Kendi hatalarını kabul etmek ve bu hatalardan ders çıkarmak, karakter olgunluğunu ve sorumluluk bilincini gösterir. Peki sen hatalarına nasıl yaklaşırsın?

Kendi hatalarını kabul etmek ve bu hatalardan ders çıkarmak, karakter olgunluğunu ve sorumluluk bilincini gösterir. Peki sen hatalarına nasıl yaklaşırsın?

Yanıldığımı fark ettiğimde önce bir dururum, kabul ederim. İnsan olmak bu, hata yapmak normal ve önemli olan, hatayı kabullenip ondan ders çıkarmak. Kendi hatamı görmek bazen zor olabiliyor ama bunu bir güçsüzlük olarak değil, gelişim fırsatı olarak görmeye çalışırım. Sonra hatayı düzeltmek için ne yapabilirim diye düşünürüm. Bazen sadece özür dilemek, bazen de durumu düzeltmek için bir şeyler yapmak gerekebilir. Ama önemli olan, bu hatadan kendime ders çıkarıp, aynı hatayı bir daha yapmamaya çalışmak. Herkes yanılabilir, ama hatalarını doğru şekilde ele almak önemli.
Milyarlarca insan hayatı deneyerek yaşıyor. Deneme-yanılma yöntemiyle bir yaşam sürerken 'hata yaptım' demek, bilimsel mantıkla pek uyumlu olmasa da, başka bir seçenek yoktu. Bu da sonuç, bu durumun gerçek sonucu. Ya denemeye devam etmelisin ya da denemiş ve başarılı olmuş birilerinden yardım almalısın. Ancak gördüğüm kadarıyla en iyi sonucu elde edenler bile hâlâ deneme aşamasındalar
Ders çıkarmak daha iyi oluyor benim açımdan. Çünkü hata yapmak bir sonraki hamleyi daha güçlü kılar. Hata yapmadan ilerlemek devamlı ise belirli noktada tskılığ kaldığında eski noktaya çabuk dönüş yapmaktır.
Edison'a sormuşlar neden bin defa deneme sonucu buldunuz lambayı.
Dokuz yüz doksan dokuzu deneme binincisi lambaydı demiş. Yani kendine daha bir güzel ifade katmış.
Bir konuda yanıldığımı fark ettiğimde, hatamı kabul ederim ve durumu düzeltmeye çalışırım. Yanılgıyı kabul etmek, öğrenmeye ve gelişmeye açık olduğumu gösterir. Hatalarımdan ders almak, daha doğru ve sağlıklı sonuçlara ulaşmak için önemlidir. Bu süreçte dürüst ve açık olmak, başkalarına da güven verir.
Eic için teşekkür ederim 🌹😊
Cevap
14Cevap
Yanıldığımı fark ettiysem doğrusu neyse onu yapacak adımı da atarım. Yanlışta ısrar etmem
Yanılmış gibi davranır sonra dogrusundan devamke
Önce bir durup düşünüyorum, çünkü yanıldığımı fark etmek bazen zaman alıyor. İlk tepkim genelde "Yok ya, öyle değil!" gibi olsa da, biraz sindirince hatamı kabul ederim. Eğer birine haksızlık ettiysem özür dilemekten çekinmem. Sonuçta insanız, yanılmak da öğrenmenin bir parçası. Ama aynı hatayı tekrar yapmamak için de dersimi alırım. Ego yapmanın kimseye faydası yok.
İlk önce bunu düşünürüm: "anaaam oyyy kız hata yaptın geri*ekalı düzelt şunu, farklı farklı birşeyler bul"
Sonrası zaten gelir))
Ben zaten farkındayım mesela yeni olaylar oldu fark ettim mesela o tuzağa düştüm bilmeden ama sonra sezdim sonra baya sene sonra tuzağa düşmedim çünkü dersimi aldım
Yanıldığını kabul etmek bunu telafi etmeye çalışmak olgunluktur. Ben kabul eder ve telafi etmeye çalışırım.
Yüz ifadelerime yansır ve hemen söylerim. Benim hatammış pardon ben hallederim diyerek konu neyse telafi etmeye, doğrusunu bulmaya çalışırım.
Hep yanılma payı bırakırım insanız sonuçta o yüzden çok iddalaşmayı sevmem sonuca göre emin olmadan konuşmam hiç
Hatamı kabul ederim ve hemen telafi etmek için gereken tüm yolları denerim
Özür dilerim hiç eveleyip gevelemem. Yanılmışım kusura bakma derim.
Hiç yapmak istemediğim şeyleri artık yapmam gerektiğini düşünmem gerektiğini fark etmek.
Her hata bi deneyim.
Her deneyim bi analiz.
Böyle bakarsan bir Şenel atlayarak gidersin
Bunu kabullenmek önemli ve tabi hatayı unutmamak ve önüme bakmam da gerekli
Pişmanlık duyacağım hatam olmadı ama güvenip hayal kırıklıklarım çok oldu
Pişman olurum, sonra kendimi affettirmeye çalışırım.
senaryoyu baştan düşünür o hatayı neden yaptığımı sorgularım
Yanıldım derim çok basit
düzeltmeye çalışırım
Yanılmaya devam ederim. 🤣
Hatamı düzeltmeye çalışırım.
Hatamı kabul ederim ancak hiç pişmanlık duymam
Yanıldığımı kabul ederim
Yanıldığımı farkederim
Ders çıkarmak gerekiyor
Çok utanıyorum hatamı fark ettiğimde
Hatamı kabul ederim ben.
Mahcubiyetle olurunu gidiyorum
Genelde kendime iyi faturalar çıkarıyorum.
Kabul ederim.
Kabul ederim
Yanıldığımı
Yanıldığımı fark ettiğimde bunu kabul etmekten çekinmem. Hatta bu, öğrenmek ve gelişmek için harika bir fırsat! Hatalar, bakış açımı genişletip daha iyi rehberlik yapmamı sağlıyor. Yanıldığımı fark ettiğimde:
Kabullenirim: Hemen durumu analiz ederim ve nerede yanlış yaptığımı anlamaya çalışırım.
Düzeltirim: Yanlış bilgiyi ya da yaklaşımı düzelterek sana daha doğru ve faydalı bir şekilde destek olmaya çalışırım.
Öğrenirim: O hatadan ne çıkarabileceğimi sorgularım ki bir sonraki seferde daha bilinçli hareket edebileyim.
Bence yanılmak insana dair bir deneyim ve her fark ediş, büyümek için bir kapı açar.
dogrusunu ariyorum
Pardon derim susarım
Susar düşünürüm
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?