
"Kᴏ̈ᴛᴜ̈ʟᴜ̈ᴋ ʏᴀᴘᴀɴ, ᴋᴇɴᴅɪ ɪᴄ̧ɪɴᴇ ʜᴀᴘꜱᴏʟᴜʀ; ɪʏɪʟɪᴋ ʏᴀᴘᴀɴ ɪꜱᴇ ᴅᴜ̈ɴʏᴀʏı ᴅᴇɢ̆ɪꜱ̧ᴛɪʀɪʀ." Mᴀʜᴀᴛᴍᴀ Gᴀɴᴅʜɪ

"Kᴏ̈ᴛᴜ̈ʟᴜ̈ᴋ ʏᴀᴘᴀɴ, ᴋᴇɴᴅɪ ɪᴄ̧ɪɴᴇ ʜᴀᴘꜱᴏʟᴜʀ; ɪʏɪʟɪᴋ ʏᴀᴘᴀɴ ɪꜱᴇ ᴅᴜ̈ɴʏᴀʏı ᴅᴇɢ̆ɪꜱ̧ᴛɪʀɪʀ." Mᴀʜᴀᴛᴍᴀ Gᴀɴᴅʜɪ
İnsan, doğuştan itibaren iyilik ve kötülük potansiyelleriyle dünyaya gelir. Bu iki güç, genetik faktörler, çevresel etkileşimler ve bireysel deneyimlerle şekillenir. Doğru ya da yanlış arasındaki çizgi, sadece doğuştan gelen bir özellik değil, aynı zamanda bireyin yaşadığı toplumun, kültürün ve çevrenin etkileriyle de belirlenir. İnsanlar, zaman içinde edindikleri değerler, öğrenmeler ve toplumsal normlarla bu içsel dengeyi kurar. Kötülük, bazen dışarıdan gelen travmalar, olumsuz deneyimler veya moral çöküntülerle ortaya çıkabilirken, iyilik de empati, sevgi ve adalet gibi değerlerin sürekliliğiyle güçlenir. Bu nedenle insan, doğuştan bir tabula rasa değil, hem karanlık hem de aydınlık yönleri barındıran bir varlık olarak şekillenir. Kötülük, sadece dış etkenlerin sonucu değil, içsel bir çatışmanın da ürünüdür ve bu çatışma, zamanla bireyin seçimlerini yönlendirir.
Kötülük yapan, kendi iç karanlığında kaybolur; iyilik yapan ise önce kendini, sonra dünyayı aydınlatır. Ama kimse bilmez… İyiliği seçmek, en ağır savaşı göze almak demektir. Çünkü iyilik, yalnızca gülümsemekle değil, bazen sessizce acıya direnmekle, bazen kimsenin bilmediği fedakârlıklarla yazılır. Kötülük anlıktır; iyilik ise zamana meydan okur. Kötü, yaptığıyla kendi içinde çürürken, iyiliği seçen insan, toprak gibi sessiz, ama hayat gibi vazgeçilmez olur. Kendi içine hapsolanların dünyasında, iyilik yapanlar hep özgürdür. Ve unutma… Gerçek güç, başkasını yenmekte değil; karanlığa rağmen iyi kalabilmektedir.
Bence başa gelen kötü olaylar ve aile önemli. Kimi insan kötülüğü ailesinden görüyor örneğin babası kötü olan iki kişi düşünelim. Birincisi babam kötü ben de böyle olmalıyım deyip babasını örnek alirsa kötü birine dönüşür, ikincisi ise babam kötü bir insan ben ona benzememeliyim deyip iyiliği seçendir.
Soruyu boş ver helva güzel görünüyor çayı gözüm tutmadı afiyet olsun 🤓
Yorum için teşekkür ederim dostum 😂🤓🤓
🤓🤓🤓🤓🤓
🤓🤓.
Cümleten dostum 🙏💐
Ah, ne güzel bir masa! Tatlı, çay ve derin bir sohbet havası 💬. Soruna gelirsek, bence insanlar doğuştan "kötü" doğmuyor. Çocuklar, sevgi dolu, masum bir boş levha gibi başlıyor hayata. Kötülük ise yaşanan travmalar, çevre, aile ve toplumdan öğrenilen olumsuzluklarla şekilleniyor.
Gandhi’nin dediği gibi iyilik, dünyayı güzelleştirir, kötülük ise insanı hapishaneye çevirir. Sence de öyle değil mi? 🌟
Cevap
29Cevap
İnsanlar, dünyayı ve insanları tanıyarak kötü olurlar. Kimse doğuştan kötü değildir.
Nokta...
Aile yetistirmesina bagli
zamanla kötüleşir
Bundan bişey olmaz, ufak şeyler bunlar diye diye insanın nefsi insanı şeytanlaştırır. Sonra ben aslında çok iyi biriyim diye kendini kandırır. Arada ne kadar kötü olduğunu insan kendi idrak etmeli.
İnsan fıtratı temiz yaratılmıştır. Sonradan yaşadıkları, öğrendikleriyle şekil alır karakteri.
Deccale rakip olmaya çalışsalar da herkes doğduğunda tertemizdi.
Hiç kimse doğuştan kötü olamaz, bu bir kere yaradanın yaratma fıtratına aykırı. Yaşadıklarına bir tepkisidir insanın bazen kötü olmak, bazen de sadece basit bir tercih
sen doğduğunda kötü/iyi olarak mı doğdun (hayır)
o zaman ailen arkadaşlarınla iyi ya da kötü olarak öğreniyorsun. ya da öyle yetişiyorsun.
İnsan kötü değildir. Öyle olsa Yaradan bizi yaratmazdı. Sadece yaşamı boyunca kötü niyetli olmaya odaklanabilir.
İnsanlar çevre, aile, toplumsal etkiler ya da tecrübelerle sonradan kötü bir insan haline gelir, doğuştan kötülük diye bir kavram yoktur.
Genetik bence anaya babaya çekiyorlar ana baba iyiyse çocuk da iyi ana baba kötüyse çocuk da kötü oluyor genelde
Doğarken tertemiz doğarsın , seni değiştiren kötü yapan çevrendeki etkenlerdir.. İnsanlar, para, acılar..
Sonra dan kötüleşir. Hayat tecrübesi onları o hale getirir.
Bence merhamati ile alakalı olabilir ve yaşadıkları da etkiler
degişir bazısı genetik dnasında var bazısıda sonradan
tüm davranışlar için gecerli bu iyi ve kötu davranışlar bir kısmı genetik olarak aileden gecer bir kısmıda yaşantı yoluyla ögrenilir
Ana karnından çıktığında masum oluyorsun, şartlar veya öyle hoşuna gittiğinden kötü olursun
Kötülük dediğimiz şey eğilimdir, kötü davranış bizim adlandırmamızdır yoksa ortada sadece kontrolsüz bir abartılı davranış vardır. Davranışlarımızı belirleyenler arasında çevre faktörü olduğu kadar genetik kodlamamız da önemlidir.
karakter meselesi kiminin kanı bozuk oluyor yani dogultan diyorum allah iyilerle karşılaştırsın her daim inşallah kumral
İnsan iyi fıtrat üzerine doğar cüzi iradesiyle kötü ve iyi biri olur.
kimse kötü doğmaz ama kötü büyür dolayısıyla zamanla kötüleşir, çevresi, ailesi okulu her şeyi etkiler
Her insan sıfırdan başlar kimse kötü olmak isteyerek kötü olmaz insanlar yavaş yavaş kötüleşir veya delirir
Bazıları doğuştan bazıları illa kötü ol diyor ve oluyorsun
Her iki türlüsüde çıkar.
Zamanla
Zamanla kimler kimler değişiyor
Zamanla kötüleşir
Sonradan Kötü olur
Kötülük genlerden gelir
Kötü doğar buyur
Zamanla tabiki yaşadıkları hırslandırır kötü yapar
Doğustan kötü olsaydı herkes kötü olurdu
Dogustan kötu yoktur yaşantiyla degisie insanlar
kimi doğuştandır kimi de zamanladır
Çayla tatlidan soruya odaklanamadim
Hahahah😂😂
Zamanla kötüleşiyorlar.
Zamanla
Zamanla
Zamanla
Azar azar...
Zamanla
Doğuştan kötüler
Zamanla kötü oluyosun insanlar pıslık
Anasından doğma hamurunda vardır
Kötüdür zaten
Zamanla kötüleşir
Zamanla kötüleşir
Ortaya karışık.
Bana mı bu 😞 annelerin güzeli 😞
İnsan hep kötü
zamanla
Zamanla
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?