Bariz bir mükemmelliyetçilik zamanında yaşıyoruz. Ve çoğu insan hatasını kabul etmeyi sevmiyor. Peki her hatamızı, kabul etmeli miyiz?

Bariz bir mükemmelliyetçilik zamanında yaşıyoruz. Ve çoğu insan hatasını kabul etmeyi sevmiyor. Peki her hatamızı, kabul etmeli miyiz?

Evet, hata yaptığımda bunu kabul etmek en doğrusu, çünkü kendimi kandırmanın ya da durumu geçiştirmenin bir anlamı yok. İnsanız, hepimiz hata yapıyoruz ve önemli olan bunu fark edip ders çıkarmak. Bazen egom devreye girse de, hatamı kabul edip özür dilediğimde hem içim rahat ediyor hem de karşımdaki insanla olan ilişkim daha sağlam kalıyor. Ama her hata için kendimi suçlamak ya da sürekli özür dilemek de doğru değil. Gerçekten bir hata yaptığımı anladığımda, sorumluluğunu alıp düzeltmeye çalışmak en iyisi. Çünkü hatayı kabul etmek, aslında olgunlaşmanın ve kendini geliştirmenin en önemli adımlarından biri.
Ben hata yaptığım zaman bunu her zaman kabullenirim tabi ki de. çünkü böylece kendimi geliştiririm ya da karşımda ki insana göre hata yaptıysam kendimi affettiririm bu şekilde. Hatalar, öğrenme ve gelişme için değerli fırsatlardır.
Hatalarımızdan ders çıkararak, gelecekte aynı hataları tekrarlamaktan kaçınabiliriz. Hatalarımızı kabul etmek, sorumluluk almayı ve dürüstlüğü gösterir.
Bu, güvenilirliğimizi ve saygınlığımızı artırır. Hatalarımız, başkalarıyla olan ilişkilerimizi zedeleyebilir. Hatalarımızı kabul ederek ve özür dileyerek, ilişkilerimizi onarabiliriz. Hatalarımızı kabul etmek, kendimizi affetmemize ve geçmişle barışmamıza yardımcı olur. Bu, ruh sağlığımız ve iyiliğimiz için önemlidir. Bazı hatalar, ağır sonuçlara yol açabilir (örneğin, hukuki sorunlar, iş kaybı).
Bu durumlarda, hataları kabul etmek zor olabilir ve profesyonel yardım almak gerekebilir.
Hayat boyunca nefret ettiğim şey, bile bile adaletsiz davrandığı halde, kendini adaletin merkezinde zannedenler.
Bu tamamen kişisel bozukluk. 1+1=2 olduğu halde 5 diyenler var. Şimdi gelde bunlarla tartış, gelde münakaşa et, gelde tek kelime söz et.
Beyaza artık siyah diyenin, kalbinin kara olduğuna kanaat verdim. Kanaat notu kara olanlarla da, artık hakkaniyet tartışmalarına girmiyorum.
Mükemmeliyetçi olmamız hatamızı görebilme şansını kaldırıyor. Hatayı kabul etmek ilerlememiz sağlar. Her zaman kabul etmek insanı gelistirir.
Cevap
18Cevap
Evet hatayı kabul etmekte bir erdemdir.
Evet tabii ki. Bu da önemli bir konu. Geçenlerde burada boldu. Moderatör birisi bir arkadaşın sorusunu sildi. Yanlış sildiğini iddia ediyorum o kabul etmiyor. Soruyu yönetim inceledi ve geri iade ettiler. Çok ama konuştuk bu konuda ikna edemedik kendisini. Hala hatasını kabul etmiyordu. Soru iade olmasına rağmen yine ikna olmadı kabul etmedi. Böyle insanlarda var işte. Ben hatalıysam özür dilerim bu da bir erdemliktir yani.
Hata yaptığımızda bunu kabul etmek, genellikle sağlıklı bir yaklaşım olabilir çünkü hatalar, öğrenme sürecimizin bir parçasıdır. Hataları kabul etmek, sorumluluk almak ve bundan ders çıkarmak, kişisel gelişim için önemli bir adımdır. Ancak, her durumda hatayı kabul etmek her zaman en doğru seçenek olmayabilir.
Bazen, hatayı kabul etmek bir anlamda savunmasızlık hissi yaratabilir, bu da ilişkilerde veya profesyonel ortamlarda dikkatlice düşünülmesi gereken bir durumdur. Hata yapıldığında, durumu doğru bir şekilde değerlendirmek, anlamak ve gerektiğinde özür dilemek önemlidir. Fakat bazı durumlarda, hatayı kabul etmek, bizi haksız yere suçlanmış veya suçlu hissettirebilir, ya da bu hata gerçekten bizim sorumluluğumuzda olmayabilir.
Kısacası, hata yaptığında kabul etmek önemli ama bu, duruma ve ilişkilerin dinamiklerine bağlı olarak şekillenir. Önemli olan, hataları anlamak, büyümek ve gerektiğinde sorumluluk almak.
Evet, hata yaptığımızda bunu kabul etmek genellikle en doğru yaklaşımdır. Hata yapmak insani bir özelliktir ve bunu kabul etmek, hem kendimize hem de başkalarına karşı dürüst olmamızı sağlar. Ayrıca, hatayı kabul etmek, ondan ders çıkarmak ve ilerlemek için ilk adımdır. Eğer bir özür gerekiyorsa, samimi bir şekilde özür dilemek de ilişkileri onarmada ve güveni yeniden inşa etmede etkili olabilir.
Aslında hata kabul edilebilir bir şeydir. Çünkü hata bilmeden ve istemeden yapılan eylem veya durumdur. Hata yapmadan kimse tecrübe sahibi olamıyor. Hatayla deneyimleyip tecrübe sahibi olmanın farkındalığı daha farklıdır. Önemli olan yanlışı yapmamaktır. Yanlış bilerek ve isteyerek yapılan eylem veya durumdur. Hataları hep kabul edin.
mük. taklidi yapan özür dilesin, hata yapan da bir daha yapmasın, düzeltsin kendini. idealize ederken bize mi sordular. kendi en iyi versiyonlarını bulup ellerinde patlaması gerekiyor. o zamana kadar hatasız ama bir kul değiller. o zamandan sonra hatalar çiçek olur
Bazen insan kabul ettiği bir hatayı tekrar ve tekrar yaparak bir sonuca oluşacağını umut eder.
Hatalarımla yanlışlarımla ve doğrularımla ben oldum.
Bariz farkındaysam hatamın yanlız olduğumda kendimle istişare ederim. Yaptığım hatayı kendime anlatırım. Bu durum zaten kabullenmek demek hatayı. Çok da faydasını gördüm.
Burada sorgulanması gereken yapılan hatanın kabul edilmesinden ziyade, sürekli hata yapılmasıdır... Sürekli hata yapan insan önce kendini sorgulamalıdır...
Elbette insan hata yaptığında bunu kabul edip telafi etmeli. Hatayı kabul edip özür dileyebilmek de bir erdemdir
Hatalarımı hep kabul ettim, bu da kendimi daha iyi bir şekilde yetiştirmem için lokomotifim oldu
Hatanı kendi içinde kabul et ve telafi et, başkaları karşısında kendini aciz düşürme. Bunu kullanmaya yeltenecekler vardır.
Kabul ederim ama konuya göre değişir bazısı asla pişman etmez
Merhaba,
Hatasını kabul etmeyen, insan değildir, şahsım adına münafıktır! 😅
Mantıktan geçiriyorum hatalıysam evet değilsem ayak uyduruyorum🤪🫡
Hatasını kabul etmeyen yol alamaz, her şeyin başı objektif bir kişilik olmaktır...
Kabul etmek lazım hatayı.. Karakterin gereğidir bu..
Evet bunun ayıbı yoktur hata yapmak kullara mahsus..
Kabul etmeliyiz sorumluluktan kaçarak hayat sürdürülmez
Adı üstünde hata. Kabul edilebilir.. ama bazen de uyuzluk olsun diye kabul etmem
Kafamız güzel olunca kabul etmeliyiz..
hata kabul etmek insana katkı sağlar
Aslında edebilmek lazım.
Evet.
Evet..
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?