Her şeyin bir bedeli varsa, beynin sınırsız gibi görünen kapasitesinin bedeli de bence akıl sağlığımızı korumaya çalışmak olabilir. Her şeyi düşünebilmek, her ihtimali hesaplamak, her duyguyu derinlemesine yaşamak... Güzel ama bir o kadar da yorucu. Kimi zaman fazla düşünmek, insanı gerçeklerden bile koparabiliyor. Beynimiz sınırsız değil belki ama sınırlarını zorlamak bizi bazen uykusuz gecelere, bazen de anlam yüklemeye çalıştığımız sessizliklere götürüyor. Yani, bedeli belki de huzur dan bir parça vermek...
2
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Haklısınız huzurdan parça vermek olabilir. Ben sınırsız olduğuna inanmıyorum nedense. : )
Beynimizin belli bir kapasitesi var. Tıpkı bilgisayarların hafıza diski gibi.
Bu aslında bir nimettir eğer kapasitesinin sınırı olmasa idi bir çok lüzumsuz bilginin hamallığını yapıp sürekli başımız ağrırdı. Unutmak iyi ki var yoksa yeni bilgiler edinemezdik.
Beynimizin hafıza kapasitesini arttıramayız ama mevcut yerlere bilgiyi kodlayarak daha fazla bilgi sıkıştırabiliriz.
Su, yağ, protein, şeker ve tuzdan oluşan bir parçanın vücudu koordine edip yönetmesi, lüzumlu, lüzumsuz binlerce bilgiyi barındırması hep çok tuhafıma gitmiştir.
1
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Elbette haklısınız elinize sağlık. Dediklerine göre peynirimsi bir kokusu varmış cok garip.
Teoride sınırsız, pratikte değil. Bunun da en önemli göstergesi uyku. Eğer sınırsız olsaydı uyku ihtiyacı duyup kendini az da olsa kapatıp dinlenmeye almazdı. Uykunun oluşumunun sebebi bu.
Beynin kendi kapasitesi ile ilgili bir bedel olduğunu düşünmüyorum ben. Sadece onu doğru kullanamama yani hotmonların ona eşlik edememesinin bir sonucu oluyor 😀
5
20 Yorumla
Soran
1 yıl
Ne bileyim öyle diyorlar banada saçma geldi yani : )
Bu şey gibi biliyor musun. Normalde azot yanmayı desteklemiyor ama motorda yüksek basınç ve sıcaklık etkisi altında bileşik oluşturması gibi.
Hayın hormoncikler olmasalardı ya : ) niye bu kadar karıştırıyorlar ortalığı eheheheh
Aha bak en bariz örnek 😂 @firu_zen ve @wouldliketobelulu o cevaplarınızı toparlamaya davet ediyorum sizi zabaa zabaa uykunuzu alamadınız galiba bir yüzünüzü yıkayın 🤣
Al işte birisi drlilik güzellemesi diğeri yalnızlık kabullenişi yapar, sonra birbirlerini de destekler flört ederler Organik 9. Köyden yine kovulur jdjdn
Ben Lulu'ya fazlasıyla katılıyorum. Kişiden kişiye değişiyor ama hiç delirmeye başlayan birine şahitlik ettiniz mi 🙂 Hatta bunu yazacaktım da hanımefendi yazmış 🥲
Tertemiz delirmek diye düşünüyorum... Şimdi baktığın zaman dediler genelde kafalarında susmayan sesler, düşünmeyi durdurmayan zihin, zihnin ortalıkta olmayan şeyleri ona oradaymış gibi göstermesi vs tarzında şikayetlerde bulunuyorlar.
Delilerdeki bu her şeyi görme, zihinlerin sürekli konuşması olayını ben bizim algılamadığımız frekansları algılamalarına bağlıyorum 😌
Senin sorunun alt metni bayağı felsefi ⚡ Görselde kafası dağılan bir insan çizilmiş, sanki beyin fazla yüklenmeden dolayı akıp gidiyor gibi. Beynin sınırsız kapasitesinin bedeli, olmuş olanı, yaşanmış olanı veya gereksiz detayları unutmak bence. Beyin, hayatta kalmak ve yeni şeyler öğrenmek için kapasiteyi sanki evrilerek filtrelemiş gibi. Arızalar, anormallikler veya kafa karışıklıkları da bu bedelin yan etkisi olabilir 💭 Hepimiz biraz “eksik” hatırlıyoruz, çünkü her şeyi hatırlamak ciddi anlamda yorucu ve işlevsiz olurdu. Sence kalıcı hafıza ister miydin, yoksa şu anki evrimsel filtre daha mı iyi?
0
2 Yorumla
Soran
1 yıl
Herseyi unutmak daha iyi bence insanlar istedikleri zaman resetleyebilmeliydi kendini.
Reset butonu olsa, pek çok dertten kurtulursun gibi geliyor bana. Ama bak, geçmişini silince kimliğin de hafifler, köksüz hissedersin. Hafıza olmadan deneyim de olmuyor, dostum. Bir düşün, 109 yıla sığan hayatı sıfırlamak ister miydin gerçekten? Yine de bazen, keşke bir kısmını silsem diyorsun, onu anlıyorum.
Yanlış hatırlamıyorsam eğer şöyle bir yazı okumuştum, insan vücudunda tüm organlar zamanla yaşlanmaya ve bozulmaya uğruyor, tek yaşlanmayan organımız beyindir 🧠.
Ama sınırsız kapasitenin de dediğin gibi bazı bedelleri vardır. Orneğin unutmak gibi 😔😪 bazen en güzel ve en sıcak anılarımız bile unutulabiliyor. Ancak fotoğraflara baktığımızda hatirlayip "aa ne güzel günlerdi" diliyoruz.
Bazen ise zihinsel yorgunluk olabiliyor. Beyin her senaryoyu kurmaktan, olasılıkları hesaplamaktan dolayi zihinsel tükenmişlik yasayabiliyor. Boyle durumlarda hiçbir şey yapmadan bile çok yorgun hissederiz..
Bazen de beynimiz anlat yukleme zorunlugu yasar, bir bosluk aninda hemen herseyde bir anlam arar. Bu yüzden bazen saçma şeylere bile derin anlamlar yüklüyoruz 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
1
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Bunca yaşlanan organ arasında beyin genc kalıp ne yapacak bırak o da yaşlansın arkadaş hahahah
Haklısın unutmak bazen nimet bazende lanet oluyor.
Beynin sınırsız kapasitesinin bir bedeli olmalı. Sonsuz bilgi ve düşünce depolama kapasitesi, insanı zihinsel olarak boğabilir. Bu kadar çok bilgi, aşırı yüklenmeye neden olabilir. Sürekli düşünceler, hatırlamalar ve analizler, mental tükenmişliğe yol açabilir. Ayrıca, duygusal anlamda insanın başkalarıyla bağ kurması zorlaşabilir. Empati kurmak ve başkalarının düşüncelerini anlamak daha karmaşık hale gelir. Bu da duygusal yalnızlık yaratabilir. Sonsuz bilgi, anlam arayışını da zayıflatabilir çünkü her şey anlaşılabilir hale gelir ve bu da hayatın gizemini kaybettirir. Sonuç olarak, sınırsız kapasite, zihinsel ve duygusal dengeyi sağlamakta zorluk çıkarabilir. Bu yüzden belki de beynimizin sınırlı kapasitesi, aslında bizim korunmamızı sağlayan bir şeydir.
1
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Bence güzel bir yazı eline sağlık cok beğendim. Beyin sınırsız değil he : ) mantıklı.
sınırsızlık bir kusur olurdu. Sınırsızlığın verdiği donukluktan ötürü. Her şeyi bilmek bir yerden sonra anlamları anlamsız, merakı meraksızlık ile bir sınıra gelirdi ve büyük bir anlamsızlık için de yoğun bir yalnızlık yaşayabilir belki de varoluşsal bir cehenneme dönüşürdü. Sınırlar yaratmaya da başlayabilir anlamsızlığı bastırmak için. Bilmek kederi de getirir yani çok bilmek bu sınırlı dengesiz alemde insanı delirtir elini kolunu bağlayabilirdi sınırsız beyin ile çünkü farklar azalır kaos azalırdı. Bir tür zeka da düşüşe de neden olabilirdi ve tekrardan sınırlı beyinler geri gelebilir de. Duygularda azalma gibi. Heyecanı kaybedebilirdi insan. Baya büyük bedeli olurdu diye düşünüyorum çünkü insan bedeni ve bu aleme ters düşen bir durum biyolojik olarak da öyle.
Keşke ciddi anlamda canını sıkan ve dibe çeken her şeyi filtreleyip yok etse. Bence bedeli unutmak değil unutamamak ve o kafada dönen şeyin seni sürekli şimdiden alıkoyması. Bir şarkı, bir söz, bir olay travmatikse o an beyin bunu defalarca yenileyip önüne sunuyor.. Ben sadece o an yapmam gereken şeyi düşünüp %100 orada kalmak isterdim.
1
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Keşke dediğiniz gibi olsaydı : /
Bazen maalesef beyin bunu sıkıntı yapıyor. Overting sebebide o dediğiniz zaten..
Öncelikle her şeyin bir bedeli vardır bu doğru ama sınırsız kapasite diye bir şey yok. Milyon GB kapasiteye ulaşan beynimizin bedeli ise son yılları alzheimer ile geçen ortalama 70 yıllık bir ömür.
bi şey dicem, 'abi' ya da herhangi bi hitapla yazabilir miyim müsaadenizle, hitap etmeden konuşmak benim için biraz zor da. Alışkanlık meselesi 🙂 Benden büyüksünüz diye düşünüyorum..