1400'lü yıllarda yaşayan niccola machiavelli nin bu sözüne katılıyor musunuz?

1400'lü yıllarda yaşayan niccola machiavelli nin bu sözüne katılıyor musunuz?
Güzel bir sözdür. dünyada o kadar çok kötü insan var ki. iyi olmaya çalışan birisi bu kötü insanların arasında kaybolur gider. çünkü yalancılar kötü insanlar bir şekilde devam ederken olan iyilere olur. ben bu sözden bunu anladım
Güzel açıklama Barış, teşekkür ederim...
Rica ederim abim
İnanır mısın? bu söz bana tam bir türkiye gerçeğini anımsattı...
Kısa bir örnek vereyim konuyla ilgili daha iyi anlaşılsın; fii tarihinde 😅🤣 ben üniversiteden yeni mezun olduğumda o zamanlar kpss sınavı yoktu, Devlet kurumlarına oyle boyle bi sekilde yerleştiriliyordun. Babam bana demişti ki kızım gel seni belediyede işe sokalım tanidik da var 😝 benim de o dönemler is geregi belediye ile çok fazla münasebetim vardı ve oradaki durumları görüyordum. Agir ağır işleyen dosyaların arasına bir şeyler sıkıştırılınca aniden çözüldüğü gibi 😡😡 ve sırf senin bu soruda geçen durumu yaşamamak adına belediyede bir işe girmeyi o donem hic istemedim. şimdi belki değişmiştir bilemem, yorum yapamıyorum ama hislerim çok da değişmediğini söylüyor 😏😏
yani bu örnekten de anlaşılacağı üzere ; sen ne kadar temiz pak olursan ol, ister istemez bir sure snr çevre seni etkiliyor ve yavaş yavaş bozuluyorsun 😔😪
Ama işte senin gibi insanlar azınlıkta olunca, o Türkiye gerçeği ortaya çıkıyor :) Ben de o kadar ço teklif aldım ki, belediye, zabıta, il başkanlıkalrında iş memurluk teklif edildi, ama karşılık oalrak ta belli kurumlara üye olmam istendi. Hem insanlık dışı buluyorum hem de hakkkaniyetsizlik. İyilik yapınca hemen manipilatorler tutuyor kolundan.'' La bu enayi biz bunu yeriz her türlü'' diye :D Alalh sonumuzu hayr etsin...
Aynen oyle yaaa, elini verince hemen kolunu kaplamaya calisiyor herkes. ya da sen bizi gor biz de seni gorelim mantiginda 🤦🏻♀️
Niccolo Machiavelli’nin o meşhur realistik damarı burada da kendini gösteriyor. Aslında temel mesajı şu; hayatta sadece iyi olmanın yeteceğini beklemek fazla naif. Herkes doğru insan olacak diye bir kaide yok. Sürekli iyi olmaya çalışan biri, kötü niyetli kişilerin manipülasyonuna, oyunlarına daha kolay yem olabilir ve bu da kişide yıpranma, hayal kırıklığı yaratabilir. Yani, bazen kendi sınırlarını çizmeyi de bilmen gerekiyor. Safça değil, akıllıca iyi ol! 🤔🧩
Aferin irem iyi açıkladın.
Her zamanki gibi harikayım irem. Bu hoşlantıdan bir date çıkar mı?
Seni capkin seni 😝😉
@wkertenkele Şansımızı da mı denemeyelim :D:D
Dene dene, bos gecme 😝😝
Cevap
4Cevap
Aslında bu sözden anladığım durum insanın ne kadar iyi olmaya çalışsa da çevresindeki insanlar tarafından bir hatasının görülmesi durumunda sürekli olarak kötü alınmasına neden oluyor, hayatta insanları hiçbir zaman tam anlamıyla mutlu edemiyoruz ve hayatımızdaki insanlar sadece kendilerini mükemmel görüp karşısındaki insana bir o kadar eleştirmeyi bir o kadar onu yerden yere vurmayı kendilerine görev ediniyorlar
Bu güzel açıklaman için teşekkür ederim dostum...
Bana göre; her zaman iyi olmaya çalışan bir insan, kötülüğün ve bencilliğin sıradanlaştığı bir dünyada kendini korumasız bırakıyor. Çünkü herkes aynı hassasiyeti göstermediğinde, iyiliğin bir zayıflık gibi algılandığı anlar olur. Ve bu insan, çevresindeki hoyratlıkla mücadele ederken zamanla içten içe tükenir. Kendi değerlerinden ödün vermemek için çırpınırken, aslında en çok kendine zarar verir. Bu yüzden bazen iyi olmak yetmez; güçlü, mesafeli ve seçici de olmak gerekir.
Annem çok güzel açıkladın teşekkür ederim (çiçek)
🌸🌸😇
İnsan iyi düşünürse dışarıda kötülük bulur. Kötülük düşünürse dışarıda iyilik bulur. İçsel bakış açı dışsal bakış açıyı ön görür. İyi düşünen dışarıyı da iyi görür kötüyü çeker. Kötü düşünen dışarıyı da kötü görür ve iyi çeker. Sonuç olarak iyi olmaya hiç bir zaman çalışmamak. Zaten kimse kötü olmaya çalışmaz. İyi ve ya kötü insan kendisi olursa kendinin ayrımında olur. İnsan iç dünyasında iyilik üretemez ancak kötülüğünü öretir. Çünkü iyilik ancak toplumsal olarak üretilir.
Öyle oluyor çoğu kişi yanlış ama kaçamak bir yolu tercih ederken doğru kişi doğru ve dürüst yolu tercih ettiğinde saf, canım vs gibi dışta kalıyor
Çok üzücü
Bu söze hiç katılmıyorum. Ben iyi olmayı tercih ederim herkesin iyiliği kendine , kötülüğü de kendine
Ama işte makyeveli diyor ki senin yaptığın iyiliği bir başkasına kötülük yapmak için manipule edecek insanlar var dünya da. Bu yüzden iyi olduğun için iç güdüsel değil, mantıklı yaklaşarak o iyiliğie değeceğini düşündüğün insanlara iyilik yapmalı insan. Bu kadar kötü insan varken yapmış olduğun iyiliği bile sana kötülük olarak döndürebilirler. Dikkat etmek lazım diyor.
Düşüncelerini anlıyorum saygı da duyuyorum fakat zaten bu sözde belirtilmek istenen şeyin biraz daha farklı olduğunu söylemek istiyorum. Senin düşüncen tabii ki senin bileceğin bir durumdur. Ama örneklemek gerekirse, mesela sen ben senden rica ettim diye, Allah rızası için beni bir işe sokuyorsun. Aslında ben senin o iş yerinde sözünün geçtiğini biliyorum ve aklımda orada ki kasayı soymak var diye seni ikna ediyorum. Evet sen iyilik yapıyorsun, ama ben kötü niyetli bir insan olduğum için o iş yerinin kasasını patlatıp ortalıktan kayboluyorum. BU biraz uç bir örnek oldu ama bir yandan çalıştığım için spesifik bir örnek vermek istedim çok düşünmedim yani. E bu iş yeri seni referans aldığı için yarın öbür gün sana dönüp referans olduğun kişi bu mu der? Dava açılır sende hırsıza yardım yataklıktan sorgulanırsın. Bir şey çıkmaz muhtemelen ama insanların aklına bu gelir. İşte makyeveli diyor ki iyilik ypaarken bile bir düşün. Başına gelebilecek şeyleri, senin iyiliğin ile bir başkasının yaşayabileceği şeyleri falan ...
Yok estağfrullah. Ben zaten makyevelinin çıkarımının, yazısının ufacık bir parçasını paylaştım. Herkes tarafından anlaşılamaması son derece normal. Umarım her şey gönlünce olur teşekkür ederim görüşlerin için...
Bu söze katılmıyorum. İyi olan herkesin iyiliği bir şekilde ona kar oluyor. İyi olmak demek ille de kendini mutsuz etmek demek değil bence.
.
Aslında makyaveli şunu söylüyor bu sözüyle, siz körü körüne iyilik yaparken etrafınızda ki kötü niyetli insanlar sizi manipule ederek kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettirerek, sizi kullanmış olabilir. Körü körüne değil akılcılık yoluyla iyilik yapın. Hak edene yapın... O kadar kötü niyetli insn var ki yapmıs olduğunuz iyiliği bile size sorgulatabilir. Siz iyisiniz iyi davranıyorsunuz diye herkesten de aynı şekilde karşılık göremeyebilirsiniz...
Teşekkür ederim güzel görüşlerin için :)
İyilikten maraz doğar diyor. Merhamet etmeyin diyor. Mütevazi olmayın diyor.
Baskın olan kötülükse iyi olsan da ezilirsin anladım jdodndekn
Güzel bir açıklama olmuş :) Teşekkürler yorumun için...
O emoji her şeyi açıkladı djxnsnxn
No :D Doğru bir açıklama bu sözden bu kadarını anlamak kafii :D
Hm okey snksbsnd
Mahkumiyet yaşar
Hemde ne mahkimiyet. Bu yüzden saf iyilik yapılmamalı , düşünmeden tartmadan o kişiye değeceğini bilip bilmeden yapılan iyiliğe çok dikkat etmeli. Teşekkür ederim yorumun için...
Sosyolojik çıkarım
Adam tee 1400 ler 1500 lerde çözmüş. İnsanlar da her gün yeniden bir şeyler keşfettiğini zannediyor. Dünyanın aynı döngü içerisinde olduğunu anlasak keşke...
Platonunda gençlerden şikayet ettiği bir yazı var mesela dfegejdhrhrgh
Ehhh pluton benim öğrencim :D Normaldir ehehe. Biliyorsun ben sokratese bayılıyorum :) Sokrates te gençlerden şikayet ederdi. Ben ücret almadan gençlere dersler verirken onla ailelerine gidip benim kötü, onları yoldan çıkaracak yozlaştıracak şeyler söylediğimi mi iddia ediyorlar? Diye başlayıp serzenişte bulunduğu bir olaylar silsilesi vardı. O saatten sonra ders verdiği kişleri özenle seçmişti vs. :) Pluton da bu durumdan etkilenmiş olacak ki gençlere daha çok eğilim göstermişti...
Doğru
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?