Yakında 65 yaşıma gireceğim. 36 yıl boyunca havayolu pilotu olarak çalıştım.
Oldukça zeki biriyim, ancak bir dahi değilim. JPL’den ya da NASA’dan hiçbir zaman bir davet almadım, ama bu, ilerlememi de engellemedi.
Aslında, ben sıradan bir adamım—belki de tek olağanüstü özelliğim, belli bir tevazuya sahip olmam. Ve yine de, 64 yaşında, hizmetteki en sofistike ve karmaşık uçaklardan biri olan Airbus A350’yi uçurmayı öğrenmek zorunda kaldım.
25 yıl boyunca, nispeten basit bir uçak olan Boeing 767 kullandım. Daha önce hiç Airbus uçurmamıştım ve Airbus, neredeyse her açıdan Boeing’den tamamen farklı çalışıyordu.
Delta’da A350 için başlangıç sertifikasına başvuran en yaşlı kişiydim. Bana açıkça söylediler: Benden çok daha genç pilotlar bile bu eğitimi son derece zor buluyordu. Ve benim yaşımdaki biri için bu başarı neredeyse imkânsız olabilirdi.
Uçak inanılmaz derecede karmaşıktı. Eğitim kitabı tam 7.000 sayfadan oluşuyordu. Sayısız eğitim videosu, altı hafta süren simülatör çalışmaları, zorlu elektronik ve sözlü sınavlar…
“Bırak bu işi, yaşlı adam, bu senin gücünü aşar,” diyorlardı.
Ne büyük saçmalık! Eğitimi tamamladım—ve beklentilerin aksine, zorlanmadım bile. 1991’de, 34 yaşındayken MD-11 için eğitim aldığımda ne kadar zorsa, A350 de ancak o kadar zordu. Oysa A350, çok daha büyük bir zorluktu.
30 yıl geçti, ama öğrenme kapasitem hiç azalmadı. Bu zorlu programı en ufak bir güçlük çekmeden tamamladım.
Eğer ben, 60 yaşımı geçmişken, bu kadar karmaşık bir beceriyi zorlanmadan öğrenebiliyorsam, herkes öğrenebilir.
Peki, insan ne zaman öğrenmeyi bırakır?
Bazıları için bu 30 yaşında olur, bazıları için 40, 50… Ama herkes farklıdır.
Kimi zihinler keskin ve güçlüdür—öyle ki 90 yaşına kadar bile kolaylıkla öğrenmeye devam edebilirler.
O yüzden hiçbir şey için kesin hüküm vermeyin. Kendinize sınır koymayın.
Ve asla birini sadece yaşı nedeniyle küçümsemeyin.
Çünkü çoğu, en az sizin kadar zeki ve yeteneklidir—hatta belki daha da fazla.
Her insana saygıyla yaklaşın—özellikle de yılların içinden geçmiş olanlara.
Çünkü bir gün, onların yerinde olacaksınız. Ve birinin size saygıyla bakmasını, size değer vermesini ve elini uzatmasını siz de isteyeceksiniz.
Le Monde Littéraire
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer