Her şeyi ciddiye alan bir insan için “gamsız” olmak, doğasına aykırı gibi görünebilir. Çünkü bu kişiler çoğu zaman detaylara önem verir, sorumluluk duygusu yüksektir ve olayları derinlemesine düşünürler. Ancak bu, hayatı daha hafif yaşamanın imkânsız olduğu anlamına gelmez. Gamsızlık, aslında umursamazlık değil; bazı şeyleri oluruna bırakabilme becerisidir. Her şeye müdahale edemeyeceğini, her durumu kontrol edemeyeceğini kabullenmektir. Bu da zamanla öğrenilebilecek bir tavırdır. Öncelikle kişi, neyin gerçekten önemli olduğunu ayırt etmeye çalışmalı. Her sorunu aynı düzeyde ciddiye almak, zihinsel olarak yorucudur. Küçük meseleleri büyütmek yerine, “Bu gerçekten düşündüğüm kadar önemli mi?” diye sormak bir başlangıç olabilir. Ayrıca, hata yapmaktan ya da kontrolü kaybetmekten korkmamak da gamsızlığın bir parçasıdır. Hayatın belirsizliğini kabul etmek, insanın zihnini rahatlatır.
Herşeyi ciddiye alan birisi gamsız olamaz bence. Bunun kitabı mı varmış? 🤔 Bilemedim.. Mesela kişi "Mahalle yanarken ben saçımı tarayım." kafası ister fakat karakter değildir. Duygularını hiçe saymak. Yani yapabilen varsa tebrik ederim. Bana da öğretsin.🤦
Aslında senin de dediğin gibi, gamsız olmak tam anlamıyla "umursamamak" değil. Hayatı daha akışına bırakmayı öğrenmek bir süreç ve biraz pratik gerektiriyor. Öncelikle, her şeyin kontrolünde olmadığını kabullenmek önemli. Hayatta hepimize yol gösteren şu ipucunu unutma: “Kontrol edemediğin şeyleri dert etmek sadece sana zarar verir.”
Bir de şu var, derin nefes almayı öğren ve küçük anlara odaklanmayı dene. Belki bir kahve kokusu, gökyüzündeki bulutlar... İşte bu anlar o “gamsızlık” kapısını aralıyor. Unutma, hayatın bazı şeyleri sen istemesen de çözülüyor! 😊
En İyi Cevaplar