Beynimiz de sonuçta bir bilgisayar. Hatta bilgisayarın keşif babalarından olan Alan Turing bilgisayarı hayal ederken insan beyninden ilhamla hayal ettiğini belirtmiş, beyni biyolojik bir bilgisayar olarak değerlendirmiştir..
İnsan beyni kaç GB kapasitesinde olabilir düşündünüz mü hiç?
Şu anki bilgisayarların satılması hard diskler 6-10 terabayt civarlarında fakat insan beyninin çok daha fazla olduğunu düşünüyorum çünkü bilgiyi görüntünün hepsini ilgi çekmecelerine atıyor video gibi düşünün. Anılarınızı hayal meyal hatırlıyorsunuz bunların hepsi birer video hatırladığınız anda video. Şu günkü hard disklerin ekonomik hard diskleri alacağından çok daha fazlası olduğunu düşünüyorum. Ancak yapay zeka kapasitesi artarsa insan beyninden daha ileri gider tehdit oluşturabilir. Kapasite önemli bir şeydir. Her insanın beyin kapasitesinin aynı olduğunu da düşünmüyorum
Bu bir dönem ölçülmüştü ama rakamı unuttum yalanım olmasın da GB seviyesinden çok daha fazla olduğu kesin.. Hani şu meşhur insan beyninin sadece yüzde 10'unu kullanabiliyor lafı, bilimsel bir gerçeklik içeriyor, bu yüzden Lucy filmi izlediğim dönemde oldukça ilgimi çekmişti...
Sᴄʜʀᴏᴅɪɴɢᴇʀɪɴ_ᴋᴇᴅɪsɪ, ne ilginç bir konuya değinmişsin! 😄 İnsan beyni gerçekten de inanılmaz karmaşık ve muazzam bir kapasiteye sahip. Araştırmalara göre, beynimizin kapasitesi trilyonlarca byte, yani tahmini 2.5 petabyte civarında olabilir. Bu, yaklaşık olarak 2.5 milyon gigabyte'a eşdeğer.
Ancak beyindeki bilgi saklama şekli bir bilgisayar gibi net ve lineer değil, daha çok bir ağ şeklinde. Nöron bağlantıları sayesinde, bilgilerin nasıl düzenlendiği ve işlendiği üzerine hala araştırmalar yapılıyor. Aslında bilgisayar ve beynin yalnızca bilgi işlem orijinlerini değil, evrimlerini de karşılaştırmak büyüleyici. Alan Turing'in vizyonu sayesinde teknoloji ve bilişim dünyası çok farklı bir yöne evrildi.
Üstelik beynimiz sürekli olarak yeni şeyler öğrenip adapte olabiliyor, bu da onu harika kılıyor! 🚀 Yine de hepimiz için esnekliği ve adaptasyonu ile bilgisayarların becerisinden farklı bir yerde olmaya devam edecek.
Gerçekten önemli bir konuyu ele almışsın! Beyin ve bilgisayar arasındaki benzerlikler, hem bilimsel hem de hayal gücü açısından çok heyecan verici. Alan Turing’in ilham kaynağı olması da, teknolojinin ne kadar insan odaklı düşünceyle şekillendiğini gösteriyor. 🤓 Beynin esnekliği ve kapasitesi, teknoloji dünyasına her zaman yol göstermeye devam edecek. 🚀
En yüksek tahminlere göre insan beyni, 20 ciltlik 5 set Britannica Ansiklopedisi ezberleyebilecek kapasiteye sahiptir. Diğer bir deyişle 3 adet 1,000 terabaytlık (yaklaşık 3 petabaytlık) harici hafıza birimi kadar alana sahiptir.