Hz. Adem ve Hz. Havva'nın da günah işleyeceğini yani o ağaçtan yasak meyveyi yiyeceklerini biliyordu, herşeye gücü yeten yüceler yücesi bir varlık neden onları yarattı o zaman? Günah işlesinler ceza yesinler sonra bu yüzden insanlar da ceza çeksinler falan :S yanlış anlamayın ama çok aklım karıştı ateist değilim
Cevabın nedir?
bu konuda benimde aklımda soru işaretleri var ama bilen birisi anlattığında eyvallah diyorum ama sonra tekrr başa sarıyorum en güzeli fazla derine inmemek. çünkü insanı yoldan çıkarır bu düşünceler!
soruna gelince Allah senin ne yapacağını biliyor ama seni yönlendirmiyor. sana akıl vermiş iyiyle kötüyü ayırt et diye. kaderi her yere sokmak yanlış. örneğin senin zina yapcağın kaderin değildir. sana kulum zina haramdır, yaparsan cezasını çekersin dedi mi dedi. sana akıl verdi mi verdi. aklını kullanarak nerde ne olacağını sende biliyorsun o zaman doğru yolu aklınla sen seçeceksin. yani cenneti cehennemi sen aklınla seçersin.
hz adem ile ilgili sorunda bu şekilde. hz ademle havvayada akıl verdi. herşey serbest ama bunu yerseniz cezanız bu dedi. ama o kendi aklıyla kendi iradesiyle o meyveyi yedi. Allah müdahale etmedi. yiyeceğini biliyormu şüphesiz Allah herşeyi biliyor. ama karar verme yetisini sana bırakıyor senin önüne iyi kötü ayrımını çıkardığında seçme işi sana düşüyor.
umarım anlatabilmişimdir. dediğim gibi derin düşündüğünde kafa karıştırır insanı yanlış düşüncelere sevk eder ki atesitliğe bile yol acabilir dikkat! :)
müslümanlık bütün dinlerden daha zordur. Allah bütün dinlerde var ama biz öncümüz hz Muhammedi bile görmedik duymadık ama inanıyoruz. zor olan bu kurcalarsan haklı olduğuna inanmaya başlarsın arkadaşım o yüzden bırak bildiğimiz gibi kalsın. deşme :)03 Yorumla
Soran+1 yılBak benim sorumu sana söyleyeyim :)))
Ben bunları biliyorum asıl sorum şu;
Allah'ın her dilediği oluyorsa eğer yarattığı kullara iyi ile kötüyü ayırtedebilecek ilimi verir nefislerini kontrol edebilen kullar yaratırdı. Ama bu durumda cehennem için de kul yarattığı çıkar ortaya ve bu Allah için çizdiğimiz şefkat kurallarını yıkıyor- +1 yıl
ben bi hocaya yani biz Allah la şeytan iddialaşması sonucumu hayata geldik bakalım kim güçlü bumudur dedim adam tövbelemeye başladı.:) tövbe tabide kurcalayınca böyle sonuçlara varılabiliyor. ama bu düşünceler insanı yoldan çıkarıyor kurcalama sen inancın varsa Kuran ne diyorsa inan başka bişey düşünme :)
Soran+1 yıltabi haklısın da bizzat Allah sorgulamamızı düşünmemizi hacı hocalara uymamamızı istedi
En İyi Cevaplar
Farz etki vizyona yeni bir film girecek. Fakat sen, bir yolunu buldun ve o filmi herkesten önce izledin.
Neyse, herkes sinema salonunda yerini almış ve heyecanla filmin başlamasını bekliyor. Film bir başladı, Aman Allah'ım sen herşeyi önceden bir bir söylüyorsun. Dediklerin bir bir oluyor. Filmin sonunda ise, "adam kızı öldürüp katil olacak" dedin. Aynen dediğin gibi adam kızı öldürüp katil oldu. Ve film bitti.
Şimdi sinemadaki izleyiciler sana dönüp, "adamı sen katil ettin. Katil olacak demeseydin katil olmazdı!" diyerek, seni suçlayabilirler mi?
Elbette suçlayamazlar. Çünkü sen sadece olacakları önceden biliyordun. Yaşananlara müdahale etmedin. Bu nedenle katil olmayacak da diyemezdin. Deseydin o zaman yanılmış olurdun.
Allah'ta dünyada yaşanacak olanları sadece biliyor. Müdahale ettiği olaylar elbette var. Ama bizi bunlardan sorumlu tutmuyor. Mesela demiyor ki "sen neden bir katilin kızı oldun?" Önceden filmi izleyen seyirci misali, müdahale etmediği, bizim özgür irademizle yaptığımız olaylardan bizi sorumlu tutuyor.
Umarım anlatabilmişimdir.59 Yorumla
Soran+1 yılMuhteşem bir örnek verdin ve çok mantıklı fakat şu var
Allah sadece olanları bilmiyor ki
Allah o kötülükleri işleyeceklerini bildiği halde yarattı o kullarını- +1 yıl
Çok tembel bir öğrenci düşün. Öğretmen, "seni sınav yapmama gerek yok. Karnene notunu zayıf veriyorum" diyebilir mi? Çocuk kesin olarak zayıf alacak olsa bile, öğretmen onu sınava tabi tutmak zorunda. Varsayımla hareket edip zayıf verirse, hakkını yemiş olur. Allah katında da varsayımlar olmaz. Sadece gerçeklik vardır. Gerçekliğin olması için de yaşanmışlık şarttır. Yani suçu özgür iradenle işlersin, cezasını da çekersin.
Soran+1 yılyani diyorsun ki Allah o kulu yaratmak zorundaydı?
Soran+1 yılcehennem olmasaydı sadece cennet olsaydı ve Allah herkese kötülük ile iyilik arasındaki farkı anlamanın ilmini verseydi olmaz mıydı?
- +1 yıl
Onun için melekler var. Günahı bilirler ama asla günah işleyemezler. Ama günah işleyemedikleri için de cennet diye bir ödülleri de yoktur. Dünya; sonunda ödülü olan bir sınav yeridir. Her sınavda, işaretleyebileceğin doğru ve yanlış şıklar vardır. Eğer tüm şıklar doğru olursa, ortada bir sınav kalmaz.
- +1 yıl
Konu aslında basit. Şöyleki kainatın ve insanın yaratılış gayesi Allah`ın isimlerine ve sıfatlarına aynalık etmektir. Yani; Allah`ın Şafi (şifa veren) ismi vardır, bu ismin kendini göstermesi için hasta birilerinin olması gerekir. Rezzak (rızık veren) ismi için rızka ihtiyaç duyan birilerinin olması gerekir. Benzer şekilde de Kahhar ismi Allah'a isyan eden birilerinin varlığını gerektirir. Dolayısıyla insan günah işleyecek şekilde yaratılmıştır. Haksızlık olmaması için de kendisine hür irade verilmiştir.
Diğer yandan; Allah adildir, kimseye zulmetmez. Duruşma günü de zaten herkes kendi cezasını kendisi verir veya cezasına tam razı olur. Yine cehenneme gideceklere haksızlık yapılıyor denmez çünkü Muhyiddin-i Arabi'nin görüşüne göre cehennemdekiler cezalarını çektikten sonra Allah'ın rahmetinin gazabını geçmiş olması sırrıyla orada kalmak üzere ama memnun olacakları bir hayata başlayacaklardır. - +1 yıl
Aslında ben daha çok şuna benzettim, yönetmen bir film yapacak ve filminin kötü olacağını biliyor. Sonra filmi yapıyor ve kendine kötü gözüktüğü için filmi siliyor (insanlar için cehenneme gönderilmek). Yönetmen Allah; film insan. Daha iyi bir soru: Allah neden bizi kusurlu yarattı?
- +1 yıl
Şöyle düşün eğer Allah bizi saf doğrucu ve günahsız bir şekilde yaratsaydı zaten biz ona hep ibadet edicektik hiçbirşeyi yargılamadan iman edicektik kısacası bir melekten farkımız kalmicaktı haşa Allah bizi boşuna yaratmış olucaktı. Ve bide şu var Allah zaten biliyordu senin dediğin gibi ve bizi bir imtihana sokması için yarattığından dolayı Dünyaya gitmemizi sağlamak için bunu öngördü. Zaten cennette yaratmasının sebebinin bu olduğu belli onları dünya hayatına alıştırmak için bir süre cennette tuttu sonra dünyaya indirdi yani burda şeytanın yüzünden vesaire diye birşey yok hatta ayet var dünyaya indiği zaman hayvanların isimlerini falan da onlar bilmezken Hz. Adem ile Hz. Havva biliyordu. Umarım cevabını istediğin soruyu yanıtlamışımdır.
Allah katında olanları kimse tam olarak anlayamaz, anlatamaz. Daha ruhlar alemindeyken bize insan olarak mı melek olarak mı yaratılmak istediğimiz soruldu. İnsan olunca üstün varlık olacağımızı özgür irademizin olacağını duyunca insan olmayı seçtik. Karşılığında sınava tabii olacaktık. Sanırım biz sınıv kısmına değilde üstün varlık olma kısmına odaklanmış olmalıyız ki melek olmak istememişiz. Çünkü melekler sabit konumdadır ne yükselirler ne alçalırlar. İnsanlar iradesi ile çok yüksek mertebeye de çıkabilir gayya kuyusunada düşebilir. Yani kimse ben niye doğdum, bu dünyaya niye geldim bana sordular mı diyemeyecek.
00 Yorumla
Birkaç yıl önce senin gibi sorular benim de beynimi meşgul etmeye başladı.Ama benimkiler seninkinden daha derindi,o ayrı.:) Ben bunların cevabını en iyi kutsal kitaplardan alabileceğine inanıyorum.Buradakilerin cevaplarına göre düşünmeni istemem.Mesela ben ateistim,gelip burada sana "Aslında yok öyle bir şey,bak şöyle düşün.." diyip bir ton örneği arkadaşlar gibi önüne yığabilirdim ama kendin düşünmenden yanayım.En iyisi oku,öğren,düşün ve anla.:)
01 Yorumla
Soran+1 yılpeki :) teeşekkürler
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
29Cevap
+1 yılSorun şu: Allah bir kulun günah işleyip cehenneme gireceğini bildiği halde niçin onu yaartıyor, cehenneme gitsin diye mi? Çok basit:
Allah, her insanı temiz bir fıtrat üzere özünde iyi olarak yaratmıştır. Her insanda iyiliğe olduğu gibi kötülüğüde meyil vardır. İnsanın sorumluluğu bunlardan hangisine ağırlık verdiğiyle ilgilidir. Allah her insanı potansiyel bir Ebu Bekir (ra) olarak yarattığı gibi potansiyel bir Ebu Cehil olarak ta yaratmıştır.
Allah insanı yaratır. Ve onun ne yapacağını bilir. Cehennemlik diye onu yok etmez. Hem kötünün varlığı gereklidir. Cehennemlik insanların varlığı gereklidir. Herşey zıddı ile bilinir derler.
Kafanızı kurcalayan soru çok mantıksız. Herkes iyi olsa iyilik bilinmez. Kötülük var ki iyilik biliniyor. Hem herkes iyi olsa irade olmaz. İşte Allah (Azze ve Celle) Cehenneme gideceği kullarını bunun için dünyaya gönderiyor. Hem o iradesini kötüye kullanmış. Onu tekrar yok etmek adil değil. Dünyaya gelecek. Kendisi yaptıklarına bibizzat şahit olacak ve hakettiği cehenneme gidecek. Başka bir hikmeti yine dediğim gibi böylece iyi insanlar yaptıkları şeyin bilincinde olacak. Allah bazı insanları cehennem için yaratmamıştır; aksine cehennemi bazı insanlar için yaratmıştır.
Burada daha detaylı bilgi alabilirsiniz: sorularla islamiyet00 Yorumla
+1 yılHadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki:
(Âdem aleyhisselam Cennetten çıkarılınca, ya Rabbi, Muhammed aleyhisselamın hürmetine beni affet diye dua etti. Allahü teâlâ ise, [ne cevap vereceğini bildiği halde, cevabını diğer insanların duyması için] “Ya Âdem, onu henüz yaratmadım. Nereden bildin?” buyurdu. Âdem aleyhisselam da, “Arşta, la ilahe illallah, Muhammedün Resulullah yazılı olduğunu gördüm. Anladım ki, şerefli isminin yanına, ancak en çok sevdiğinin, en şerefli olanın ismini layık görürsün” dedi. Allahü teâlâ buyurdu ki: “Ya Âdem doğru söyledin. O bana insanların en sevgilisidir. Onun hürmetine dua ettiğin için seni affettim. Eğer Muhammed aleyhisselam olmasaydı, seni yaratmazdım.”) [Taberani]
Miraçda Allahü teâlâ, Resulullaha, (Senden başka her şeyi, senin için yarattım) buyurunca, Resulullah da, (Ben de, senden başka her şeyi, senin için terk ettim) dedi. (Mirat-i kâinat)13 Yorumla
Soran+1 yılAllah isteseydi sadece Hz Muhammed s.a.v. efendimizi yaratamaz mıydı?
- +1 yıl
Allah`a �man ve O`na ib�det için gelmiştir. Kur`�n-ı Ker�m`de bu hususta şöyle buyurulur: "Cinleri ve insanları, ancak beni tanıyıp �man etsin ve ib�dette bulunsunlar diye yarattım." (ez-Z�riy�t, 56). - +1 yıl
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki: Bu �yet-i kerime gösteriyor ki, cin ve insanların yaratılması, Allahü te�l�yı tanımaları içindir ki, bunlar için şeref ve saadettir; yoksa Allahü te�l�nın bir şey kazanması için değildir. Hadis-i kudside, (Tanınmak için her şeyi yarattım) buyurması, (Onların beni tanımakla şereflenmesi için) demektir; yoksa (Tanınayım ve onların tanımasıyla kemal bulayım) demek değildir. Bu m�n�, Allahü te�l�ya l�yık olmaz. (1/266)
+1 yılPeygamberimiz bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur:''kulun isteyerek yaptıgı her hareket ve hareketsizlik için önüne üç defter konur.biri, niçin yaptın? digeri nasıl yaptın? üçüncüsüde kim için yaptın? birinci niçinin manası, kendisine bunu Allah için mi, nefsin istedigi için mi, yoksa şeytana uymak için mi yaptın demektir.bundan kurtulursa, nasıl'a sıra gelir.yani nasıl yaptın.çünkü her bir hakkın bir şartı, edebi ve ilmi vardır.yaptıgını ilmine uyarak mı? yoksa cahilligini kolay görerek mi yaptın?bundan da kurtulursa, yani şartlarına uygun olarak yapmışsa,kim için? yani bunu ihlas ile, yalnız Allah için senden yapman isteniyordu.Onun için yaptıysan mükafatını görürsün.başkası için yaptıysan karşılıgını ondan iste, dünya için yaptıysan zaten nasipsizsin, daha başkası için yaptıysan skıntı ve cezaya kavuşursun denir'' buyurmuştur.
01 Yorumla- +1 yıl
Gönderdiğim yazıların ve linkleri ve son olarak bunu ilettim.Bundan sonrası sendedir.Allah göz açıp kapayıncaya kadar nefsin ile seni başbaşa bırakmasın.
arkadasım bunları sorman cok dogal bu cok kıtap okudgunu turkydkı yuzde 60 lık gerızekalı toplm ıcınde olmadıgnı gosterır ınsan soru soran bır haywandr yanls anlama bunlar dusunmen yanls degıl gerklı ktpları okuyarak kendını bılgndrblrsn dın ucu bucagı olmayan bır okyanustr kmse bısı blmyr dın konusunda yuzde yuz ayrca bunları cok dıle getırme tutuklarlar :)
25 Yorumla
Soran+1 yılnaparlarsa yapsınlar kardeşim, sorgulamadan olur mu ya?
- +1 yıl
olmaz tabiki ama dine fazla takılırsın en son ateıst olarak ckarsn:D benm bı abı dedııgm bırı wardı adam ateıst adama dedm abı nye ınanmysn dedı bak sandalye war kafanda grymsn dedm ne sandalyesı olm ya kafanda ıste dedm abı dalga gecme dedı allah nerde gorymsn adama ne dersen de ınanmaz gormyo kenedene bı haklılk yolu czms dondrmessn yanı fazla kurcalama ama:D
Soran+1 yılben ateist olmam çünkü ateistler tesadüflere inanıyorlar ben bilime güvenirim ve matematiksel hesaplamalara göre evrenin bir tesadüf sonucu oluşması imkansızdır ayrıca mükemmellik ve hiç bir kusurun olmaması da cabası. Üstelik Kur'an-ı Kerim'in yazılışı kafiyesi, ve içindeki şifreler muazzam. Sadece cevaplayamadığım bu sorular sinirimi bozuyor. Allah'ı kimse hakkıyla bilmiyor çünkü. Gidip bir hocaya sorsam diyecek günaha giriyorsun töbe de :S
- +1 yıl
bak kısaca soyle dıyelım turkıyede yobaz cok ve yobazlardan nefret ederm allah bu beynı kullanalım dıye wermıs herkes bırısne dın ogretme pesınde boyle bır toplmda olmak benı uzuyor allahn belası orumcek beyınlıler sadece dua etmesını blyr calmayı crpmayı zına yapmayı nyse snrlerm bozldu sen dgru yoldsn ıyı dsnyrsn gerısını takma
Soran+1 yıle insan nasıl sinirlenmesin ki.. haklısın
bu soruyu o kadar çok hocaya vs sordum ki tatmin edici cevap alamdım bende elhamdülillah müslümanım ama bu soruya cevap alamadım...çnükü dediğin gibi allah bizim akderimiz yazdı ve ona göre yaşamak zorundyız onun dışında bişey yaparsan zaten allah yanlmış olur ki töbe haşa böyle bişey olmaz...allah şunu diyor bilinmek istedim o yüzden yarattım diyor o konuda tamam ama kader konusunda benimde kafam karışk
13 Yorumla
Soran+1 yılkader konusu şöyle, Allah herşeyi bilir, yaşanmış yaşanan ve yaşanacak olan herşeyi..
Ama kaderi biz kendimiz çizeriz kendi verdiğimiz kararlar çizer.. Yani Allah bizim hangi kararları vereceğimizi ve bunun sonucunda nereye gideceğimizi biliyor. Anlamadığım neden nefsine yenik düşecek kullar yaratması
Soran+1 yılhadi buyrun cenaze namazına :D bugün uyku yok bana
Gizli Üye(36-45)+1 yılBir insan hem yaratılmış hem de yaratılmamıştır...hem yaratandır hem de yaratmaktan uzaktır...Her insanın ÖZü HAKKtır burada Adem ile Havvadan bahsedilen ALLAHın belli bir şekle bürünmüş hali ve yine onunla kayıtlanamaz halidir önemli olan kendindeki bu hali yakalamaktır..SEVAP ve GÜNAH ise bu kayıtlardan çıkamayanların muhatap oldukları şeylerdir...
ETE KEMİĞE BÜRÜNDÜM YUNUS OLDUM GÖRÜNDÜM.(Yunus Emre)
Bu noktayı anlayanlar ALLAHın kulundan ayrı olmadığını ama kullara bakarak da kayıtlanamayacagını anlar...04 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılBu anlattıklarımı herkes bilmez aslında her yerde de konuşulmaz ama işte soru sorunca yazmak zorunda kaldım...
Soran+1 yılbiraz aklım karıştı
Cevap sahibi+1 yılAdem de Havva da sen de ben de Allah'tan ayrı değiliz etrafımız da gördüğümüz herşey Allahın belli suretlere bürünmesinden başka birşey değil sadece Allah var başka birşey yok (La ilahe illallah=Allahtan başka varlık/ilah yok.) Hz.Muhammedin anlattığı dinin günümüz anlayışıyla uzaktan yakından alakası yok ondan sonra tabiki dini anlamayan kafası karışan insanlar olur daha dini anlatanlar anlamamışki doğru düzgün...
Soran+1 yılçok iyi dedin bunu :) daha dini anlatanlar anlamamışlar
+1 yılHava kapalıyken gök yüzüne bakarsın ve yağmur yağacağını bilirsin.
yağmur sen biliyorsun diye yağmaz.
Allah insanları yaratmış ve özgür irade vermiştir, kimin günah işleyeceğini biz nasıl yağmur yağacağını biliyorsak bu aklımızla sonsuzluğa eş derecede bilir ama Allah biliyor diye günah işlemeyiz, işleyeceğimiz için Allah bilir.
E biliyorsa neden sınava tabii olduk?
Allah için zaman kavramı yoktur tüm zaman bir andan ibarettir.05 Yorumla
Soran+1 yılherkes sorumu yanlış anlıyor :( ben bunları tabiiki de biliyorum benim merak ettiğim bildiği halde neden yarattığı... şöyle ki bu durumda Allah cennet için de cehennem için de kul yaratmış oluyor
- +1 yıl
Cennet, Cehennem Allah için bir külfet yada zaman kaybı değildir ki.
ol demiştir olmuştur ve hepsi bir andan ibarettir.
Neden yarattığını sadece tahmin edebiliriz benim düşünceme göre Allah tek ve eşssizdir bunu göstereceği canlılar yaratmıştır. Yaratması dediğim gibi bir zorluk içermiyor ol diyor ve oluyor.
Neden yaratmasın ki? ol demek ile yaratabilme kudreti varken...
Soran+1 yılAllah deyince akla, gücü herşeye yeten, adaleti sonsuz, sevgisi annelerinkinin 10 katı, şefkatli bir varlık geliyor. Allah bu kadar şefkatliyken neden ona karşı itaatsizlik edecek varlıklar yaratmak istesin? Ve sonra onları da cehennem ile cezalandırsın?
- +1 yıl
Allah insanı yaratıyor.
Kendisine itaat edip etmemekte serbest bırakıyor.
İtaat etmeyenleri yakacağını söylüyor.
Ancak Allah her şeye gücü yetendir.
Allah yarattığı insan ve dünyaya göre kullar koymuştur.
Bugün Allah korkusu olmasa, cennet cehennem olmasa kötülük yaptığında yanacağını bilmese insanlar olduğundan yüzlerce kat daha ahlaksız, daha barbar olurdu. Bugünleri bile arardık.
Allah, Kuran'da lanet eder.
Allahın lanet etmesi ne demektir, yok ol der yok olur neden lanet ediyor? - +1 yıl
Allah lanet etmese, hangi durumlarda ne yapanlara kimlere lanet edileceğinin ölçüsünü bilemeyiz.
Allah kendisine itaat etmeyenleri yakacağını söylemese ahlak ve insanlık daha kötü halde olur.
Allah bizim anlayacağımız şekilde bize yol gösteriyor.
Yakmamak içinde her şeyi yapıyor.
Müslüman olun mutlaka cennete gireceksiniz diyor öyle hanlar hamamlar yapın demiyor.
E buda çok bir şey değil sanırım.
+1 yılÖyle değil bak.Adem babamız ve Havva annemize o ağaçtan yasak meyveyi yedirten şeytandır.O meyveyi kendi iradeleriyle yemişler ve cennetten kovulmuşlardır.Şeytana uymuşlardır.Rabbimiz iyi ve kötüyü seçme konusunda bize karışmaz.İyi veya kötüyü seçmek bizim taktirimizdir,bunun karşılığında günah veya sevaplar alırız.Bu kendi düşüncem tabi.Hz.Adem ve Hz.Havva nın geldikleri dünya ki cennetten kovuldular,o dünya gerçek bir dünya,burada sınav için varız.
04 Yorumla
Soran+1 yılpeki o zaman şeytanı niye yarattı ? Allah isteseydi Adem ile Havva'ya nefislerini kontrol edebilecek gücü ilmi vermez miydi?
- +1 yıl
Soran+1 yılyine demek istediğim o değil.. yani her insan aslında eğer Allah isteseydi nefsini kontrol edebilen iyi kullardan olurdu. Ama Allah bunu istemedi neden istemedi?
- +1 yıl
Herşeye kadir olan Allah dır. Sen ne kadar başka bir şey desende yine bana döneceksiniz diyor.Ben sizi nefsinizle mücadeleye bıraktım bana sevginizi gösterin .Gösterenlere müjdem var müfakatlandırılacaktır.İnkar edenler için azap vardır.
Senin yaptığın ya da yapmadığın ibadetlere Allah cc ihtiyacı yoktur.Çünkü ihtiyaç sahibi değil herşeye gücü yetendir. Rabbimini tanı bil kendini şereflendir diyor.Karar senin artık yoksa herşeye gücü yeten O dur.Her şeyi yoktan yaratan Allah'dır.
Gizli Üye(36-45)+1 yılbende şunu düşünüyorum ve kafamı karıştırıyor;
hayat bir sınav, yaptıklarımıza göre ödüllendirilip cennete gideceğiz ama bir insan cehennemi seçemez mi? İnsan yapısı o kadar değişikki acı çekmekten hoşlananlar olanlar ve kötülüğü isteyerek seçmiş bir insanları cennet ödülüyle doğru yola sokamazsınız
ee böyle çok kişi olursa düzen direk bozulmuş demektir03 Yorumla
Soran+1 yılAllah da ona göre yaratıyordur kullarını :/
Cevap sahibi+1 yılmadem ona göre yaratıcak o zaman direk herkesi iyi huylu yaratsaydı diye düşünmeden edemiyor insan
Soran+1 yılöyle..
+1 yılinsan atesit olmasada bazı düşünceller oluyor ister istemez hadi bizi ALLAH yarattı o nasıl oldu gibi tuaf düşünceler ateistlere bakıyosun bu dünya tedadüf üzeri olmuş dünyanın tesadüf olduğunamı inanmak mantıklı yoksa dünyanın yaratıcı yarattığınamı inanmak mantıklı ateist düşüncesi yanlış bir düşünce bu kesin
04 Yorumla
Soran+1 yılAteistlik çok saçma çünkü bu herşeyin yaratıcısı olduğu bir gerçek inkar edilemeyecek kadar gerçek hatta... Sadece bu sorulara cevap bulamamak bizim Allah'ı gerçekten iyi bilemediğimizi gösteriyor bana
- +1 yıl
kesinlikle ben yakın zamanda kitapımızın türkçesi alacam daha önce bu türk çelişkiler yaşamadım hiç bir zaman gecen babamın arkadaşı geldi kendisi inanmıyor yaratıcıya bu kişi öğretmen kafamı karıştırdı biraz sonra dedim ibrahim napıyosun 27 yaşındayım ilk defa bu kadar saçmaladım gezegen var olduğuna göre dedim insanlarda var hayvanlarda bunlar tesadüf olmaz hiç bir şekilde ateist konuşmak telikeli insanların kafalarını karıştırıyorlar ama insan biraz aklını çalıştırsa olayı çözer
Soran+1 yılkesinlikle haklısın.. ama cevapsız sorular insanın canını sıkıyor ben Rabbimi ve seçimlerini anlamak istiyorum
- +1 yıl
peygamberleri ve evliyaların hayatlarını video şeklinde izlerden katkıları olacaktır evliyalardan özellikle seyid abdul kadir geylani imam rabbani ahmet bedvi hazretlerinin izle evliya sultanı seyid ebdul kadir geylani bir söz var uyanmayı ölüm anına bırakmayınız ölüm anındaki uyanma hiç bir faydası yoktur bu söz harika bir söz yanlış düşünceler insanın ömür boyu hata yapmasına neden olabilir ALLAH şaşırtmasın o essamedtir tektir sonsuz azap inanmayan insanlar için
bendede oluyo öyle sorular ya bak mesela
kuranı kerimde geçiyo her canlı bir gün ölümü tadıcak diye
ama deniz anasının bir türü ölümsüz.. anlamış değilim yani.110 Yorumla- +1 yıl
Ciddi mi ?
Soran+1 yılkıyamet günü her hayvan toprak olacak ya o da o zaman tadar ölümü belki :S
Soran+1 yılbir de nerden biliyorlar acaba ölümsüz olduğunu o türün
Soran+1 yıldeney yapsalar da kanıtlayamazlar ki.. İnsanlardan hiçbiri ölümsüz değil belki de bu hayvan 5000 sene yaşayacak hangi insan yaşıyor ki o kadar sene? görmedikleri için öldüklerini demişler sonsuza kadr yaşıyor diye
- +1 yıl
Böylelikle kendi bedenleri ölse bile, genleri ve o genlerden inşa edilen birebir kopyaları yaşamayı sürdüreceği için biyolojik ve evrimsel açıdan "ölümsüz" olmuş olurlar.
+1 yılKuranı kerimde kader kelimesi hiç geçmez. Allah herseyi bilir demek allahın benim ne yapacağımı bilmesi demek değildir. Ben ne yaparsam sonuçunda ne olacağını bilir. Eğer zaten bilseydi. 2 sey olurdu bir zülmü açıklayamazdık ikinci eğer zaten yaradan oysa yaptıklarımdan sorumlu olmazdım. Verili kader uydurması günahkar muaviye ve soyunun uydurmasındır
01 Yorumla- +1 yıl
Alıntıdır
Allah aşkı vardır bu tasavvufta gizli sandık hazine diye geçer. Allah bizi bu aşktan yaratmıştır bu aşkı tadabilmek için. bir olayı yaşadığın zaman sevapta günahta seni o aşka eriştirir düşünebildiğin zaman.bazı teferruatlar var insanların uydurmuş olduğu.böyle yerlerde arama cevabı bulamazsın hiç bir zaman. Tasavvufa yönel önce gerçek oöanı kavra sonra kuranı kerimi tekrar oku.kalbindeki nûru keşfet ;) böyle sorular her insanın hayatında olmuştur elbet
00 Yorumla
+1 yılkardeşim aman çok düşünme çünkü içinden çıkılmaz bir hal alabilir ve seni farklı yerlere itebilir. Allah 2 yol veriri ve sen hangisini seçersen o yolda ilerlersin..
07 Yorumla- +1 yıl
bu arada bende kardeş kardeşe günah deniyosa eğer ve ilk yaradılan adem ve havvaysa onlardan doğanlarda kardeştir ve bu günahtır hepimiz kardeşiz modunuda baya araştırdım çıkamadım ne hoca bildi ne başka biri onsdan sonra Allah en iyisini bilir dedim susutum:):)
- +1 yıl
"Cok düsünme" nedir abi ya ? Sorgulamadan , düsünmeden , bu ülkedeki cogu insanin yaptigi gibi sürüye mi uysun ? Sacmalamissin .
Soran+1 yılben bu soruların cevabını bulmadan rahat edemiycem mutlaka bir sebebi olmalı mutlaka
- +1 yıl
evet ben sürüye uyuyorum töbe töbe. beni tanımadan yorum yapmıssın ama ben sadece diyorumki din hakkında ne kadar çok düşünürsen çok derine inersen bi çıkmaza giriyosun anlaman zor değil değerli arkadaşım.düşünme demiyorum sadece çok yorumlama çünkü nekadar derine inersen okadar çıkmaza giriyosun. oaraya bende ne düşündüğümü yazdım yorum olarak okusaydın eğer bu yorumu yapmazdın bana..partyrocker
- +1 yıl
Yazdiklarini okuyup da yorum yaptim zaten . Bildigin düsünme demissin iste . Neyse..
- +1 yıl
oradaki çok ibaresi senin için ne anlam ifade ediyo bilmiyorum ama. neyse.
Soran+1 yılaklım bu kadar karışıkken korkuyorum gerçekten neye güveneceğimi de bilmiyorum
her olayı Allah iyi yapsaydı hayatın gerçek yüzü nasıl belli olabilirdi yaşam biraz basit olurdu Allah insana akıl vermiş sonuçta insanlar neler yapıyor diye sınıyor tabikide bu durum karışık burda fazla tartışamazsın ama cevap arıyorsan burasa dehil
06 Yorumla
Soran+1 yılAllah isteseydi bize o ilmi veremez miydi?
- +1 yıl
aynen öyle verirdi ama her şey kolay olurdu hayatta nasıl liseyi bitirmediğin zaman bazı iş yerlerinde işçi oluyorsun fakültede okuduğunda mühendis oluyorsun fakülteyi bitirmeyen nasıl mühendis olamıyorsa insana verilen beyinle bu ilim zaten verilmiştir önemli olan onu bulup çıkarmaktır
Soran+1 yılof çok karışık karma karışık bir durum bu
- +1 yıl
aynen öyle karşılıklı konuşabilsek daha iyi anlamanı sağlayabilirdim burda yazarken farklı oluyor sen demişsin şeytanı niye yarattı iradeyi vermezmiydi diye Allah her insana irade verir inanılmaz bir güçte veriri ama bu irade ve gücü bulan insan şeytan istediği kadar uğraşsın yinede kandıramaz
Soran+1 yılneden herkese bu ilmi vermemiş diye soruyorum ben zaten..
Gizli Üye(30-35)+1 yılSimdi yazardımda cok uzun bunun geçmişi var cinler cinlerden sonra şeytan falan yani senin bu konu hakkında bildigin hiç bişi ama sunu hiç unutma DÜNYADA 5 MİLYAR İNSAN VAR 1 MİLYAR DA MÜSLÜMAN VAR SENDE BU DİLİMDESİN bence daha da eseleme çünkü hiçbisi bilmiyoz :(((
04 Yorumla
Soran+1 yılÖğrenmek istiyorum ama.
Neden Rabbim bu seçimleri yapmış bilmek istiyorum.- +1 yıl
Cevap sahibi+1 yıliblisin yaratılması falan ver çok derin konular anlatmaya kalksam cok uzun ama çok iyi bir amca anlatmıstı kesinlikle güvenilir beni bu konu hakkında doyurdu bence sende cok isyan etme gerçekten cukura düsersin
Soran+1 yılama ben bilmek istiyorum
+1 yılbelki adm ve havvanın iradeleriyle hata yapıp yapmayacaklarını onlarında bilmesini istemisitr iradelerine rağmn hata yapmayn insnların bunu yasayrk görmesini istediği için olabilir
04 Yorumla
Soran+1 yılAllah dilediğine ol der ve olur eğer isteseydi zaten yaratırken bunun ilmini verebilirdi onlara
- +1 yıl
ama vermk istememis anşasılan
Soran+1 yılevet vermek istememiş ama neden? Bu Allah'ın anlatılan adaletine, şefkatine vede sevgisine uyuyor mu?
- +1 yıl
biza daha az ilim bahsedilmis olması ALLAHIN adlt sefkat ve sevgisiyle zıtlasmıyor bnce demekki bu kadrını bilmemiz bzm icin en iyisiydi düsünsene verdiğin karrlrın sonuclrını görüyosun her kararın dünyadaki hrks mükemml olurdu o zmn değil mi ve cnnet le chennme gerk kalmazdı o zmn isstemeden irademiz gitmis olurdu secmleri biz degil gördüklerimize göre yapardık
- Kişilik & Karakter konusunda 2b cevap paylaştı.
+1 yılYapacaklarımıza biz karar veririz ama ne karar vereceğimizi bize şah damarımızdan yakın olan bilemezmi? Makinayı yapan onun saatte kaç ürün çıkaracağını bilmez mi?
13 Yorumla
Soran+1 yılBen onu sorgulamıyorum neden nefsine yenik düşecek insanları yarattı diye soruyorum
- +1 yıl
Bu tercih ancak yaratıcın bileceği bir konu, biz naçizane bir kuluz.
Soran+1 yılÇok şefkatli hatta sevgisinin annelerin sevgisinden 10 kat daha fazla olan yüce adelete sahip bir yaratıcıdan bahsediyoruz. Allah herkesin nefsini eşit yaratmadı öyleyse, cehennem için kul yarattı peki bu adil midir ?
+1 yılMesele imtihandır. Bugün üsınavları kazanacak olanlarda var olmayanlarda var. imdi ösym kendi kafasına göre sınavsız atama veya yerleştirme yapsa olur muydu olmazdı. Şimdi bunu bütün alem için ve büyük düşün.
00 Yorumla
+1 yılhz. Adem le hz Hava nın yaratılışında şu konu geçer zaten adam yeryüzü halifesi olmak için yaratılır
yani o elmayı yemesi tererrüat yer yüzünü görecekti hz Adem14 Yorumla
Soran+1 yılbu nasıl birşeydir?
- +1 yıl
yeterince acık olmadı mı ?
Hani Rabbin meleklere, ben yeryüzünde mutlaka bir halife yaratacağım demişti. Demişlerdi ki: Orada bozgunculuk edecek ve kan dökecek birini mi yaratacaksın? Biz, sana hamd ederek noksan sıfatlardan arılığını söylemede, seni kutlamadayız ya; ben, sizin bilmediğinizi bilirim demişti. bakara süresi
yani hz Adem in yaratılma sebebi yeryüzünde halife olması
bu hz Adem in yaratılış esasıdır
Soran+1 yılOf of of of of of of of of of yemin ederim düşüne düşüne kafayı kaçırcam sonunda
- +1 yıl
ya düşünecek bir şey yok hz Adem e cennette isimler ögretildi yetiştirildi ve yeryüzüne gönderirdi
seçim hakkı sana kalmış hürsün bu dünyada istediğini seçersin
istediğin gibi de yaşarsın işte o yüzden hesap günü var
+1 yılinsanların iradeleri vardır bu yüzden kader denilen şey saçmadır
bi insanın bi insanı öldürcegi kaderinde varsa buna günah demek saçma
ama kendi iradesiyle öldürürse işte bu günah olur
şahsi fikrim kader yok06 Yorumla
Soran+1 yılAnlamadığım şu zaten neden Allah nefsine yenik düşecek insanları yarattı ki ve kader ayrı bir konu zaten. Allah herşeyi biliyor ama hayatımızdaki kararlar bize kalmış
- +1 yıl
yani ben karar veremedikten sonra onun günahını neden çekeyim ki ama yaratılma sebebi hep bi sınav olarak nitelendirilir dünyaya gelen insanlar nefsine hakim olmak yada olamamak arasında gidip geliyo. şu yıl için konuşursak herkes cehennemlik :)
Soran+1 yıliyi ama benim sorduğum şu Allah herkesi eşit yaratmıştır değil mi? yani adeleti şefkati doğrultusunda her insanın eşit bir şekilde yaratılması gerekiyor. Peki ama bazılarına nefsini kontrol etme ilmi verilmiş bazılarına verilmemiş bu nasıl eşitliktir?
- +1 yıl
insanlar eşit yaratıldı zaten ama yaratılıştan bu yana kaç yıl geçmiş bi bakmalısın
ve her yeni doğan bebege bak hepsi birbiriyle aynıdır fiziksel olarak demiyorum tabi
bilinç ve irade aile tarafından eğitilirken verir eşitlik olsa bu dünya bi sınav olarak nitelendirilmez
sen zenginsindir ben fakir ikimizin nefsi farklıdır ve ikimizinde sorgulanışı farklı olur büyük ihtimalle çünkü eşit değiliz
Soran+1 yılbana açıklama yapıyorsun ama ben neden eşit değiliz diye soruyorum neden nefisler farklı neden Allah bir kulunun kötü yolu seçeceğini bildiği halde onu yaratmıştır diye soruyorum
- +1 yıl
tekrar yazamıcam :) yeni kişiler bulmalısın sorgulamak için
allah kullarım eğer günah işlemeydi onları yok eder yerine günah işleyen tövbe eden kullar yaratırdım buyurmuşdur...mesele günaha girmemek değildir..insan sonuçda..nefs diye bişey var...kanabiliyoruz...tövbe kapıları ölene kadar kapanmaz.
00 Yorumlakader var fakat insanlar seçimleriyle yön verirler Allah içki yasak diyor ama içkiyide yaratmış içip içmemek bizim seçimimiz içersek belki bi ayyaş olup içkili öleceğiz ama içmezsek normal bi şekilde bunun gibi
013 Yorumla
Soran+1 yılben demiyorum ki Allah yazmış kadere içkiyi içmeyi. Sadece bir kulu yaratırken onun içki içmeyi seçeceğini bildiği halde onu niye yaratmış diye soruyorum
Soran+1 yılhe ben de onu diyorum arkadaşım :) bildiği halde niye yaratmış
- +1 yıl
hayatımızda yapacağımız seçimler haram-helal tamamiyle bize ait sadece hangi yolu seçersek bizim nereye gideceğimizi biliyor kaderi falan boşvererek düşün şuanda içki içmek senin elinde Allah seçimi sana bırakıyor ama içki içersen belki bir ayyaş olucaksın belki olmayacaksın Allah bunu biliyor içersen tövbe edip bırakmakta senin elinde yani bu kadar detaylı değil
Soran+1 yılherkes aynı şeyi söylüyor ama sorduğumun cevabını veremiyor. Ben seçim hakkımız olduğunu, ve bunun sonuçlarının olacağını, sınavda olduğumuzu, ve verdiğimiz seçimlerin Allah'ın seçimlerinin olmadığını biliyorum. SADECE sorduğum şu; Allah baştan bizi yaratırken neler yapaacağımızı zaten biliyor bildiği halde niye yaratmış? Aslında Allah bazı kulları cennet için bazılarını da cehennem için yaratmış. Tek bu öğretilse eyvAllah derim de Allah'ın adaletli olduğu, şefkatli olduğu söylenir
- +1 yıl
zaten öyle ama bizi yaratırkende kimisinin alkole kimisinin zinaya düşkün olacağını biliyor ama seçim hakkımızda var buda bizim nefsimiz oluyor biz bunlara direndiğimiz zaman cennete gireceğiz seçim bize ait bizim karşı koymamızı istiyor ama içki içip içmeme tamamiyle bizim kontrolümüzde kaderde şu saatte içki içecek diye birşey olamaz ama içki içersekte ne hale geleceğimizi biliyor
Soran+1 yılsanırım sorduğum soruya cevabı kimse bilmiyor :)
Soran+1 yılkim anlıyor ki? hocalara gitmem bana tövbe günaha girersin derler herzamanki gibi
Soran+1 yıldinden anlayan kimse yok ki bu devirde... tek aldığım cevap: sorgulama
Soran+1 yıl:) tavsiyene uyacağım emin olabilirsin
+1 yılSenin sorumluluğun bunları sorgulamak değil emir ve yasaklarına uymak
00 Yorumlaallah tüm insanları günahsız ve islam üzerine yaratır ve irade verir günah işleme veya işlememe iradeyledir ve insan kontrolündedir
06 Yorumla
Soran+1 yılevet öyledir muhakkak ama Allah isteseydi herkese de nefsine hakimiyet veremez miydi?
Soran+1 yılinsanlar kendi kendilerine olmadılar ki imtihana ihtiyaçları olsun! Allah yaratırken zaten bazımızı iyi bazımızı kötü yaratmadı mı?
Soran+1 yılyarattığı kulun kötüyü seçeceğini bilmiyor olması gerekir o zaman da :/ ama herşeyi biliyor
- +1 yıl
allahın sıfatlarında kendisine sınır biçilmez siz küçük çocuğun uçuruma doğru koşarken başına nelerin gelebileceğini bilmezmisiniz allah kullarını kendisine ibadet etmek üzere yaratmıştır ve yaşam tarzlarını belirleyen kitap yollamıştır kimki bu doğrultuda yaşar yaradılışının gayesini tamamlar kimde aksini yaşar sa kaderinin dışına çıkmış olur
+1 yılyaradan iradeyi özgür kılmış sonuçta yasak meyve zorla yedirilmedi
04 Yorumla
Soran+1 yılZorla yedirilmedi evet ama Allah isteseydi onlara nefislerini kontrol edebilme ilmini vermez miydi?
- +1 yıl
madem yaradan devamlı müdahale edecek o zaman cennet cehennem kavramları olmazdı
Soran+1 yılevet zaten neden cehennem diye bir kavram var ki ? olmasın
- +1 yıl
evet olmasın
Bunları buradan tam olarak öğrenemezsin arkadaşım. Şimdi ateisler gelir dalga geçer. Aç kitap oku biraz bilen tanıdıklarına danış.
02 Yorumla
Soran+1 yıletrafımda bilen biri olsa inan sormazdım :(
kadere iman 6.şart tır... önce ki şartlara tam iman ettikten sonra tam anlaşılabilir...
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılİnsanların geleceğini önceden yazdığını söyler. Kötülüğü de iyiliği de. Dünya ya kötülüğü de koyar iyiliği de. Sen eğer iyilik yapmış olursan zaten bunu tanrı istemiştir. Kötülük yapmışsan , bu da nefisdir. Klasik mümin cevabıdır bu.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılAllah Ademle havvanın yaptıklarına şaşırmamış demeye getiriyorsun?
01 Yorumla
Soran+1 yılevet şaşırmamış yaratırken biliyordu zaten
- Kişilik & Karakter konusunda 2,3b cevap paylaştı.
+1 yılSüvarim bekleniyor :)
12 Yorumla- +1 yıl
<3<3
+1 yılbu konular yüz yüze tartısılır burda değil
22 Yorumla
Soran+1 yılsizi bulamam ki gerçek hayatta
- +1 yıl
beni bul demedimki yane konular net ortamında tartısılmaz adamın biri ateist çıkar küfür eder kaçar
Gizli Üye(30-35)+1 yılirade diye bişey var bilirsin değil mi
06 Yorumla
Soran+1 yılbilirm neden herkese verilmemiş onu bilmiyorum işte
Cevap sahibi+1 yılherkese verilmiş sadece biz oan sahip çıkamıyrz
Soran+1 yılsahip çıkamayacak olan kulları niye yaratmış peki?
Cevap sahibi+1 yılherksi sahip oalbilecek ölçüde ayratmış biz sapıtıyoruz
mesela kendini camdan aşağı atmazsın buda bir irade
şöyle diyim işimize geleni yapıyrz irademzle
Soran+1 yıltamam ben de onu diyorum hep başa dönüyoruz farkındaysan
Allah o kulu yaratırken o kulun yapacaklarını zaten baştan biliyor mu? biliyor
yani içki içeceğini kötülük işleyeceğini cehenneme laik olduğunu biliyor
madem öyle onu niye yaratıyor? cehenneme gitsin diye mi?
Cevap sahibi+1 yılo noktaya dönmüyoruz sen anlamıyosun sadece dikaktli oku düşün yapıcak bieşyim yok başka
maddenin diyalektiği
00 Yorumla
Devamını Gör(19)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > Sorular > Allah şüphesiz yapacaklarımızı biliyor peki ya burdaki çelişki nedir?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler