Neden herkes kendisini en zeki ve tartışmalar da haklı zannediyor? Bu durumun sebeplerini biliyor musunuz?

Dunning-Kruger etkisini hiç duydunuz mu?1994 yılında ingiltere de bir hırsız maske falan takmadan bir bankayı soyar. Öyleki bankadan çıkmadan önce güvenlik kamerasına bakar ve bir gülücük atar. Kaçmayı başaran hırsız elbette kameralar sayesinde kısa sürede yakalanır. Sorguda hırsız şaşkındır. Polislere ''beni nasıl tespit ettiniz hemen? Ben vucudumun görünen yerlerine limon suyu sürmüştüm'' der. Evet gerçekten de limon suyu sürmenin kameralarda kendisini görünmez yapacağına inanmıştır. Hatta kendini öyle bir inandırmıştır ki, polislere görüntülerin gerçek olmadığını söyle. Bu durumu araştıran Justin ve David hırsızın yalancı değil Apt. al olduğunu kanaat getirmiştir. Ve bu durumun psikolojik sonuçlarını çözebilmek için bir grup universite öğrencisini bir sınava sokmuştur.

Neden herkes kendisini en zeki ve tartışmalar da haklı zannediyor? Bu durumun sebeplerini biliyor musunuz?

Öğrencilere sonuçları açıklamadan önce sınavın nasıl geçtiğini sormuşlar. Gerçekten düşük not alacak olan öğrenciler, sınavın çok iyi geçtiğini ve yüksek not beklediklerini söyler. Ortalama ve üstü not alacak olan öğrenciler ise sınavın kötü geçtiğini söylemektedir. Bu gibi araştırmalardan sonra fark edildi ki, apt. al insanlar yaptıklarının farkında değil. Kendilerine dev aynasında bakıyorlar ver ciddi bir şekilde başarılı olduklarını düşünüyorlar. Zeki insanlar da ise tam tersi bir durum fark ettiler. Bildikleri şeylere ne kadar hakim olduklarının farkında değiller. Farkında olabilmek için o konuda belli bir uzmanlık seviyesine ulaşmak gerektiğini anladılar.

Kısacası;Dr. Dunning ve Kruger çeşitli araştırmalar yaptıktan sonra bize şu gerçeği bilimsel olarakta kanıtladılar: ''Cahille cenk etme, asla kazanamazsın. Onlar hep haklıdır''. Bilgi tatlı bir döngüye sahiptir. Öğrendikçe ne kadar bilmediğini öğrenirsin. Apt. al lık ve cahillik ise büyülüdür. Ne kadar bilmiyorsan o kadar biliyor zannedip kendini hep haklı görürsün.