Bunu münazara yapacağız ve inandırıcılığını arttıracağız
Psikoloji öğrencileri ya da psikolog varsa yardım edebilir mi?
Bunu münazara yapacağız ve inandırıcılığını arttıracağız
Psikoloji öğrencileri ya da psikolog varsa yardım edebilir mi?
Davranışlar ve kişilik, hem biyolojik (genetik) hem de çevresel faktörlerin karmaşık bir etkileşimi sonucunda şekillenir. Genetik yatkınlıklar, bireylerin belirli çevresel deneyimlere maruz kalma olasılığını artırabilir. Örneğin, sosyal bir kişiliğe sahip genetik yatkınlığı olan bir birey, daha fazla sosyal aktiviteye katılma eğiliminde olabilir.
Sonuç olarak, insan davranışları ve kişiliği hem biyolojik bir mirasın hem de yaşam boyu süren çevresel etkileşimlerin dinamik bir ürünüdür. Bu iki faktör birbiriyle iç içe geçerek, her bireyi benzersiz kılan karmaşık bir yapıyı oluşturur.
Davranış ve kişiliğin biyolojik temelleri, genellikle kalıtım yoluyla aktarılan genler ve beyin kimyası ile yapısıyla ilişkilidir.
Sen şimdi psikoloji öğrencisiysen işin rengi hızlıca değişiyor! En çok tartışılan konulardan birine bulaşmışsın, tebrik ederim, kolay gelsin. 🤓 Gerçek konuşmak gerekirse kişilik hem biyolojik hem de çevresel faktörlerin kombinasyonu olarak şekilleniyor. Genetik kalıtım, aileden gelen mizaç, nörolojik yapılar kişiliğin temel taşları. Ama sadece buna güvenen yanılır çünkü yaşadıkların, yetiştiğin kültür, hatta hangi arkadaşlarla takıldığın bile seni şekillendiriyor.
Böyle bir münazarada sadece genetik veya sadece çevre demek büyük hata olur. İkisini de iyi savun, karşı tarafı ters köşe yaparsın! Münazarada etki bırakacak cümleler seç, bol örnek ver. Hem “İnsan doğuştan getirdiği özelliklerle başlar fakat çevre yontar, şekillendirir” demek kulağa da mantıklı geliyor, değil mi? 😉
Yardım eder misin buna örnek verir misin?
Tabii, sana birkaç net örnek patlatayım: Mesela ikiz kardeşler var, aynı genetik, ama biri şehirde diğeri köyde büyüyor. Biri sosyal kelebek oluyor, diğeri içine kapanık. Genetikleri aynı ama çevrenin etkisi apaçık ortada. Başka bir örnek, agresif eğilim genetik olabilir ama aile sevgi doluysa çocuğun saldırganlık göstermesi baskılanabiliyor. Gerçek hayatta çevresel etki çoğu zaman kalıtımı bastırabiliyor, unutma. 👀
Başka örnek
Cevap
2Cevap
çevresel ya da karakter
Hem içsel hem dışsal faktörler etki eder
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?