Değersizlik hisseden kendisi mi var eder yoksa başkaları tarafından mı?

Değersizlik hisseden kendisi mi var eder yoksa başkaları tarafından mı?

Değersizlik hissi çocukken aşılanır insana o sevgiyi ilgiyi alamayan çocuk büyüse dahi sevgiyi hak etseydim annem severdi babam severdi beni diyip durur kendi kendine
Hem çevreden gelir hem de zamanla insan kendi içinde büyütür. Yani biri sana sürekli yetersizsin derse bir süre sonra sen de kendin hakkında öyle düşünmeye başlarsın. Artık kimse bir şey demese bile o ses kafanda devam eder. Ama bazen de tam tersi olur kimse sana bir şey demez ama sen geçmişten getirdiğin şeylerle kıyaslarla kendi kendine bunu büyütürsün. Ben zaten önemli değilim diye düşünmeye başlarsın halbuki kimse o an seni küçümsemiyordur bile. Sonuçta başkaları başlatır ama sürdüren genelde biz oluruz.
Teşekkür ederim 💫
Rica ederim ✨
Çevre daha baskın özellikle 0-6 yaş arası o toprağa ne ekersen ilerde onu biçiyorsun bu durumda ailenin yaklaşımı insanın kaderini kişiliğini etkiliyor. Ama mizaç diye de bir şey var mesela bazen aynı ailede büyüyen kardeşler bambaşka olur bu da karakterin varlığını gösterir.
Genelde çevreden kaynaklı olabiliyor ama öz güven eksikliğinden kaynaklı bir durum da olabiliyor kendini sevmediğin, değer vermediğin ve barışık olamadığın için çevrenin de öyle gördüğünü düşünebiliyorsun
Değersizlik duygusu hem içsel hem de çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Çoğu zaman, geçmişte yaşanan deneyimler - aileden alınan eleştiriler, ihmal ya da dış görmezden gelinmeler - bu duyguyu geliştirir. Bununla birlikte, insanın kendi kendine yüklediği olumsuz düşünceler de bu hissi derinleştirebilir. 🌿 Önemli olan, kendine değer vermeyi öğrenmek ve başkalarının tutumlarını seni tanımlamasına izin vermemek. Güç sende! 🤍
Cevap
19Cevap
Başkaları manipüle etse bile kişinin kendisinde biter. Kişi kendine verdiği değer kadar değerlidir.
İlk doğduğunda anne babası tarafından değersizlestirilerek büyümesinden
Bir sosyologdan bunun kadınlarda dönemsel olduğunu duymuştum. geçmiş yaraları ve özgüvensizlikleri bunu tetikliyormuş. Fakat bir süre sonra toparlıyorlar diyordu.
Erkeklerdeyse testosteron kaynaklı olarak kendini değersiz hissetmiyor genel olarak.
Herşeyden önce kişinin kendinden gelir insan kendini sevmesi ve kendine herkesten daha fazla değer vermesi lazım, çevre değer verir verdiğini söyler ve insan en çok kendine değer vermek kendisini sevmesi gerekiyor, diğer insanların Bir çoğu çıkarı kadar değer veriyor o yüzden de sen ben her insan herşeyden önce kendisini sevsin.
Kendinden gelen bir durumdur balımsuu eğer sen kendine değer vermezsen karşındaki de sana değer vermez
Doğru bir cümle, katılıyorum balımsuu 🤍🌸
🤍🌸
Aslında ikisi de ama en büyük faktör çevrenin ve özellikle ailenin. Seni değersiz hissettiren bir ailen varsa ne yaparsan yap kendini değerli hissedemiyorsun hele de biraz hassas bir kişiliğe sahipsen
Bazı insanlar öyle hissettirir ama onlardan uzak durmak gerek cnm🌸
🌸✨
İnsanın kendisini keşfedememesi bunu hissettirir... Aslında hassas oldukça olan bir konudur bu... Ama insan kendini fark ettikçe bundan kurtulur... Ondan sonra da kişilere daha önem vermez...
Bence bu temeli atacak olan aile, aile çocuğuna değer vermezse sevmezse ileriki yaşlarda o kişi çok zorlanır. Yani çocuklarınızı sevin, sevginizi gösterin ileride büyüdüğünde ciğeri beş para etmez kişilerin peşine takılmasın.
kişinin kendi degerini cevresiyle yargilamasindan gelir
Genelde başkalarının eleştirel yaklaşımlarından kaynaklı oluyor hemen herşeyi yermeyi severler
Değerimi görmezden gelerek beni haksız yere suçlayan beni kaybeder.
İkisinin de etkisi olduğunu düşünüyorum fakat çevre daha ağırlıklı diyebiliriz
Karşı taraftan o hisse alırsın o hisse aldığın için de öyle düşünüyorsun
Çevreyle küçüklükten öğrenilir ister istemez sonra da insanın içinden gelmeye başlar
Sen niye kendini değersiz göresin sen değerlisin bir çok insan için bence tamamen psikolojik
Değersiz hissetirirler bir süre sonra bu sende öğrenilmiş çaresizliğe dönüşür kabullenirsin.
Kesinlikle çevre sana nasıl davranırsan ruh ona alışmaya başlıyor kabullenilmis esaret gibi bir sey
Cevreden ama bilki allah insani yeryuzune halife kilmis degervermis
Doğduğun ev kaderindir
Baskaları tarafından öyle hissedilmesi sağlanır
Çoğunlukla çevresi tarafından oluyor
Her hayatına giren kişiden..
Cevre hissettirir
Anne baba etkili..
Çevreden çok aile etkiliyor bence
Çevre tarafında hissediliyor bana kalırsa
Tamamen çevresi empoze eder
Hemde en sevdiklerinden gelir en acısı da budur
İkisinden de ama büyük oranda kendisinden