Kötülük, insanların bilinçli seçimlerinden mi kaynaklanır yoksa çevresel etkenlerden mi?

Kötülük, insanların bilinçli seçimlerinden mi kaynaklanır yoksa çevresel etkenlerden mi?

Seçim ya da içten gelebiliyor. Seri katillerin psikolojisi mesela.. bazılarının kötü bir çocukluk, yaşanılan olaylar, şahıslar, kötülüğe itmiş.. bu seçimdir. İçten gelen kötülük ise aile içi şiddetin veya başka bir olumsuzluğun yaşanmadığı ailelerin çocukları ilk hayvan öldürmeyle başlıyor sonra ise içindeki bu dürtüye hakim olamadığı için insan öldürüyorlar. Kötülüğü ilk andan beri keyif alarak yapıp haz alıyorsa o içten gelen bir şeydir..
Kimi zaman doğuştan gelir kimi zamansa çevresel faktörler belirler. Çevresel faktörlerler her zaman olacaktır, kötü olmak her zaman daha kolaydır, bu nokta da kendimizle bir savaş vermemiz gerekir. Ne de olsa en büyük savaşımız kendimizle verdiğimiz savaştır ancak bardağın dolu tarafından bakmak gerekirse verdiğimiz ve kazandığımız her savaşta seviye atlıyoruz ve kötülüğün bizi yutmasına karşı bağışıklılığımız daha güçlenir. Kötü olmak isteyen insana ise her koşulda bahane çoktur. İrade her şeydir, önemli olan her şeye rağmen onu doğru bir şekilde yönlendirebilmek.
Hiç bir insan kötü doğmadı ki. Hayat bazen insanı öyle yerlere sürüklüyor ki kötü oluyorsun. Hepimiz bir yerde birşeyler öğreniyoruz. Bana kötü gelmeyen şey sana kötü gelebiliyor. Bunu bilinçli yaptığımı düşünürsün. Bilinçli mi bilinçsiz mi yapıldı o kötülük? Bunu öğrenmek için de sana verdiği değere bakmak gerekir. Kötü insanlar elbette var bazıları bilinçli isteyerek severek kötülüğü yapar. Bazıları ise farkında olmadan istemeyerek bir kötülüğe sebep olabiliyor
Benim bakış açıma göre maalesef tam tersi.
İçgüdüsel olarak kendimizi düşünürüz istemsiz olarak her zaman.
Ve iyilik ise bencilliğin tam tersi bir durum.
Sonuç olarak doğamız kötülüktür,
Yaptığımız bilinçli seçimler ise..
İyilik ^_^
Cevap
11Cevap
Kötülük kişilerin bile isteye seçtiği yoldur.
Evet kendileri seçerler. insan iyi olmayı da kötülüğü de seçimleri belirler
İlla ki iyi insan olmak kolay ama herkes kötü olmayı istiyor gadası
Saf kötülük doğum ile başlayan bir olgu değil.
İlk evrilme aile ile ortaya çıkar. Sonra yakın çevre ile pekişir ve ortam ile şekillenir. Fakat her zaman esas olan bir şey var ki, oda irade ve idare yetisi.
Doğru ve yanlış, kavramsal olarak barizken özellikle kötü olmayı seçerek işte o zaman saf kötülük seviyesine ulaşılır.
Kötülük kendi kendine bir beyinde oluşacak kadar da, başka bir insanın sözlerinde barınacak kadar da şeffaftır.
Bazı insanlar kötülüğe sığınırken bazıları maruz kalır. Hem bir seçim hem bir zorunluluk olabilir.
Bu kişiden kişiye ve hikayeden hikayeye değişir.
Kötülük, bizim insanlar arası ilişkilerde neden-sonuç bağlamını anlamlandırmak için uydurduğumuz bir kavram. Bir çocuğu sürekli aşağılayıp döverseniz, psikopat olur. Bi insan önbeyninde bir hasar oluşmuşsa, cinayet işleyebilir.
İnsanı ", kötü" yapan koşulları prtadsn kaldırarak tüm bunlar minimize edilrbilir. İnsan kötülüğü öğrenir, onu seçmez
Her ikisi de. Örneğin ;
Almanlar, 2. dünya savaşı'nı durduk yere çıkartmadılar.
İtilaf devletleri tetikledi asıl savaşı.
Soykırım ve dünyayı işgal etme fantezileri ise bilinçli kötülük sınıfına giriyor..
Herkes bilmeyerek istemeyerek oldu desede çoğu insan yalan söylüyor herkes herşeyi bilinçli ve isteyerek yapıyor genelleme yapmak istemem ama ergenlik dönemine girdikten sonra yapılan her kötülük bilerek ve isteyerek yapılır..
Ben kötülük diye bir şey olduğuna inanmıyorum. Kötülük diye bir şey yoktur. Sadece insanların egoları ve çıkarları vardır. Onun haricinde yapılan kötü şeyler psikolojik bozukluklardan kaynaklanabilir
Kötülük insanın içindedir ve ben bilerek isteyerek yaptıklarını düşünüyorum bazı insanlar gerçekten çok kötü
Kişinin kendinden değil de aile unsuru ve çevresel faktörler gibi sebeplerden ötürü insanın kötülüğe yöneldiğini düşünüyorum
İsteyerek yaparlar demek ki pislik tokatı bile hatırlıyor şaka gibi
kesinlikle öyle
vicdanına sorsun kötülüğü bilmeyen de
Yaptığımız her haltı bilinçle yapıyoruz. 🤣
evet içlerinden geliyor
Bencede seçim kaçış yolu olarak görüyolar
Çevresel ve algıda sentez
Evet ✅
Bilinçli olduğunu düşünüyorum
Seçim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?