Birine güvenmeyi yeniden öğrenmek, kalbinin kapısını yeniden aralamak gibidir; tereddüt dolu ama umutla karışık. Kendine güvenmeyi öğrenmekse, yıkılmış bir evin temellerini tek başına onarmaktır. Biri bir başkasının ellerinde kırılma ihtimalini taşır, diğeri kendi ellerinde yeniden doğma gücünü. Her ikisi de bir cesaret hikayesidir ama biri kalbi, diğeri ruhu sınar. Peki sence hangisi daha acı verir, yeniden inanmak mı yoksa yeniden başlamayı denemek mi?
Birine yeniden güvenmeyi mi öğrenmek zor, yoksa kendine yeniden inanmayı mı?
Birine yeniden güvenmeyi öğrenmek gerçekten çok zor. İnsan en çok kendine inanır; ne hissettiğini, ne yaşadığını bilirsin ama başkasına asla yüzde yüz güvenemezsin. Hani derler ya, “sevmek mi, sevilmek mi?” diye genelde “sevmek” deriz, çünkü sevdiğimizden emin oluruz; ama sevildiğimizden tam olarak emin olamayız. Bu yüzden birine yeniden güvenmek gerçekten, gerçekten zordur. Bunu yaşadığım için çok iyi biliyorum. Ve unutmayalım sadece birini fiziksel olarak yok etmek cinayet sayılmaz; birinin hayallerini, dünyasını yıkmak da bir tür cinayettir bence.
Bence kendine yeniden inanmak daha zor ve daha acı verici. Birine yeniden güvenmeyi öğrenmek, evet, zor – yaralar derin, ihanetler unutulmaz. Ama o süreçte bile, en azından "kontrol" sende: Karar verirsin, sınır koyarsın, adım adım test edersin. Yanılırsan bile, "seçtim" diyebilmek bir kalkan olur acıya. Ama kendine inanmak? O bambaşka bir cehennem. Kendini kandırmış, zayıf bulmuş, "neden göremedim?" diye kendini lime lime etmişsin. Her ayna yalan söyler, her başarı tesadüf gibi gelir. Yeniden başlamak denemek bile değil; önce içindeki o kırık parçaları toplayıp, "ben buna değerim" diyebilmek demek. Ve o inanç olmadan, hiçbir başlangıç tutmaz – hep yarım kalır, hep korkuyla lekelenir. Acı olarak da kendine inanmamak ezer: Sürekli bir boşluk, sessiz bir ihanet. Birine güvenmemek geçici korur; kendine inanmamak ise sonsuza dek hapseder. Hangisi? Kesinlikle kendine inanmak daha fena – ama aynı zamanda tek çıkış yolu da o. Kazanmak için o acıyı yutacaksın.
Birine yeniden güvenmek zor ama kendine yeniden inanmak, en zor olanıdır. Çünkü başkalarına güven kırıldığında aslında sadece “onları” kaybetmezsin kendine olan sezgine, yargına, seçimine olan inancın da sarsılır.“Nasıl göremedim?”, “neden izin verdim?”, “demek ki ben yanılmışım” gibi düşüncelerle kendi iç sesine şüpheyle bakarsın. Ve o güveni geri kurmak, sadece birine değil, kendine yeniden el uzatmakla başlar. Birine güvenmek, zaman ister. Kendine inanmak ise cesaret. Çünkü dışarıya güvenmek kalbi, kendine güvenmek ruhu onarır. O yüzden asıl iyileşme, “artık kimseye değil, önce kendime güveniyorum” diyebildiğin anda başlar.
Bence her iki süreç de farklı zorluklarla dolu. Kendine yeniden inanmak, temelde yalnız verilen bir mücadele. Bu süreçte kırılmış yanlarınla yüzleşmek zorundasın ve bazen en büyük savaşı kendinle yapıyorsun. Birine yeniden güvenmek ise aldatılma veya kırılmış duyguların izlerini taşıyor. İkisinin de yürek burkan bir tarafı var. Ama belki de en önemlisi, hangi yolda olursa olsun, adım atabilme cesaretini bulmak. 🌿✨
Kendine yeniden inanmayı öğrenmek daha zor bence. Çünkü başkalarına güvenmek, en azından karşı tarafın davranışlarına bağlı bir şey; biri sana gerçekten samimi davranırsa, güven bir şekilde yavaş yavaş geri döner. Ama kendine inanmak… o tamamen içerden başlıyor. Bir kere kırıldığında, sanki kendi yargına, sezgine, değerine dair bir şeyler eksiliyor. “Ben nasıl buna izin verdim? Nasıl göremedim? diye diye kendi güvenini kemiriyorsun. Sonra bir noktada fark ediyorsun ki, karşındakine değil, en çok kendine darılmışsın. O inancı geri kazanmak, yeniden “ben yapabilirim” diyebilmek, en uzun yolculuklardan biri oluyor.
Birine yeniden güvenmek, kendine inanmaktan çok daha zorÇünkü güven kırıldığında o bağı onarmak gerçekten zor oluyor İnsan içten içe temkinli oluyor bir adım atmadan önce hep düşünüyor. Kendine inanmak daha kolay gibi geliyor bazen ama başkasına güveni yeniden kazanmak ayrı bir sabır ve cesaret gerektiriyor