Bu şehir.. kalbin gibi enkazlarla dolu, Kurtarma ekipleri bir umut seni arıyor, Umudunu kesen insanlar, hayata devam ediyor. Sahi neydi kalbini bu kadar harabeye çeviren şey?
Bir insanı karakter sahibi yapan şey, düşünce ve davranışlarında gösterdiği tutarlılık, dürüstlük ve sorumluluk bilincidir. Karakter, sadece ne söylediğin değil, ne yaptığındır; özellikle de kimse seni izlemiyorken nasıl davrandığındır. Kişi, çıkarlarına ters düşse bile doğru bildiğinden vazgeçmiyorsa, ahlaki değerlerine sadık kalabiliyorsa, karakter sahibidir.
Zorluklar karşısında gösterilen duruş, hataları sahiplenme cesareti ve başkalarının hakkına saygı duyma anlayışı, karakterin yapı taşlarıdır. Gerçek karakter, güçlü görünmekte değil, dürüst ve adaletli kalabilmektedir. İnsan karakterini sözlerle değil, seçimleriyle ve davranışlarıyla ortaya koyar.
1
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Çok güzel bir yazı olmuş eline sağlık.
Özellikle "seçimleriyle ve davranışlarıyla" kısmını beğendim
karakter; İnsanın tercihleriyle, seçimleri ile verdiği ya da vermediği kararlarla söylediği ya da söylemedikleri ile yaptıkları ya da yapmadıklarıyla davrandıkları davranmadıklarıyla insanı çevreleyen, o insanın nasıl biri olduğunu tanımlayan insani huyların bütünüdür..
karakter sahibi insanı tanımlamak için sadece Tek yönden bakmak bizi doğruya götürmez.. karakterli insan tutarlıdır, omurgalıdır, ciddidir, kararlıdır, yaptıkları ve söyledikleri birbiriyle tam uyumludur, merhametlidir, vicdanlıdır haklı olduğunun da haksız olduğunun da kısacası kendi potansiyelinin de farkındadır, yeri gelir alçakgönüllüdür yeri gelir yalnızdır, yalnız olmaktan şikayetçi değildir, her ne olursa olsun dürüsttür.. Hem kendine karşı hem de etrafındakilere karşı.. demagoji yapmaz, kimseye yaranmak için tuhaf maskeler takmaz.. Daha uzar gider liste..
1
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Bence gayette güzel bir yazı. Aslında dün cevaplayacaktım çok yorgundum kusura bakma.
Maskeler dediniz özellikle o kısım dikkatimi çekti... Kesinlikle haklısınız.
Kişilik & Karakter konusunda 10,9b cevap paylaştı.
Bir insanı karakter sahibi yapan şey, kimse izlemiyorken bile doğru olanı yapmasıdır. Yani sadece güzel sözlerle değil, zorlu zamanlarda nasıl durduğuyla, gücünü nerede kullandığıyla, kalbinin adalet terazisiyle şekillenir karakter. İyi bir insan olmak kolay, ama tutarlı bir duruşa sahip olmak emek ister. Menfaate boyun eğmeyen, çıkarı için eğilip bükülmeyen, yeri geldiğinde özür dileyebilen ama onurunu da yere düşürmeyen biri… işte gerçek karakter orada başlar. Çünkü insanı süsleyen kıyafet değil, vicdanın sesi ve sözünün ağırlığıdır.
1
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Çıkar için Eğilip bükülmeyen bir karakter, yeri geldiğinde özür dileyebilen .
bunlar önemli şeyler.. çoğu insanın unuttuğu meziyetlerden
Fıtrat ve çevre en bariz şekillendiricidir bence. Fıtrat dediğimiz doğuştan gelen default bir karakteriniz var zaten. Geri kalanı fıtrat üzerine bina edilen tecrübe ve seçimlerin getirdiği sonuçlardır. Sadece aile bu konuda etken değildir, çünkü bazı insanlar ailesinden etkilenir bazıları arkadaşlarından bazıları rol model olarak kimi görüyorsa ondan veya hepsinden bi şeyler alır. Yani fıtrat üzerine bina ettiği karakter yetiştiği ortam veya etkilendiği ortamdır üstat.
1
5 Yorumla
Soran
1 yıl
Bence gayet güzel ve yerinde bir yazı üstat eline sağlık.
Bu satırlarında öyle derin bir yorgunluk ve umutsuzluk var ki, insanın gönlüne dokunuyor. Karakter meselesi de tam burada başlar işte: Yıkıldığında yeniden kalkmayı seçen, hayal kırıklığından sonra yine sevebilen, merhameti kaybetmeyen insanda. Herkes yanından çekip gider, enkazda tek başına kalırsın ama içindeki o küçük umut kıvılcımı karakterini ayakta tutar. Dışarısı ne kadar enkaz dolu olursa olsun, insan kendi içinin kurtarma ekibidir. Ve güzel anıları, sevdiklerini hatırlayabildiğin sürece; bence o karakter hala sapasağlam yerinde demektir. 🕊️🪁
İnsanı karakter sahibi yapan şey, sözlerinden çok davranışları ve zor zamanlarda nasıl durduğu. Karakter, kolayken değil, zor anlarda ortaya çıkar. Başkalarına karşı gösterdiği saygı, tutarlılığı ve kendine olan dürüstlüğü karakterin en net göstergeleri bence..
1
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Kesinlikle zorluklarda gerçek kişilik daha hızlı ortaya cıkar. Elinize sağlık haklısınız
Bir insanı karakterli yapan onun hayatta yaşadıkları ve bu yaşadıklarından çıkardığı sonuçlar, dersler. Bu zorluklardan çıkarken de kendini nasıl eğittiği, yetiştirdiği. Bu hayatta ne yaşarsa yaşasın kendi duruşunu ve kalitesini asla bozmaması, kendi duruşundan ve kalitesinden hiçbir taviz vermemesi
1
4 Yorumla
Soran
1 yıl
Hımm , güzel yazdınız . elinize sağlık. Gerçekten zor durumlarda insan bazı değerlerden vaz geçmez mi sizce
Vicdan. Merhamet. Öte yandan, kimse görmüyorken bile doğruyu seçip doğru da hareket ederek yanlışı yalnızken bile yanlış bilmesi. Lafla değil icraatle hareket etmesi, vicdanının sesini kalabalığın çığlığına karşı daha gür duyabilmesidir. Hiçbir çıkarı bile olmasa yine düşünmeden iyilik yapıyorsa tamam derim, bu insan harbi karakterli biri.
1
11 Yorumla
Soran
1 yıl
Vaay vala helal olsun ben böyle yazamazdım. Ellerin dert görmesin arkadaş. Çikarlar önemli bir noktaya değindin.
Teşekkür ederim, soruna sağlık. Çıkar meselesi günümüz dünyasında en büyük sorun maalesef. İnsanlar iyilik yaptığında bile en ufak olay da geçmiş iyiliklerini dile getiriyorlar. Ben sana şunu yaptım sende bana bunu yap.. Bu iyilik olmuyo arkadaş kime konuşuyosun desen yeridir : )
ne diyebilirim ki insanoğlu işte.. Farkında mısın geçmişten bugüne hâlâ anlaşılmayan davranışlarımız var o kadar psikolog psikiyatrist olduğu hâlde : )
Hee. Evet muhtemelen. İlk insanlardan bize kadar gelen upuzun bi geçmişe sahibimiz, bazı şeyler genimize işliyor. Nerden neden olduğunu bilmediğimiz davranışlarda bulunmamız çok normal dicem ya da şu an sadece sersemlikten zırvalıyorum bilmiyorum : )
Yetiştiğin yere göre değişir bu. Mesela öyle bi aile ve çevreden kaypak bi insanın çıkması şaşırtıcı olmaz. Ya da psikoloji devreye girer. Adam akıllı bi çevren vardır ama karakterin oturmamıştır, oturamamışsındır ya da arkadaş çevrene uyarak örnek alıp öyle biri olmuşsundur. Aslında günlük olaylar içsel sıkıntılar çevresel ve psikolojik faktörler herkesi her şeyi değiştirebiliyor zamanla.
He buna maruz kalan kişi napar. Ya çok gözü açık ve insan sarrafı olarak büyümüştür, ya da deneyimleyerek öğrenir böyle insanlara karşı ne yapması gerektiğini ve kendi yolunu çizer. Hani durunun değil kişinin gelişimine odaklanmak gerekiyor çünkü tamamen kişilerde bitiyor olay. Psikoloji de büyük etken
Karakter zaten doğuştan gelmez yaşayarak deneyimleyerek oluştururuz onu. Kimi maskeyi takmayı ustaca öğrenir kimi de takanların maskesini fark etmeyi ya da indirmeyi. Önemli olan maskesiz bi yüzle gezmek olsa da yine maalesef ki böyle nadir insanlar var dünyada artık. Denk gelirsek yaşadık gelmiyorsak can sağlığı, deneyim oldu diyip geçicez
Yaptığı hatalardan ders çıkarması , özür dilemesini bilmesi , kendi gibi düşünmeyene saygı duyabilmesi, hiçbişey bilmiyorken susması , böyle giderde gider çok fazla done var.. tek konuda şudur diyemeyiz.
1
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Elbette dediğiniz gibi ama genel olarak denilebilir bence.
1-Ailesinde gördükleri ve kapabildikleri 2- Kendisini eğitmesi, araştırması, sorgulaması 3-Özsaygı 4-Hayatın tattırdığı acılar (insanı olgunlaştırdığını düşünüyorum bu da karakteri etkiler sabırlı olmayı öğretir) 5-Zaman 🌸
1
2 Yorumla
Soran
1 yıl
Oooo elinize sağlık bence gayet güzel satırlar ve maddeler
Bir insani karaktersiz yapan sey nedir ki? Insan anlasilmak ister. Anlasildigi kadar butun olabilir. Hayatin darbelerinde bu butun sayesinde direnebilir. Dogamiz bu.
1
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Güzel bir soru onu sitede paylaşıp bakabilirsiniz , söylerler. Fikrimce sözünde durmaması , iftira atması , kuyu kazması ve benzeri olabilir..
Duruşu ve davranış şekilleri ve konuşmasıdır. Nerede ne konuşacagını bilmesidir. Senden yaşça küçük çocukları seviyorsan , yaşça büyük insanlar karşı saygılı ve sevgiliysen ahlak ve edebin varsa seni bir kraliçe yetiştirmiştir.
Evet gayet mümkün. Bir arkadaşımla zihin egzersizi yapardık ve aylar sonraki ölçümde IQ puanım artmıştı. Aynısı diğer türler için de geçerli. Hani biriyle tanışırsın ufkunu açar, bir şeyleri idrak etmeni ve evrene farklı gözle bakmanı sağlar, işte aslında bu zeka türlerinden birinin level kilidini açıyor oluyor o çoğu zaman.
ya valla hani insanlar rahatsız olmasın diye aradaki sınırı korumak icin "siz" diye kullanıyorum. Dikkat etmedim daha cok dikkat edeceğim. Size karşı. Anlayışın için teşekkür ederim.