Narsist kişiler genelde manipülasyon, değersizleştirme ve ilgi arayışıyla tanınır. Siz birinin narsist olduğunu hangi küçük davranışlarından anlarsınız?
Birinin narsist olduğunu hangi davranışlarından anlarsınız?
Tam yaşadığım durum. Geç anladım ama konduramadım. İlk başta o kişi çok özgüvenli, karizmatik ve etkileyici görünebilir. Ancak zaman geçtikçe, davranışlarında bazı tekrarlar fark edilmeye başlar. Mesela sürekli ilgi bekler. İlginin başkasında olmasından rahatsız olur ve bir şekilde dikkatleri tekrar kendi üzerine çekmek ister. Kendini sürekli övmesi, başkalarının başarılarını küçümsemesi de dikkat çeken davranışlardandır. Genellikle empati kurmakta zorlanır. Karşısındaki ne hisseder, ne düşünür pek önemsemez. O an kendi ne yaşıyorsa, sadece o gerçektir. Eleştiriye tahammülü yoktur. En küçük bir uyarıda bile ya savunmaya geçer ya da karşı saldırıya. Suçlu hep başkasıdır, kendisi asla hata yapmaz gibi davranır. Ayrıca, duygusal manipülasyon yapabilir. Özellikle yakın ilişkilerde karşı tarafı suçlu hissettirerek kontrol sağlamaya çalışır. Kendini hep üstün görür. Ona göre en doğruyu o bilir, en çok mücadeleyi o vermiştir, en çok o hak eder. Başkalarının ne yaşadığına, ne hissettiğine fazla kafa yormaz. Tüm bu davranışlar bir araya geldiğinde, o kişinin narsistik yapıda olduğunu anlamak mümkün olur. Bu tarz biriyle ilişki kurmak ise genellikle yıpratıcı ve tek taraflı bir süreç haline gelir.
Birinin narsist olduğunu genelde küçük detaylardan anlıyorum. Mesela sürekli kendinden bahsediyorsa, hep haklı çıkmak istiyorsa ve başkalarının duygularını küçümsüyorsa alarm zilleri çalmaya başlıyor. Bir de ilginçtir, ilk başta genelde çok ilgili, karizmatik ve kendine güvenen biri gibi görünürler. Ama zamanla o ilgi yerini kontrol etmeye, o özgüven de başkalarını aşağılamaya döner. Kendi hatasını asla kabul etmez, seni suçlu hissettirebilir. Empati neredeyse sıfırdır, çünkü her şey onların etrafında döner. Benim için en net işaret, birinin seni sürekli yetersiz hissettirmesi ama kendini hep mükemmel göstermesidir. O noktada genelde tamam, bu kişi narsist derim içimden.
Herşeyi ben biliyorum, ben güzelim, sadece benimle konuş ve benimle ilgilen, seninle tartışmak istemiyorum, sende kimsin tarzı alaycı küçümseyen ama aynaya bakmaktan aciz özgüvenini kaybettiğinin farkında bile olmayan kendi yarattıgı dünyasında bir amipten ibaret oldugunu dahi görmeyen aslında dibine kadar yalnızlıgın ve çamurun içinde patinaj çeken ama insanlara güçlü görünmek adına onları küçümseyerek yol alan günün sonunda konuşucak kimsesi kalmamasına rağmen sosyal dünyada sağa sola sallayan insanların sergilediği davranış biçimine ben Narsisizim diyorum.😎
Herşeyin kendisiyle ilgili olduğunu düşünürler herkesin onlar için bir şey yapmasını beklerler ama onlar insanlar için hiçbir özveride bulunmaz. Böyle insanlar fazla da konuşur mesela ortamdaki tek konuşan insan kendileri olsun herkes onu dinlesin diye beklerler. Sürekli ama sürekli yüceltilmeyi beklerler anneyse ben anneyim kelimesini 5000 kez kullanır anneliği bir mertebe sanır, sevgiliyse ben ne seviyorsam sen de onu sevmelisin modunda takılır onun kuralları olur ve bu kuralların dışına çıkmanın sonucu şiddet olur. Narsizm çok uzun bir konu ya
Narsist birinin iç dünyasını ele veren bazı ipuçları var. Sürekli kendini över ve başarılarını abartırsa, başkalarının duygularını değersizleştiriyorsa dikkat çekiyor olabilir. Bir şey ters gittiğinde asla sorumluluk almayıp suçlamayı başkasına yüklüyorsa ya da iltifatlardan beslenip, hiç doymuyormuş gibi hissettiriyorsa, bu onun narsist yönlerini işaret edebilir. Manipülasyon becerilerini fark ettiğinde, senden kullanmak istedikleri bir şey mi var diye de sorgula! 😊
Narsist insan kendi hatasında bile daima karşı tarafı suçlar, asla kendi hatalarını kabul etmez "böyle yapmasaydın öyle olmazdı" tarzında cümleleri sık duyarsın. Acıma duygusu yoktur her şeyi kendi keyfine göre değerlendirir, dünyayı kendi ekseninde zanneder. Suçlayıcı bir kişiliğe sahiptir kendi hatalarının bedelini bile başkalarına ödetmeye çalışır, kimsenin sesini duymaz kendi bildiğini okur.
Kişilik & Karakter konusunda 204,2b cevap paylaştı.
Sürekli kendini haklı görür. başkalarını suçlar. en küçük olayda tartışma çıkartır. her türlü kötülüğü yapar. bencildir ve sadece kendini düşünür. yalancıdır. manipüle eder. dedikodu yapar arkadan konuşur. ve kolay insan siler.
Narsist derinlerde değersiz olduğunu bildiğinden, sürekli kendisine bunun aksini ispat etmeye çalışır. Kendisine ufak bir ilizyon yaratır ve bütün dünyanın onun etrafında döndüğünü düşünür. Aslında her biri, kaybolmuş parçalarını gizlemeye çalışan eksik bir puzzle gibidir. Uzaktan tamam görünür, yaklaştığında boşluklar gözükür.
Manupulasyon baskı empati yoksunu karşısında asla haklı çıkma durumun yoktur. İftira bile atabilirler istedikleri olmadiginda özellikler. Ne söyler sen söyle ne yaparsan o kendisi haklıdır. Narsist birinden ne koca olur ne arkadaş olur Allah belalarini versin.
kalabalık bir ortamda yaşanmış önemli bir anı anlatıldığında narsist kişiler zaman kaybetmeden hemen “ben de….” ”ben daha da…”., “o da bir şey mi asıl ben…..” diye yırtık dondan fırlar gibi atlarlar
Fazla mükemmel görünüyorsa orada bir dururum sizi fazlaca etkileyen bir tavrı var ve içinizde biraz huzursuz hissediyorsanız bir kadın olarak narsist olma ihtimali yüksektir
Narsist kişilerin en belirgin özelliği egolu ve bencil olmalarıdır... Ve bunu kabul etmemeleridir... Manüpile etmeye çalışırlar ama başaramayınca egoları ortaya çıkar... Bu sefer hakaret ederler...