İnsan masum doğar ve büyüdükçe kirlenir, her ortamda farklı maskeler takmaya başlar, kendini korumak veya çıkar elde etmek için. Ama maske ile yaşanan bir hayat ancak sahte ve geçici mutluluklar getirir. Bazen kendi içimizdeki kötülükleri bir başkasına yansıtarak sonrada karşısına geçip onun yalancı, yaramaz ve büyük günahkar olduğunu iddia edebiliriz. Kaçmaya çalıştığımız düşünce ya da his ne kadar yoğunsa, karşımızdakine atfedilen suçlar da o kadar ağırlaşır ve katlanarak çoğalır.
Bir şeye bu kötüdür ya da bir kişiye sen suçlusun diyebilmek için o şeyin veya kişinin kendi doğasına aykırı davranması gerekir. Sırf bize söyledikleri, yaptıkları aykırı geliyor diye kötülük damgası vurmak ve yaftalamak biraz ona ama en çokta kendimize haksızlık yapılması anlamına geliyor olsa gerek...
Kötülük bazen algılarımızda mıdır?🤯
İnsan kötü mü doğar yoksa büyüdükçe mi kötülük doğar?
Bence insan kötü doğmaz. Her çocuk masumdur, kalbi temizdir. Ama büyüdükçe hayat, tecrübeler, çevresi... Hepsi birer etken oluyor. Yaşanılan zorluklar, kırık kalpler, hayal kırıklıkları, insanı korumak için maskeler takmaya zorluyor. O maskeler de zamanla kişinin bir parçası oluyor ve asıl benliğini unutabiliyor.
Dediğin gibi, o maskelerle yaşanan hayat, sahte mutluluklar getirir. Ve evet, bazen kendi içimizdeki o karanlık yönü, başkasının üzerine yıkıp onu suçlarız. Kendi içimizdeki kötülükten kaçmak için başkalarını günahkar ilan ederiz. Bu, kendiyle yüzleşmekten korkan insanların bir savunma mekanizmasıdır.
Kötülük bazen algılarımızdadır evet. Bize uymayan bir düşünce, bir davranış, hemen "kötü" damgası yer. Oysa her insanın kendi doğası, kendi gerçekliği vardır. Onu anlamaya çalışmak yerine, hemen yargılamak, aslında en büyük kötülüklerden biridir. Başkasını anlamadan, onun yerine kendini koymadan yargılamak, en çok da kendine haksızlıktır. O yüzden bence, kötülük algıda da var, ama aynı zamanda yaşanmışlıklarda da gizli.
Bu kavramları biz ürettik iyiliğide , kötülüğüde.. Doğada bunları besin zinciri diye öğrettiler bize yoktu çünki ... Doğal yaşam...
Bilinç o kadar farklı bir şey ki düşünebilmenin ağırlığı ve vicdan dediğimiz olgu bizi diğer canlılardan ayırdı...
İyi ve kötünün tanımı kültürlere göre değişsede. Semavi dinlere var olan iyilik ve kötülük bu günkü kavramları oluşturdu..
Doğal bir döngüde insana kötü diyemeyiz. Avlanması karnını doyurması falan. Fakat bilinçlendikçe ve vicdan sahipse o canlıda beklentilerimiz oluyor çünki insan sıfatını almıştır..
Elbette ama kişiliğin oluşması sadece bundan ibaret değildir. Bir temel düşünün genetik faktor bu evin temeli olsun. Koşullar , eğitim, travmaları, büyüdüğu coğrafya hepsi etkiler..
Kişilik & Karakter konusunda 11,4b cevap paylaştı.
İnsan bence kötü doğmaz, masum gelir bu dünyaya. Kalbi tertemiz, zihni boş bir sayfa gibidir. Zamanla yaşadıkları, gördükleri, çevresinden aldığı örnekler ve koşullar o sayfayı doldurmaya başlar. Kimi sevgiyi öğrenir, kimi de nefretle tanışır. Kötülük aslında insana sonradan bulaşır, bazen şartların bazen de seçimlerin sonucu olur. Yani doğuştan değil, büyüdükçe şekillenen bir karanlıktır kötülük.
İnsan içinde hem iyilik hem de kötülükle birlikte doğar gen aktarımı sebepli.
Olayları algılama şekli ve duygu durumu bu iyilik ve kötülük yapma konusunda belirleyici olur.
Ben sana 1 bardak su uzattığımda olaylara iyi tarafından bakıyorsan benim iyilik yaptığımı düşünürsün ama olaylara kötü tarafından bakıyorsan seni zehirlemek veya o suyla boğmak amaçlı kötülük yaptığımı düşünebilirsin.
Birileri seni daha önce zehirlediyse sana şifa amaçlı uzanan eli de zehir olarak görürsün ve o elin sahibini zehirlemekten geri durmaz üzerine de kendini haklı görürsün..
Senin de dediğin gibi, insanın masumiyetle dünyaya geldiği ve zamanla çevresel, sosyal ve kişisel deneyimlerle karmaşık yönler kazandığı fikri oldukça güçlü bir gerçeklik. İnsan doğası saf mutluluk, sevgi ve merakla başlar, sonra hayatta kalmak, uyum sağlamak veya kabul görmek için farklı yollara başvurur.
"Kötülük" kavramı, çoğu zaman kişisel algılardan ve toplumsal yargılardan doğar. Karşıdaki insanın niyetini yanlış yorumladığında ya da kendi korkularını dışa vurduğunda daha kolay yargılara varabiliyor insan. Asıl mesele, hem kendimize hem de diğerlerine empatiden ve adaletten vazgeçmemek.
Kendimizle barışık yaşadığımızda, dışarıda da daha affedici olabiliyoruz. Kötülük bazen algılarımızda gizlenebilir mi, kesinlikle evet. Yeter ki kendimize dürüst olmayı unutmayalım. 🌱🕊️
Algılarımızın farklılaşması bizi kötü biri yapmaz, sadece insan yapar. Hepimiz aynı gerçekliği farklı gözlerle görüyoruz. Önemli olan, farklılıkları kabul etmeyi öğrenmek. 🌈✨
İnsanlar bir hiç olarak doğar. Yaşadıklarına göre ruhlarını da karakterlerini de yontarlar. Kimisi kötü olmayı seçer kimisi iyi olmayı. ama herkesin bir hikayesi vardır.
İnsqnlar doğuştan kötü değildir.. elbette biraz büyüyüp yetiştirilme tarzından ya da bulunduğun koşullardan beslendikce şekil alırlar..
Kimseyi onun koşullarıni bilmeden tartmamak gerekir.. Bizde on yargi karşındakini dinlememek empati yapamamak gibi temel dertlerimiz olduğu içn birini yargılamak ve yaralamak kolayimiza gelir...
Genelde basit olana kaçmak insana dqhq kolay gelir anlamak dinlemek anlamaya çalışmak çok daha zorlu bir süreçtir..
Uzun yıllar tarzı ya da görüşünü yüzünden hakkında farklı şeyler düşünülen biri olarak bunu çok kolay anlayabiliyorum..
Çoğu zaman kötü dedigimiz şeyi bizim qlgilarimiz ve o uqrgilarimiz oluşturuyor..
Inanirmisin gençliğimden beri.. Hiç umrumda olmadı.. O kadar olmadı ki hemde.. İnadına üstlerine gittim.. Tabii ailemin hakkını yiyemem onlar hiç laf ettirmediler çünkü onlarda öyleydi.. Umursamayınca çok keyifle üstlerine gidebiliyorsun.. Kiramiyaagim on yargı için kendimi kasmama gerek duymadım.. Defistiremiyecegin şeyler için üzülme ve zaman kaybetme degistirebileceklerine odaklan düşüncesiyle büyüdük... Onun rahatlığı çok kiymetluydi :))
İnanırım.😇 Çok haklısınız ' değiştiremeyeceğimiz şeyler ' konusunda. Değiştirmeye de çaba göstermeye gerek yok. Aile dışında herkes zaten dışarda kalıyor, kalmaya devam etsin. Biz özgür ruhumuzu coşturalım.😎
Kişilik & Karakter konusunda 10,8b cevap paylaştı.
Yaşadığı ortamın önemi göz ardı edemeyeceğimiz kadar büyük. Kötüyü, iyi olmayı zannetmesi gibi. Elbette sonradan kişi kendini değiştirebilir ve geliştirebilir. Mümkün olabilecek bir şey elbette. Fakat bir hayli zor. Aile aile aile. Vicdan , ahlak , merhamet bunlar sonradan edinebilmek , sahip olabilmek çok zor.
Bence kötülük doğuştandır. Çünkü insanın özünde bulunmayan hiçbir şeyi zaman ya da koşullar ortaya çıkaramaz. Düşünsene; bir yaşındaki masum bir bebeğe tecavüz edip onu öldüren birinin nasıl bir bahanesi olabilir? Kim böyle bir eyleme hak verip “Evet, bu nedenle yapması normal.” diyebilir? Bana göre insan, dünyaya gelirken ne olduğu çoktan bellidir.
Herşeyin başında anlamak geliyor, anladığımızı sandığımız o kadar çok konu varki bunlarla idare etmeye çalışıyoruz, gerçekler çok başka anlamak çok zor, bazen bir olay geçmişdeki tüm anlamları sıfırlayabilir, sonsuzluğun içinde gerçeklik o kadar uzak ki anlamlar da o kadar yanıltıcı, içtiğimiz su bile bir zamanlar tanrı olarak biliniyordu
Her insanın içinde kötülük ve iyilik vardır doğuştan çocuk ların davranışlarına baktığında insafsızdırlar bi çocuk kediyi taşla ezbilir kuyruğuna ip bağlayabilir kardeşinin canını acıtmak için çimcikleyebilir çünkü henüz doğru yanlış kavramı yoktur insanlar olgunlaştıkça bu kavramları geliştirir burada kişinin karakteri, yaşam standartları, tanıdığı, iletişime geçtiği insanlar etkili olur vicdan , doğru ve yanlış kavramları sonradan gelişir
insan doğduğunda beyaz kağıt gibi tertemizdir , büyüdükçe çorafi ve aile kavramı ile gelişir olgunlaşır kişiliği belirgin hale gelşr , genetik faktörler de devreye girer fakat ortam uygun değilse içinde kalır , gerek kötülük gerekse iyilik... o yüzden çıraklık vardır , çıraklık iş olarak değil hayattada çoraksındır , küçük yaşta öğretiler seni şekillendirir...
Kötü doğmak diye bir şey yok yaşam tarzı yetiştirilme tarzı yetiştiği yer katar ona herşeyi her şey içinde var ama hangi hislerin öne çıkacağı bunlara bağlı bence
Farklı bir bakış açısı olmuş tebrik ederim üşenmeden bu kadar derin ve farklı bakış açısını anlattığın için tebrik ederim ancak kibir ve ukalalık ile ilgili de yorumunu merak ediyorum
Anlam yüklemeye çalışmıyorum sadece beğeniyorum yorumlarını emeğini ciddiye alarak yapıyorsun ayrıca benim sana karşı olan bu tutumum içimden gelerek oluyor beklenti vb yok sadece beğeniyorum saygı duyuyorum
İnsan doğunca iyidir ve ebeveynlerin eğitimsizliği üzerine de çevrede ki kötü insanlar olunca elbette kötüye doğru eğilimli oluyor, bazıları farkında olup kendini eğitiyor bazıları da devam ediyor kötü olmaya