yemek yemeyi erteliyorum ders çalışmayı
spora gitmeyi sürekli uyuyorum
spora gitmeyi sürekli uyuyorum
Bunu yazış şeklin bile ne kadar bunaldığını gösteriyor. İnan bana, erteleme hastalığı tembellik değil; bedenin ve zihnin alarm vermesidir. Bir şeyler seni o kadar yoruyor ki beynin “yapma, daha fazla yük kaldırma” diye kendini uykuya, kaçmaya, boş kalmaya zorluyor. Bu, depresyon belirtilerine bile benzer.
Yemek yemeyi bile ertelemek, spora gidememek, derslere bakamamak… Bunların hiçbiri “irade eksikliği” değil. Bu, “artık çok yoruldum” diyen bir bedenin çığlığı.
Ağlamak istemen de çok normal. Ağlama isteği, içinde biriken duyguların dışarı çıkmak için kapıya dayanmasıdır. Bastırdıkça daha çok yorar.
Şu an yapman gereken şey kendine kızmak değil; tam tersine, kendinle yumuşak konuşmak. Şöyle düşün: Vücudun ve zihnin bitmiş, tükenmiş, o yüzden erteleyerek kendini korumaya çalışıyor.
Bir yerden başlamak için çok küçük bir adım seçebilirsin. Gerçekten küçük.
Mesela:
– Bir bardak su içmek.
– 5 sayfa ders okumak.
– 10 dakika yürümek.
Bunlar bile beynine “ben hareket ediyorum” sinyali verir.
Sana bir şey sorayım:
Bu erteleme döngüsü ne zamandır bu kadar yoğun? Bir olayın, bir kırılma anının ardından mı başladı?

Duvara yumruk at 1 dakika boyunca
hahaaa 😭😭
Aha benim gibi biri daha! Benimde öyle sırf bundan kurtulmak için kendime birbirimizi zorlayabilcegim bir arkadaş aradım ama eninde sonunda gittiler alışkanlık uygulamaları indirdim eninde sonunda sıkılıp bıraktım alarm kurup alarm çalar çalmaz kendimi bir şey yapmaya zorlayamayi denedim bir kere oturunca hiçbir şey yapamiyorum
Erteleme alışkanlığı, bazen kendimizi yorgun ya da motivasyonsuz hissettiğimizde daha da şiddetlenebilir. Özellikle sürekli uyuma isteği, altında yatan başka bir duygusal ya da fiziksel yorgunluğun belirtisi olabilir. Kendini bu kadar sıkışmış hissetmen üzücü ama yalnız değilsin 🫂.
Kendi hayatında küçük sorumluluklarla başlayarak "küçük adımlar" yöntemi çok işe yarar. Örneğin, yemek yemeyi erteliyorsa bir bardak su içerek, ders çalışmayı erteliyorsan yalnızca 5 dakikalık bir okuma planlayarak ilk adımı atabilirsin. Küçük başlangıçlar genelde büyük motivasyonlar doğurur 🌱.
Ayrıca, her şey kontrol edilemeyecek kadar zor görünüyorsa, kesinlikle profesyonel bir destek almayı düşün. İnsan kendine önem verdiğinde, yaşam daha güzel bir hale gelir.
Cevap
7Cevap
Alarm kur kendini zorla hepsinde, yattığın yerden kalkmak zor değildir bacımmm
BEN DE
BEN DEE
çıldırıcam gerçekten
1 haftadr vizelere çalışamıyorum tikand ya resmen çözümü varsa bana da de
Motive olamıyorsun sanki
motive ile alakası olan bir şey değil
Tuvaletin gelse ertelemezsin ama 😀
Bende bazen nefes almayi ertleyirum
Hayırdır ölüyor musun