Öfkesi daha belirgin olabilir mi?
Tebrik almak alışkanlık mıdır yoksa zorunluluk mu?
Tebrik almak alışkanlık mıdır yoksa zorunluluk mu?
Beyin kimyası çok enteresan bir şey. Herkesde farklı bir etkisi olabilir bu durumun.
Hiçbir başarısını takdir etmeyen kişilere karşı güvensizlik oluyor ve o kişilerle kurulan bağlar zayıflıyor.
Kişinin mutsuz olmasına ve en kötüsü motivasyonunu kaybetmesine sebep oluyor bu durum..
Tabiki önce kendimiz için yaşıyoruz hayatı başkaları takdir ve tebrik etsin diye değil lakin insan sosyal bir varlık..
Güzel cevap, eline sağlık.
Evet bi süre sonra en yakının bile olsa uzaklaşıyorsun istemsiz ya da bilerek. Bazılarında eziklik psikolojisine bile dönüyor durum ve sürekli yetersiz, önemsiz, başarısız olarak görmeye başlıyor kendini. Zaten ben şöyleyim böyleyim diyerek kendini saldırıya açık hâle getiriyorlar.
Dediğin gibi her ne kadar önce kendimiz için yaşasak da bazen karşı taraftan görülmek ve duyulmak istiyor insan, sonuçta evet, sosyal varlıklarız..
Hayır, asla bu konuda takılmam bile. Çünkü ben yaptıklarımı insanlardan takdir görmek için yapmıyorum. Zaten dünyanın en kaliteli insanı olsan mümkün değil, seni herkes takdir edemez, herkes seni sevemez. Gerçekçi olmak gerekiyor.
Başarısı olan ve takdir görmeyen biri hırçınlaşmaz, o bu başarının bilincindedir. Başarısı olmayan ve takdir görmeyen biri hırçınlaşır ve öfke problemi olur, çünkü onaylanma ve kabullenme hissiyle savaşır
Katılıyorum. Ama başarılı olsa da takdir görmeyen insanlar var. Daha da iyi olmalısın diye baskılananlar var. Daha iyi olmadığı için azarlayan aileleri var bunların. Mükemmelliyetçi bi çevreleri var.. Ya da sadece benim çevrem böyle, bilemiyorum. Hani dışarıda başka insanlardan alsa da bu takdiri, beklenen kişiden gelmeyince eksik hissettiriyor
Doğru, eksik hissedilebilir.
Çevre demişken; Ben bu durumun içindeydim, hala içindeyim 😂 Takdir etmeyen ve hep daha fazlasını bekleyen bir Baba, ve bu beni belki dahada odaklı, özgüvenli biraz geri çekilmiş ve başarıya endeksli biri yapmış olabilir. Kabullenme oluyor ya ve bi süre sonra takdirin sadece artısı oluyor ve olmasada etkilemiyor
Bende içindeyim, anlıyorum seni ama maalesef 😅
Sülalenin tamamı mükemmellik isteyince çıktım aralarından farklı şehire yerleştim, artık daha az maruz kalıyorum ama etkileri ara sıra ortaya çıkıyor istemsizce, bazı davranışlarımda vs. Ve evet o kadar etkileyip bulanıklığa sürüklemiyor zamanla : )
Yorumun için teşekkür ederim 👌🏻
Olabilir.
Olumsuz, negatif, kötü vs. etkinin iki sonucu olur. Kişi ya bu etki ile aynısını yaymaya, göstermeye, yaşatmaya başlar yani yansıtır ya da pasif kalır, siner, çekilir bunu istemsizce kabul eder ve bununla yaşar.
Farkındalık yaşarsa bunu dönüştürebilir iyiye ama çok zor...
En kötüsü aynalama yöntemi. Ama diğeri de kötü hayattan soğutur adamı. Farkındalık yaşamak da koyuyor, beklenen kişiden gelmediği için tamam ulan kabul ediyorum demek kolay değil. Mükemmelliyetçi olmaya niye bu kadar önem veriyorlar anlamıyorum insan kendi çocuğunun hayatını böyle mi etkilemeli?
Bencillik bu. Aklım almıyor takılıyorum bi yerde hep : )
Yok yok belki de iyi yapıyolardır. Bilinçsiz ebeveynlere maruz kalan bi birey daha bilinçli olabiliyor, yanlış mıyım 🙃
ama 'bazen' diye altını çizmek de isterim
Takdir ve tebrik, ruhun besini gibi bir şeydir, zamanla hiç görmeyen biri hassaslaşabilir, hatta biraz sivri ve agresif tavırlar geliştirebilir. Sürekli görmezden gelinmek özgüveni kemirir; insan ister istemez daha alıngan ve tepkili olur. Tebrik ve takdir zorunluluktan çok, sosyal bir alışkanlıktır diyebilirim, moral katıkası gibi gelir insana. Hepimiz biraz pohpohlanmak isteriz, doğamızda var. 🧠✨
Alışkanlıklar zamanla zorunluluklara dönüşürmüş
Cevap
6Cevap
hayır alakası yok.
Bence bu durum hırçınlaşmasına sebeb olabilir.
Sonucta bütün insanlar anlaşılmak ister. Bütün insanlar kazanmak ister. kaybetmek istemez hatta bazı insanlar kaybetmekten nefret eder.
Tebrik ya da takdir edilmeyen bir kişilik işleri tersine çevirmek isteyebilir.
Haklısın. Herkes bi noktada takdiri hak ettiğini düşünür verilmezse sıkıntı başlıyor. Bu kaybetmekten nefret etme kısmı acaba sürekli mükemmel olması için baskılanmış olmasıyla ortaya çıkmış olabilir mi? Yani bi şey yaptığında takdir edilmeyip daha iyisini yapsaydın ya diye azarlandığı için kaybetmek yani başarısız olmaktan nefret ediyorlardır.. Şahsen aşırı olmasa da bende nefret ediyorum kaybetmekten : /
En kötüsü sanırım o
O değil de az önce fark ettim, alışkanlıklar bi zaman sonra zorunluluklara dönüşüyor..
Evet. Keşke birilerine ağzını açmak ve karşının psikolojisini iyi yönde geliştirmek zor gelmese
Mesela insan niye bi başkasını baskılar ki mükemmel ol diye. Niye hayat karartır mantık nedir burada? Kendisi mükemmel olmadı diye başkasını öyle yapmak hak mıdır? Bize bunu yapana beddua etsek günaha girer miyiz.. : / : )
Valla , bunu bana yaptılar şahsen : ) aynen o yazdığın mantık.
Hak değil ama mevcut durumda bunu idrak edemez çünki bunu yapan insanlar "sadece
pişmanlıklarını düşünür" bir babaysa eğer bunu çocuğuna diretmekte hak bulur. Normalde tavsiye çerçevesinde olması gereken şeyi çocuğuna demeyi hak bulduğun zaman. Çocuk dediğine alerjik reaksiyon gibi tepki verir.
İtinayla sövülebilir bir durum esasında. Beddua etme en iyisi iki ucu keskin kılıçtır derler.
Bende tam içinden geldiğim için sormak istedim aslında hsjxjsjd Mükemmelliyetçi bi aile ve çevrede büyümek psikolojikmen - 0 hayata başlamak demek.
Güzel örnek. Dili nasıl kullandığın daha önemli bu noktada.
Sabaha kadar sövmelik 😂
Yok benim böyle bir beklentim yok aslında beni hırçınlaştıran yediğim darbelre ihanetler saygııszlıklar hakaretler arkamdan çevirilen dolaplar aldatmalar manipülasyonlar ve artık daha ne kadar diyorum yani ne kadar iftiraya böyle şeylere maruz kalıcam ve bu insnalrın gününü gün etmesi
Onay almadığın da agresif olur.. Bu durum sonraki hayatını da etkiler..
O zaman zorunluluk diyebiliriz?
Eskiden babam beni takdir etmiyor diye durmadan çabalardim bu da bende öfke problemleri yapmaya başlamıştı. Değmeyeceğini anlayınca artık sakin bir insana dönüştüm. Öfke problemlerim hala var ama yerinde kullanınca işime yarıyor
Farkına varmak altın gibi değerli : )
Olur balon gibi şişer bir noktada biri patlatır fos olur
Evet hircin sinirli asabi gicik biri olur çünkü hayat enerjisini emerler tabrik almak şart değil ama insan bazen anlaşılmak ve onaylanmak ister
Kendi potansiyelini bilen insan kimseden tebrik beklemez hırçınlaşmaz.
Evet zamanla eksik hisseder ve bunu öfkeye vurur.
Olur tabiki sonuçta robot değiliz
Olur
Olabilir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?