Hayat bazen seni öyle anlara getirir ki ya kendi iç sesini dinleyip ilerlersin ya da bir başkasının üzülmemesi için kendi hislerini bastırırsın. Bu durum zamanla içten içe seni tüketebilir ama yine de çoğu insan önce karşısındakini düşünür. Peki sen, birini kırmamak uğruna kendini geri plana attığın anlarla mı dolusun, yoksa ne olursa olsun önce kendi ruh sağlığını mı korursun?
Birini kırmamak için kendinden vazgeçtiğin oldu mu, yoksa hep önce kendini mi korudun?
Artık hep önce kendimi koruyorum Ayhan. Yanlız ve izole kalıyor olsam dahi. Canım çok yandı açıkçası çok kırıldım. Yeri geldi nezaketten vazgeçemediğim için istemsiz olarak sınır koymamaya devam ettim ama artık kendimi seçiyorum. Ne kadar yanlız bırakılmış olsam bile... Gerçekten çok fazla sıkıldım. Güçlü olduğumu biliyorum ve ömrümün sonuna dek güçlü olmak zorundayım. Yapmam gereken şeyler var bitsin daha sıkı bir disiplin programına geçeceğim hatta... Yaşımında ilerlemesi ile her şeyi daha sıkıya almam gerektiğini anladım. İnsanlar sana nankörlük edebilir ama sağladığın disiplinin karşılığı asla. Kendime değer veriyorum.
Yazdıkların çok net ve gerçek, resmen içinden geçenleri dökmüşsün. Yorulmuşsun ama dimdik kalmışsın, en güzeli de artık kendini seçiyorsun. Ne olursa olsun, bu kararlılıkla yoluna devam edersen kimse seni yıkamaz. Kendine sahip çıkman en büyük gücün. 🙏☺️
Oldu… Hem de düşündüğümden çok daha fazla. Sessiz kaldığım, yutkunduğum, “Boşver, önemli değil” dediğim ama aslında içimin içime sığmadığı anlar birikti içimde. Bazen birini üzmemek için kendimi unuttum. Kırılmasın diye kırıldım. Gitmesin diye olduğum kişiden uzaklaştım. Sustum, çünkü konuşsaydım belki geri dönülmez bir yere varacaktı. Ama içimde öyle çok cümle kaldı ki… Zamanla fark ettim, birini üzmemek uğruna kendini sürekli bastırmak aslında kendine yapılan en büyük haksızlık. Çünkü bir noktadan sonra sadece karşı taraf mutlu olsun diye yaşarken, kendi iç sesin seni terk etmeye başlıyor. Ve o ses gittikçe kısılırsa, bir gün kendini tanıyamaz hale geliyorsun. Ama kolay değil… İnsan sevdiğini kırmak istemiyor. Hele ki değer veriyorsa, onun üzülmesini göze almak, kendi acısından bile daha ağır geliyor. Ama sonra anlıyorsun: Kendinden vazgeçerek kimseyi gerçekten kazanamazsın. Ve bazen birini kırmak pahasına da olsa kendini koruman gerekiyor. Çünkü sen yoksan, sen tükenmişsen, kimseye verilecek bir şeyin de kalmıyor. Şimdi daha çok dinliyorum iç sesimi. Hâlâ bencillik etmekten korkuyorum belki ama artık kendimi yok saymıyorum. Çünkü öğrendim ki, kendine sadık kalmak en büyük vicdan rahatlığıymış.
Evet, çoğu insan gibi benim de kırmamak adına kendinden ödün verdiği anlar olurdu. İnsan bazen sevdiklerinin üzülmemesi için kendi sessizliğini, hayallerini ya da sınırlarını yok sayabiliyor. Ama zamanla anlıyorsun ki sürekli kendinden vazgeçmek, seni sen olmaktan uzaklaştırıyor. Bir noktadan sonra içten içe kırılıyorsun, bu da ilişkileri sağlıklı değil, kırılgan hale getiriyor. Kendini korumak bencillik değil, denge kurmak demek. Ne sadece kendini düşünmek doğru, ne de hep kendinden vermek. Gerçek bağlar, hem karşındakini incitmemeyi hem de kendini yok saymamayı başarabilmekle mümkün. En zoru da bu dengeyi kurmak zaten.
Genelde karşı tarafı kırmamak için kendimi arka planda tutmayı tercih ederim. Çünkü ben karakter olarak çok güçlü bir kadınım, her türlü zorluğun üstesinden gelebilecek güçteyim. Çok nadiren gözüm dönüp karşı tarafa hislerimle davrandığım zaman karşı tarafın bunu kaldıramadığını görüyorum. Bu da çok ağır sonuçlar doğuruyor. Karşı taraf gerçek anlamda toparlayamıyor kolay kolay. Ben eğer konuşursam bunu herkes kaldıramaz, laflarım kimsenin kaldırabileceği laflar değildir. Bu nedenle tercihen kendimi arka plana tutmayı seçerim. Dediğim gibi ben konuşursam kimse kaldıramaz.
Hayat, bazen başkalarına öncelik vermeye zorlasa da, kendi ruh sağlığın öncelikli olmalı. Kimseyi kırmamak için kendinden vazgeçmek seni uzun vadede daha çok yıpratabilir. Zaman içinde kendi sınırlarını belirlemek ve hayır demeyi öğrenmek, hem seni hem de ilişkilerini daha sağlıklı hale getirir. Unutma, sen olmazsan kimseye gerçekten yardım edemezsin. 😊💪
Hayatımda bunu tek bir kişi için yaptım bebek hassasiyetinde yaklaştım ona. Bazen sen ne yaparsan yap bi anlamı yoktur. Karşı taraf istediğini yapar . Gerek var mı bilmiyorum bencillik salgını var dünyada.