Olayları Yaşarken Nasıl Fark Edebilirim?

Merhaba arkadaşlar, Yüksek bir mevkide yeni işe başladım. Soracağım soru sadece iş hayatı için değil ikili ilişkilerde de çok yaşadığım bir durumu aktarmak istiyorum.

Kiminle ne kadar iyi arkadaş olursanız olun herkes bir rekabet içinde... Kendini övmek adına sizi küçük düşürmekten asla çekinmiyorlar ve bunu o kadar alttan işini yürüterek yapıyorlar ki ona dönüp hesap sormak istediğinizde bile "yaa şöyle böyle o niyetle söylemedim" diyebiliyorlar. Asıl sormak istediğim, olayları yaşanırken fark etmekte güçlük çekiyorum, sonradan üzerine düşününce "ya aslında şu niyetle, kasıtlı olarak benim öz güvenimi kırmak için yapmış" diyorum. Olay anında ise onun o yaklaşımındaki amacı sanki zihnim durmuş gözüm körmüş gibi fark edemiyorum.

Bir olay anlatayım, bugün bir iş toplantısında müdür ve yöneticiler önünde sunum yapmamız istendi ve bir iş arkadaşım -benimle aynı kıdemde- sunum esnasında "Başımızı çok da ağrıtmayalım" diyerek herkesin önünde resmen beni haddineymiş gibi "uyarmaya" çalıştı buna karşılık ben de münakaşa çıkmasın diye "Sunumda gereken yerleri anlatmak zorundayım ondan biraz uzayabiliyor" diye kendimi savundum fakat asıl niyetinin küçük düşürüp kendini ön plana almak olduğunu kendi kendime düşünüce fark ettim. Eve geldiğimde keşke ben de bu davranışındaki art niyeti fark edip "Senin eksik bıraktığın noktaları tamamlamak adına konuşuyorum" demek isterdim ve bu onu sustururdu. O an sanki aklım durmuş gibi hiçbir şey düşünmüyorum sadece kendime odaklıyım halbuki insanlar bir yandan da resmen stratejiler geliştiriyor bunu nasıl yapabilirim kitap mı okumalıyım, ben de onlar gibi herkese art niyetli mi yaklaşmalıyım , nasıl bu açıkgözlülük olayını kavrayabilirim?

Kısacası arkadaşlar oyunu, nasıl oyunun içindeyken fark edip hamle geliştirebilirim?

Olayları Yaşarken Nasıl Fark Edebilirim?