Bir insanı ilk izlenim ile tanımlamak ne kadar doğru olabilir?

Bir insanı ilk izlenim ile tanımlamak ne kadar doğru olabilir?

Ey insan! Kalbine ve zihnine sor: Birini ilk izlenimle yargılamak ne kadar adildir? Sen ki kendini dahi tam anlamıyla bilmezken, bir başkasını tek bir bakışla, birkaç sözle nasıl tanıyabilirsin? İlk izlenim, gözün gördüğü, kulağın duyduğu, ancak kalbin henüz tartmadığı bir hükümden ibarettir.
Dünya üzerinde her ruh, kendine has bir hikâye ile yürür. Kimi zorluk içinde büyür, kimi sevgiyle yoğrulur, kimi kalbinde fırtınalar taşır ama yüzünde güneş açar, kimi ise gülümserken içinde derin yaralar taşır. Sen bir insanı ilk gördüğünde, onun yüreğindeki sırları bilebilir misin? Onun gözlerindeki yükü, sesindeki titremeyi, omuzlarına binen yılların ağırlığını çözebilir misin? Eğer bilemezsen, nasıl olur da ilk izlenime dayanarak hüküm verirsin?
Ey insan! Adalet, sabır ve anlayış ile mümkündür. Bir ağacın kökleri toprağın derinliklerindedir; yalnızca dallarına bakarak onun ne kadar sağlam olduğunu anlayamazsın. Bir nehrin akışına bakıp, derinliğini ölçemezsin. İnsan da böyledir. Onun hakkında hüküm vermeden önce, sabırla dinlemeli, gözlemlemeli, kalbini açmalı ve hakikati görmeye niyet etmelisin. Çünkü aceleyle verilen her hüküm, gerçeklerden çok önyargıları besler.
Hatırla ki, nice peygamberler, nice erdemli insanlar ilk bakışta yadırganmış, küçümsenmiş, anlaşılmamışlardır. Lût kavmi, Salih peygamberi taşlamış; Musa'nın dili sürçtüğünde, onu küçümseyenler olmuştur. Oysa Allah, insanların dış görünüşüne değil, kalplerine bakar. Sen de öyle yapmalısın! Birini tanımadan, sınamadan, kalbini duymadan onun hakkında konuşmak, nefsin bir oyunudur.
O hâlde ey insan! Sabırlı ol, zira insanı tanımak bir anlık değil, bir ömürlük bir yolculuktur. Sen hükmünü aceleyle verirsen, belki de en güzel dostluğu, en derin hikmeti, en kıymetli öğüdü kaçırırsın. Unutma ki, adaletin temeli, zamana ve anlayışa dayalıdır. İlk izlenim göz aldatır, ama hakikat daima kalpte saklıdır.
Birini sadece ilk izlenimle yargılamak bana pek adil gelmiyor açıkçası; çünkü insanlar bazen heyecandan, bazen de stres veya utangaçlıktan kendilerini tam ifade edemeyebiliyorlar. Ben de zaman zaman bu hataya düşüyorum, fakat sonra fark ediyorum ki ilk tanıştığımda sevmediğim biri aslında sonradan yakın arkadaşım olabiliyor ya da tam tersi durumlar yaşayabiliyorum. Bu yüzden insanlara ikinci, hatta üçüncü şanslar vermenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir kişiyi tanıyabilmek için biraz daha zamana ihtiyaç var ve kim bilir, belki de hayatıma çok değer katacak biri olabilir. O nedenle artık ilk izlenime göre hareket etmek yerine biraz daha sabretmeye çalışıyorum.
Dış görünüş iletişimin en önemli referanslarından biridir. Dış görünüşünüzle olumlu bir intiba bırakamadığınız insanları fikirlerinizle değiştirip sizin hakkınızda olumlu düşünceler taşımasını sağlamak oldukça zordur. Bu yüzden Kıyafetiniz eski olabilir ama temiz olmalı. Kendiniz fakir olabilirsiniz ama temiz olmalısınız. Bakımsız, hırpani, pis bir görünüme sahip olmamalı insan.
Teşekkür ederim
Birini ilk izlenimle yargılamak, genellikle adil ve doğru olmayabilir çünkü ilk izlenimler çoğu zaman yüzeysel ve sınırlı bilgilere dayanır. İnsanlar, birçok farklı faktör ve içsel deneyimlerle şekillenen kompleks varlıklardır. İlk izlenimde, bazen dış görünüş, beden dili, davranışlar veya ruh hallerine dayanarak karar veririz, ancak bu unsurlar her zaman gerçeği yansıtmayabilir.
İlk izlenimler yanıltıcı olabilir çünkü:
Gerginlik veya stres gibi dışsal faktörler, birinin davranışını etkileyebilir.
Toplumsal kalıplar ve ön yargılar bizim hızlıca birini etiketlememize yol açabilir.
İnsanlar farklı bağlamlarda farklı şekilde davranabilir; birini iş ortamında görmekle, sosyal bir ortamda görmek arasında fark olabilir.
Daha adil bir yaklaşım için, bir kişiyi zamanla daha fazla tanımak ve onun davranışlarını, tutumlarını ve değerlerini daha derinlemesine gözlemlemek önemlidir. İlk izlenimler bizi yanıltabilir, bu yüzden açık fikirli olmak ve önyargılardan kaçınmak, daha doğru değerlendirmelere ulaşmamızı sağlar.
Cevap
20Cevap
Bazen in yargılı olabiliyoruz bu bizim doğamızda var , oysaki dış görünüş, ya da ilk izlenim yanıltıcı olabiliyor ve her insan şaşırtabiliyor örneğin yeni tanımış olduğum değerli arkadaşım @istcan34gng ile ilk tanıştıgimizda profil resmini görünce dövmeli filan ve serseri bir duruşu olduğu için ona tam bir serserisin , kopkopculara benziyorsun demiştim 😂 hatta ona serseri diye hitap ediyordum, oysaki konuştukça içinden okadar efendi saygılı seviyeli, kibar ve prlanta gibi bir insan çıkması beni hem şaşırttı hem mahcup etti burdan bu önyargım için kendisinden özür diliyorum sevgi ve saygılarımı sunuyorum 🙋🙏❤️🥰
Hahahahah dış görünüş aldatır önemli olan iç güzelliği tanem 🤣😇
Teşekkür ederim ☺️
@istcan34gng aynen öyle çok haklısın 👍 rica ederim asıl ben teşekkür ederim 🙏❤️🌞🌸🤗
@istcan34gng serseriiii 😂😂
Tanem yeni pp nasıl hdjdjdjdj bu tam serseri ppsi 🤣
@istcan34gng vuuu harika 👍 tam kopkoçcu gibi olmuş 👍😂 şaka yapıyorum gayet güzel olmuş gülüm bu kalsın 👍🤗❤️
-Kopkoçcu +Kapkaçcı 🤣
@istcan34gng + gaspçı filan 😂
adil değildir tabi ki de.. insanı zamanla tanırsınız zamanla yargılayacaksanız yargılarsınız. ilk izlenimde hata olur
Adil diyemeyiz yargılamak hiçbir zaman adil değildir gadası
Birini ilk izlenimle yargılamak çoğu zaman adil değildir çünkü insanlar her zaman en gerçek halleriyle görünmeyebilir. O anki ruh hali, içinde bulunduğu ortam veya karşısındaki kişiye nasıl hissettiği, davranışlarını etkileyebilir. İlk bakışta edindiğimiz izlenimler bazen doğru çıksa da, çoğu zaman eksik ya da yanıltıcı olabilir. Gerçek bir değerlendirme yapabilmek için zaman gerekir. İnsanları tanıdıkça, onların düşüncelerini, değerlerini ve davranışlarını daha iyi anlayabiliriz. Bu yüzden, ilk izlenime çok fazla güvenmek yerine, birine adil bir şans vermek daha sağlıklı olur.
Seziyorum çünkü iki insanın haberini aldık birini hani rüyada gördüm ya ve hayal ettim gerçek gibi demiştim ya kesinlikle o kapalıları sever duyduk ki birini seviyor Allah nasip etsin oda kapalı sonra biri var onu da rüyada gördüm şüphelendim ama ondan şüpheliyim bence öbür kuzen gibi bir olay diye düşünüyorum çünkü bir durumu var o yüzden diyorum inşallah olur oda doğruysa ciddi biri var seviyor sonra kuzenin arkadaşını sezmiştim ilk görmede yanılmadım ikinci karşılaşmada sonra kuzeni ikinci tuzak da sezdim ve hep sezmeye başladım yaşattıklarından dolayı arkadaşım dersek en son konuşmada samimi olduğu hal ve hareketleri yaptıkları yapacaklarıyla belliydi
Samimi olmadığı
İlk izlenim bazen doğru olabilir ama çoğu zaman yüzeysel ve yanıltıcıdır. İnsanlar, ilk gördüğümüz an onlara dair bir fikir oluştururuz ama bu, çoğu zaman eksik bilgilerle yapılan bir yargıdır.
Biri o gün kötü bir ruh halinde olabilir, utangaç olduğu için soğuk görünebilir ya da tam tersine aşırı neşelidir ama aslında öyle biri değildir. Bir insanı gerçekten tanımadan sadece ilk izlenime dayanarak yargılamak, kitabın kapağına bakıp içeriği hakkında hüküm vermek gibidir. Bazen kapağı süper görünen kitap berbattır, bazen de basit görünen kitap hayatını değiştirir. O yüzden, ilk izlenime tamamen güvenmek yerine zaman tanımak en iyisidir.
Birini ilk izlenimle yargılamak genelde pek adil değil. İlk izlenimler çoğu zaman yüzeysel ve yanıltıcı olabiliyor. İnsanların karakterleri, deneyimleri ve geçmişleri, ilk bakışta görünenlerden çok daha derin. Bazen birinin davranışları ya da görünüşü, aslında ne kadar iyi bir insan olabileceğini gizleyebiliyor. İlk izlenim önemli olsa da, birini tanımak için zaman harcamak ve daha derinlemesine anlamak bence çok daha değerli.🦋
Tabii ilk izlenimle yargılamak çok adil olmaz biraz zamana gereksinim tanımak için kendisine lazımdır doğrudur. Lakin ilk izlenimde karşılaştığınızda olumlu veya olumsuz enerji alırsınız karşı taraftan bunu hissedersiniz zaten. İşte o ilk aldığınız enerji ve izlenimle devam edildiğinde zaman içerisinde o algıladıklarınızı da bir değişim ola da bilir olmayabilir Yani çok ortada bir durum.
Sırdan konular da insanları basit konularda yargılayan kişi aslında kendisini yargılıyordur karşısında ki kişi sadece bu amaçta kullanılan kişidir.
İlk izlenim derken nasıl ama? Görünüş olarak mı yoksa bi davranışına göre mi? Görünüşe bakarak yargılamak yanlış ama bazen bir davranışı kişinin kendisi hakkında çok şeyi gösterebilir.
Hiçbir zaman adil değil tam anlamıyla bir yanılgı olur, bazen insanları görünüşleri ile hareketleriyle yargılamak insana büyük hatalar yaptırır
Birini tanımadan yargılamak yargısız infaz demektir. Yargılamak bile büyük bir yükken, ilk izlenimde yargılamak tam bir felaket olur.
İlk izlenim önemlidir. Dolayısı ile insanlar dikkat etmelidir bu konuda. Adil olmasada insandan izler taşır ilk izlenim
Adil olamaz. Tanımadan karar vermemek gerek. İnsanlar bu konuda biraz sabırsız maalesef
Kimseyi yarğilamam Allah herkesin işini rast getire.
Bunu bizzat yaşamış biri olarak , birini ilk intiba ile yargılamak yanlıştır.
İnsanları dış görünüşe göre yargılamam asla tanıdıkça anlarım
Senin becerine göre değişir eğer insanları tanımada iyiysen bu durum iyi bile olabilir
Önyargı hemen hemen her zaman yanlış sonuçlara işaret eder, adil değildir.
İlk izlenim önemli ama yargılamamak lazım şans vermeli
Ben ilk izlenimde ne sezdiysem aynısı çıktı
Tamamen önyargı. Tanımak zaman alır hemen olacak bir şey değil.
Adil değil. Ama insanız işte yapıyoruz. Dikkat etmek lazım
Çok doğru değildir biraz zaman vermek gerekiyor.
İlk izlenim yanıltıcıdır.
İlk izlenimde yargılamak hiç adil olmaz. Tanımal, konuşmak lazım yargılayabilmek için
bence adil değil zamanla tanıyarak farkına bırakabilirsin
Kimseyi içine girmeden bilmeyiz ki ne yaşadı da böyle bir izlenim veriyor ya da neler oldu hayatında da dışarı karşı böyle bir tutum sergiliyor bilinmez.
Asla doğru değildir çünkü yanilma payı yüksektir
Önyargılı olmayalım zamana bırakalım..
İlk bakış açısı bence herzaman gerçeği yansıtır
0 adillik
Adilik olur ancak çogunluk la
yedi neyse yetmiş odur şaşmaz
hayır ama bazen dogruluk payı vardır
hangi niyetle nasil yaklastigina bağlı
Ön yargı
Durum bu 😀
%60 bende
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?