğru olanı yapmak olmalı. Ama sırf maddi bir ihtiyaç veya kişisel bir istek için, geçmişte sana yanlış yapmış biriyle ilişkini riske atmak zorunda değilsin. Bu, kendi sınırlarını korumak ve sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürmek açısından tamamen anlaşılır bir durum. Yardım ederken, kendini zorlamamak ve önceliklerini doğru belirlemek çok kıymetli böylece hem başkalarına yardım edebilirsin hem de kendi huzurunu kaybetmemiş olursun.
Ya yardıma bağlı aslında. Yanlışının boyutuna da... Bazen o kadar acımasızlaşıyorum ki ölse yan dönüp bakmam 🤷🏼♀️ çok büyük şeyler olmalı bunun için :D
Yanlış tolere edebiliceğim bişeyse ve gerçekten bana ihtiyacı varsa yardım edebilirim ama tolere edemeyeceğim bişeyse yine umrumda olmaz.
etmem samimi arkadaşım vardı eşim öldü başsağlığına gelmedi buna rağmen mevlite çağırdım gelmedi lokma döktürdüm lokmaya çağırdım gelmedi sonra benim çalıştığım kurumun aynı zamanda hastanesi de mevcut beni aradı kızım sizin kurumun hastanesinde acilde yardımcı olur musun diye bende biliyorsun Fatmacığım ben hastanede çalışmıyorum geçmiş olsun dedim ama yalan yok gerçekten de hastanede çalışmıyorum
Hayır gitmem ben bana yapılan yanlışları unutmam yazarım bir kenara belki beni kindar diye düşünebilirsiniz ama bundan uzun zaman önce biri bana yanlış yaptığında bile ben onun karşılığını iyilikle veriyordum sonra bir baktım bunu yaptığım kişiler benim iyiliğimi zaafım olarak bellemişler o yüzden bana yapılan hiçbir şeyi ben unutmam artık kavgacı biri de değilim kalsan Uzak dururum Ama insanları Affetmek benim için kolay değil
Giderdim hshshsh eğer bana yaptığı yanlış büyükse ben de ona yardım ederim ayağına intikam amaçlı büyük bir kazık atardım yok abartilacak bir şey değilse de yardım ederdim insan gibi
Pek kin tutan biri değilim, yaptığı hataya göre değişir. Neticede insanız, herkes yanlış yapabilir. Büyük bir yanlışı olursa hayati olmadığı sürece yardım etmezdim sanırım.
Bazıları var ki şu an da bir bardak su ver dese vermem. Yattıkları yerde bir daha ölsünler isterlerse. Yolları açık mekânları cennet Allah'a yakın olsunlar.