Çanakkale, yalnızca bir savaş değil, milletin kaderini çizen, tarihin akışını değiştiren bir destandı. Ve bu destanın en büyük kahramanlarından biri de Mustafa Kemal Atatürk’tü.
1915’te düşman kuvvetleri Arıburnu’ndan çıkarma yaparken, Osmanlı askerleri geri çekiliyordu. İşte tam o kritik anda, Mustafa Kemal “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum!” diyerek askerlerini durdurdu ve karşı taarruza geçmelerini sağladı. O an, sadece bir savaş taktiği değil, Çanakkale’nin “geçilmez” olduğunun ilanıydı.
Sonrasında Anafartalar ve Conkbayırı’nda aldığı kararlar, savaşın seyrini tamamen değiştirdi. 10 Ağustos 1915’te, bizzat süngü hücumunu yöneterek düşmanı bozguna uğrattı. O gün düşman ilerleyebilseydi, belki de İstanbul düşecekti. Ancak Mustafa Kemal ve askerleri, göğüslerini siper edip Çanakkale’yi geçilmez kıldı.
Sadece askeri zekâsı değil, liderliği ve cesaretiyle de fark yarattı. Conkbayırı’nda göğsüne isabet eden şarapnel parçası, saatine çarpıp durdu. Eğer o saat olmasaydı, belki de her şey farklı olacaktı. Ama tarih, onu milletin kaderini değiştiren adam olarak yazdı.
Çanakkale Zaferi, sadece bir savaş kazanmak değildi. Bu zafer, Mustafa Kemal’i tüm milletin gözünde bir kahraman yaptı ve Kurtuluş Savaşı’nın liderine dönüştürdü.
Eğer Çanakkale’de Mustafa Kemal olmasaydı, bugünkü Türkiye’nin tarihi nasıl şekillenirdi?
Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı Çanakkale Zaferi kazanılabilir miydi?
Çok güzel bir soru olmuş,Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Zaferi'nin kazanılmasında hayati bir rol oynamıştır ve onun liderliği olmasaydı zaferin kazanılması çok daha zor olabilirdi. Atatürk'ün askeri strateji konusundaki dehası, savaşın gidişatını değiştiren kritik hamleler yapmasını sağladı. Özellikle 19 Mayıs 1915'te Anafartalar'da gösterdiği liderlik, düşman kuvvetlerinin ilerlemesini durdurmuş ve Türk askerinin moralini yüksek tutmuştu. Ayrıca, Atatürk'ün "Savaşın her anında cesaretli olmak, komutanın ve askerlerin inançla hareket etmesini sağlar." gibi sözleri ve tutumu, askerlerin savaşta direnç gösterme motivasyonunu artırmıştı.
Elbette Çanakkale'de Atatürk dışında da yetenekli komutanlar vardı, ancak onun liderlik özellikleri, stratejik düşünme becerisi ve askeri zekâsı çok önemli bir fark yaratmıştı. Eğer Atatürk olmasaydı, savaşın seyrini değiştirebilecek başka bir liderin de ortaya çıkıp çıkmayacağı belirsizdir, fakat Atatürk'ün önderliği olmadan, zaferin elde edilmesi çok daha güç olabilirdi.
__Başta Mustafa Kemal Atatürk ve tüm askerlerine Allah'tan rahmet diliyorum..🖤
Bence hayır, Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı Çanakkale Zaferi'nin kazanılması çok zor olurdu. Atatürk, savaşın en kritik anlarında cesur kararlar alarak düşmanı durdurmayı başardı. Özellikle Anafartalar'daki liderliği, askerlerin moralini yükseltti ve stratejik bir zafer elde edilmesine katkı sağladı. Atatürk'ün askeri dehası ve öngörüsü, savaşı kazanmak için gerekli olan taktikleri uygulamasında büyük rol oynadı. Ayrıca, halkın ve askerlerin ona duyduğu güven, birlik ve beraberlik duygusunu pekiştirdi. Bu nedenle, Atatürk'ün yokluğunda zaferin elde edilmesi oldukça zor bir ihtimaldi.🙏🏻
MK bir üst sınır değildir Türk tarihinde. Elbette kazanilirdi. Ki ona gelene kadar Cevat paşa var , Faik paşa var , Fevsi paşa var , Esat paşa sayısı nice anlık pak kahraman Türk askeri var. Savaşı askerler kazanır komutanları tarih yazar.. bide ben MK in İngiliz entelijani olduğuna inandığım için pek bir hayırlı getirisinin olduğunu düşünmüyorum. Öyle ise İtilaf devletleri İstanbul bogazina kadar geldi neden gitti.. ne taahhüt edildi acaba geleceğe dair... Gerçekten bağımsız bir devlet mi? Yoksa eli kolu bağlı sisteme bağlı bir çalışan , üretemeyen , refah seviyesi ölmesin yaşasın seklinde stabil devam eden ülke mi?
İmkansızdı bence Atatürk Yarbay idi galiba. Yani disiplin, düzen, savaşı ekonomik, politik ve bilimsel yöneten stratejik karar veren asker. Atatürk yenik, sanayisiz, yoksul ve bitkin bir halka düşmanı yenme inancı oluşturdu. Siyasi bir merkez olan meclisi kurdu. siyasi birlik sağladı. ve bir kaç kılıç artığı askeri birlikten, Fransa, Avusturalya, Yeni Zelanda ve İngiltere kovalayan bir ordu meydana getirdi. Bu yoksul halkın kısıtlı kaynakları ile orduya silah, giysi, lojistik destek sağlanırken. Savaş denince eline baltasını kapan nene hatun gelenler, Demirci Mehmet efe gelenler adamı eleştirmesin bile.
Kazanılabileceğini düşünmüyorum çünkü savaş stratejisini kurmuş ve o şekilde kazanmışlar Çanakkale'yi. Düşmanın geleceği yeri tahmin etmek herkesin harcı değil bence. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye'ye gönderilmiş bir nimet. Zaten yabancı kaynaklarda da geçer Mustafa Kemal'in bir tek şanssızlığı Türk milletine göndermiş olması diyorlar.
Çanakkale, elbette bir milletin direnişiydi ama Mustafa Kemal’in rolü çok kritikti. Onun olmasaydı savaş kazanılır mıydı? Belki, ama bu kadar kesin ve efsanevi bir zafer olur muydu, tartışılır. “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” sözü bile savaşın seyrini değiştirdi. Anafartalar ve Conkbayırı’ndaki kararları, askerlerine verdiği moral, taktiksel zekâsı... Bunlar olmadan Çanakkale’yi geçilmez kılmak çok daha zor olurdu. Yani, Atatürk bu zaferin en büyük mimarlarından biri.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Mustafa Kemal olmasaydı, Çanakkale Zaferi kazanılabilir miydi, zor. Onun liderliği, askerleri motive etti ve zaferi mümkün kıldı. O’nun vizyonu ve cesareti, savaşı dönüştürdü. Belki başka komutanlar da vardı, ama onun gibi bir liderin etkisi farklıydı.
bir insan beyni olmadan nasil gorevlerini getiremezse ataturkte bu olaylarin beyni idi.. bu kadar insani örgütlemek birlestirmek kolay iş degil. bakiniz gunumuzde herkes bana dokunmayan yilan bin yasasin diyor.
Tarihimizde yüzlerce zafer var imanlı bir Türk ordusu çoğu zaman galip geldiği gibi yine inşallah galip gelirdi… zaferleri tek bir kişiye hamledersek binlerce askerimizin hakkına girmiş oluruz…
O’nunki hiç kimsenin erişemeyeceği başka bir tekamüldü. Hazırlandığı için basardı. Başka bir er bu savaşa önderlik ediyor olsa kazanabilme ihtimalinin senaryosu yazılmayabilirdi
Çanakkale Deniz zaferi kahramanı Cevad paşa dır Mustafa Kemal o sıradan bir yarbay idi Çanakkale zaferini bir kişiye mâl etmek cahillikten başka bir şey değildir