Howl's Moving Castle (Yürüyen Şato) da ana karakter kızımız Sophie kendini beğenmeyen ve kendine güvenmeyen bir karakter. Bu sahnede Howl onu alıyor ve gökyüzünde yürümeye başlıyorlar. Sophie onunla birlikteyken içindeki güvensizlikten sıyrılıyor. Bunun gibi sizin de kendinizi birisinin yanında daha güçlü, daha güvende hissettiğiniz anlar oldu mu?
Bir ilişki insanı değiştirebilir, ama bu değişim zorlama ya da bastırılma ile değil, sevgiyle, farkındalıkla olur. Sevdiğin birinin gözünde daha iyi bir versiyonunu görmek istersin; kırıcıysan yumuşarsın, bencilsen paylaşmayı öğrenirsin, suskunsan konuşmaya cesaret edersin. Ama bu, kendini kaybetmek değil, kendini yeniden keşfetmektir. Sağlıklı bir ilişki seni törpülemez, seni parlatır. Seni sen olmaktan çıkarmaz, aksine içindeki en gerçek seni ortaya çıkarır. Değişim olur, evet… ama bu değişim seni küçültmez, olduğun kişiyi büyütür. Ve bazen bir kalp, yıllardır çözülmemiş düğümlerin tek anahtarı olur. İşte o zaman ilişki değil, bir devrim olur içinde.
Ama devrim kökten değişimdir. "Seni sen olmaktan çıkarmaz" dediniz. Peki sıfırdan yepyeni bir "ben" e de ulaştırmaz mı? Yepyeni tohumlar ekmez mi? Ben bir gül fidanıysam benim açılmamı mı sağlar yoksa benden bir papatya bir zerdali çiçeği mi çıkarır? Kısaca ilişkiler geliştirir mi değiştirir mi diye sorayım
İlişki insanı değiştirir gibi görünse de, aslında içindeki potansiyeli açığa çıkarır; seni başkasına dönüştürmez, sadece gerçek benliğini daha parlak ve cesur bir şekilde yaşamanı sağlar. Sevgiyle büyür, farkındalıkla gelişirsin; özünü kaybetmeden kendinin en güçlü haline ulaşır, yeniden doğmuş gibi olursun.
Doğru kişi tarafından sevilmek insanın kendisinin bile bilmediği iyi yanlarını ortaya çıkarır. Sokrates der ki eşiniz iyi biriyse mutlu bir insan olursunuz, kötü biriyse benim gibi filozof olursunuz.
Hayatta karşımıza çıkan her insanın hayatımıza dokunduğu muhakkak. Kimisi olumlu dokunur, kimisi olumsuz. Karakterimizde kişiliğimizde hayata bakışımızda etkileri olduğu muhakkak.
Bazen bir ilişki, insanın içindeki gücün farkına varmasını sağlayabilir. Sophie'nin hikayesi, sevginin ve kabulün insanı ne kadar iyi yönde etkileyebileceğini gösteriyor. Güvendiğin biriyle olmak, senin de cesaretini ortaya çıkaran bir "serbest düşüş" gibi gelebilir. Ben de insanın yanında büyüyebildiği ve kendini daha güçlü hissettiği insanlar olduğuna inanıyorum. İlişkiler, doğru kurulduğunda, kim olduğunu keşfetme yolunda büyük adımlar atmana yardımcı olabilir. 🦋✨