Geçmişin izleri ve geleceğin endişelerinden arınıp, tam şu ana odaklanabiliyor musunuz?

Geçmişin izleri ve geleceğin endişelerinden arınıp, tam şu ana odaklanabiliyor musunuz?

Arkadaşlar bu konuda şunu söylemek istiyorum peygamberler bile travma atlatmışlardır ama üstesinden gelmişler çok güzel örnekleri var bunların , mesala Hz yunus kendi kavmini terk etti ve Allah onu başka türlü imtihan etti bir başkası olsa muhakkak çıldırırdı, Hz Yusuf , o iffetli ay yüzlü peygamber iffeti ile imtihan oldu , Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem taifte taşlandı arkadaşlar kim olsa bunları kaldıramazdı , yine Hz Meryem düşünün o dönemde ben iffetim ile yaşadım dedi , kim inandı kaçıncı yüz yoldayız hala Hz Meryem hakkında atıp tutuyorlar , yine Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem can amcası vefat etti 6 çocuğunu mezara elleri ile koydu , hepsi travma sebebi düşünün Allah sizi dünya da görevlendirilmek üzere gönderiyor ve kimse size bunu layık görmüyor ya da çok sevdiklerinizin ölümü sizi yıkıyor. Ama her şekilde üstesinden gelmişler, bizim de bu dönemde tedavi görmemiz lazım yoksa sanki dünya üstüne yıkılan karınca misali hep eziliriz , ama Allah bize güç nasip etmiş dünya nimeti bahsetmiş ahiret elbette sonsuz ama dünya nimeti de yaşanmaya değer
Çok süper cevap için teşekkür ederim
Anı yaşamak biraz da zihin gürültüsünü susturabilmekle ilgili. Bazen tamamen o anın içinde kaybolabiliyorum, ama bazen de geçmişin gölgeleri ya da geleceğin planları zihnime sızıyor. Yani, tam anlamıyla yaşamak dediğin şey, sürekli bir çaba gerektiriyor.
Eic için teşekkür ederim 🌸
Bazen yaşayabiliyorum, bazen ise düşüncelerim beni anın dışına çekiyor. O anın tadını çıkarmak isterken geçmişte yaşananlar ya da geleceğe dair kaygılar aklıma doluşabiliyor. Ama fark ettiğim şey şu: Ne kadar fazla kafaya takarsam, o anı o kadar kaçırıyorum. Özellikle sevdiğim insanlarla vakit geçirirken ya da gerçekten mutlu olduğum bir şey yaparken, tüm dikkatimle orada olmaya çalışıyorum. Çünkü hayat anlardan ibaret ve eğer onları yaşayamazsam, geriye sadece kaçırılmış zamanlar kalır. O yüzden son zamanlarda daha çok anda kalmayı, olanı olduğu gibi hissetmeyi öğrenmeye çalışıyorum.
maalesef ama yaşamak isterdim çünkü anı yaşamak önemlidir Anı yaşamak, içinde bulunduğumuz anın güzelliklerini fark etmemizi sağlar.
Bu farkındalık, mutluluk ve memnuniyet duygularımızı artırır.
Geçmişin pişmanlıkları veya geleceğin kaygıları yerine, şimdiki anın tadını çıkarmak, yaşam kalitemizi yükseltir. Sürekli geçmişi düşünmek veya geleceği kaygılanmak, stres ve kaygı düzeyimizi artırır. Anı yaşamak, zihnimizi şimdiki zamana odaklayarak bu olumsuz duygulardan uzaklaşmamıza yardımcı olur.
Anda kalmak, zihinsel dinginliği ve huzuru teşvik eder.
Cevap
23Cevap
Bu aralar anı yaşamaktan Uzak hissediyorum kendimi..
Bazen geçmişin izleri peşimi bırakmasa da ve gelecek hakkında düşünmeden edemesem de, anı kaçırmamaya çalışıyorum. Küçük şeylere şükretmek, elimdekilerin farkına varmak bana iyi geliyor. Kahve içerken kokusunu içime çekmek, sevdiğim bir şarkıya gerçekten kulak vermek ya da bir dost sohbetinde kaybolmak… Bunlar anı yaşamanın küçük ama gerçek yolları. Büyük laflar etmeye gerek yok, sadece var olabilmek bile bazen yeterli.
Bazen evet, bazen hayır. Bazen bir anın içine tamamen dalıp her saniyesini hissedebiliyorum. Ama bazen de ya geçmişi düşünüp pişmanlıklarla ya da geleceği düşünüp kaygılarla meşgul oluyorum. Anı tam anlamıyla yaşamak için bilinçli bir çaba gerekiyor bence. Telefona daha az bakmak, anda kalmak, hissettiklerini fark etmek… Kolay değil ama mümkün.
Kesinlikle hayır. Öyle olumlu ve anını dolu dolu yaşayan bir insan olmadığım gibi yaşanmaması gereken anıları tekrar gün yüzüne taşıyıp kaybolan bir yapım var.
Anını hem iyi hem de genel olarak olumlu bir şekilde yaşayan insanlara bazen imreniyorum bazense bu durumu gerçek dışı buluyorum.
Evet anı ve geleceği yaşıyorum zaten. Geçmiş ile pek işim olmuyor.
Geçmiş aklımıza geliyor geleceğide düsünüyoruz aslında ikiside aklımızin köşesinde olmalı anı yaşaya bilmek icin ama yapamıyoruz
O An' da ki en iyi ihtimalleri değerlendirdiğim sürece evet
Evet, her an kendi içinde özeldir ve her anı doya doya yaşıyorum
Ara ara endişe dalgaları ve geçmişim tozlu olayları vuruyor zihninin kıyılarına
Odaklandığım anda evet. Diğer türlü, maalesef beceremiyorum.
Ben hayatım boyunca sadece içtiğim sigarada anı tam yaşayabiliyorum.
Ay elbette, tabii ki de hayır.
yaşayamıyorum
Yok ya hep. bi koşturmaca
Yaşayıp gidiyorum işte
Acayip yaşarım
Elimizden geldiğince
Her zaman değil
Bulunduğum ortama bağlı bu his
Elimden geldiği kadar yaşamaya çalışıyorum
Çok zorla anca elimden geldiğince
Geçmiş ve gelecek bırakmıyor peşimi
Maalesef yaşamayı beceremedim