Buna şartlar mı iter yoksa tamamen insanın kendi elinde olan bir şey mi?

Buna şartlar mı iter yoksa tamamen insanın kendi elinde olan bir şey mi?

İnsanın kendi elinde olan bir şey; sonuçta herkesin iradesi var.
İslam’da kısas vardır ve kısas, ona zarar veren kişiye uygulanır; diğer tüm insanlara değil.
İnsan birinden zarar görürse, o kişiye karşı bir tavır takınır, haddini bildirir vs. Bunu tüm insanlara yapmaya başlaması sadece saçmalık olur.
Bir insan gaspa uğradığı için, o da diğer insanları gasp etmeye başlasa mesela, mantıklı olur mu?
Bu tarz şeyler, benim için, sadece insanın kendini ve çevresini kandırmak için uydurduğu bahaneler ve yaptığı kötülüklere uydurduğu kılıflardır.
İnsanlar savaşlarda — ki savaş olmasa bile — normalde bile hayatını ikame etmek için ne zorluklar görüyorlar; arada bir iki uyanık da çıkıp “ben bunu bunu yaşadım, herkese kötülük yapabilirim” diyor.
Adalet bu gibi şeylerle sağlanmaz.
Kılıf bulanın zihniyeti bozuktur boşuna kıvırıyorlar güzel yazmışsın eline sağlık 🙏
Teşekkür ederim
Rica ederim 🙂
Yetiştiği aile ortami ve çevre çok önemli hiç bir insan kötü doğmaz kötü yetiştirilir , ve kötülüğe itilir
Katılıyorum abla 🌸
👍🤗
EİG için teşekkür ederim 🙏🌸🌹
Rica ederim 🙏
Bence çoğu insan kötü olmayı bilinçli bir hedef olarak seçmez, daha çok yaşadıklarıyla şekillenir. Kırıldıkça sertleşir, anlaşılmadıkça susar, incindikçe savunmaya geçer ve zamanla o savunma hali karakter sanılır. Yine de herkesin bir durma ve yön değiştirme payı vardır; neye tutunacağını, neyi besleyeceğini insan fark etmeden de olsa belirler. Kötülük çoğu zaman bir seçimden çok, iyiliği koruyamamanın yorgunluğudur.
Özünde olur.. değer yargılarına göre şekillenir.
Kargayı takip eden çöplüğe, bülbüle bakan gül bahçesine gider.
İkisi de var işin içinde 🙃 Tamamen “kaderim böyle” deyip sıyrılmak da, “her şey benim seçimim” deyip şartları yok saymak da eksik kalıyor. Zor şartlar insanı karanlığa yaklaştırır ama son adımı hep kişi atar. Vicdan, empati, durup düşünme kısmı bizim sorumluluğumuz. Yani kötüleşmeye itilebiliriz ama “orada kalmaya” karar veren yine biziz 🕊️
Cevap
21Cevap
Bence kimse “kötü olayım” diye uyanmıyor sabahları. Çoğu zaman insanı şartlar yoğuruyor; yaşadıkları, gördüğü haksızlıklar, kırıldıkları… Ama şu da var kii Aynı şartlarda kalıp yine de vicdanını kaybetmeyen insanlar da var.
Yani yol biraz kader, biraz da seçim. Başına gelenleri seçemeyebilirsin ama onlara nasıl karşılık vereceğini seçiyorsun. Kötülük bazen korunma şekli oluyor, bazen de vazgeçiş. Asıl mesele, insanın bir noktada “burada durabilirim” diyebilmesi.
Şartlar iter iyilik yapanı sürekli kullanırlar temiz niyetli olanın değeri bilinmez bunları yaşaya yaşaya insanlar da kötü olur bencil olur ve mutluluğu bulurlar
Az da olsa o da etki edebiliyor doğru
Yarı yarıya neredeyse
Kötü biri olmamızı insanlar seçer, biz sadece tuzu biberiyiz o işin.
Woooww 😂👏
Teşekkürler Bay Winston. d
Rica ederim bayan angela
Birine sebepsindir, bilemezsin..
@DeaconnFrost genel mi konuştun bana mı söyledin?
Kendim de dahil genel
Kötülük de iyilikte içimizde var olan bir şeydir bunu seçmek bizim elimizde ister iyiyi keza kötüyü..
Bazen seçimdir, bazen doğuştan kötüdür, bazen de sonradan yaşadıkları nedeniyle değişir.
Çevre bunda çok etkilidir
insan kendisi seçer
Kötü kalpli olmak ve iyi kalpli olmak doğuştan gelir sonradan değişmez
Yaşadıklarından dolayı bazı davranışları değişebilir ama iyi kalpli ise ne olursa olsun kimseye kötülük yapamaz
Ayrıca karşısındaki insanın kişiliğini ve tavrını ona yansıtması kötülük değildir
İyi birinin kötü olması çok zor katılıyorum 👍
👍👍
Ben bazen birilerine çok kötülük yapmak istiyorum bir kaç gün sonra unutuyorum istesemde kötülük yapamıyorum
Bence içten gelen bir şey ya da ailesinde onu görmüş Ben kimseye kötülüğüm dokunmaz ama hep kazık yedim Ona rağmen kötü biri olmadım olmam da. Kötü insan kötüdür. İyi insan en fazla iyilik yapmaz ama kimseye de kötülük yapmaz bence
Biraz vicdanla alakalı
İnsanın özünde kötülük olduğuna inanırım. Yine de iyi bir insan ya da kötü bir insan olmayı kendi tercihlerimiz olarak adlandırıyorum.
Kesinlikle
Bazilari bencil egoist düsüncesiz yaratiliyor diye düsünmuyorum bu saplantili yolunkendileri tercih ediyor.. Allah herkese esit derecede bicdani merhameti vermemis söyle bakarsaniz iyi ki vermemis milim milim dahitmis merhameti ama
Evet, kendisi seçer. Allah sonuçta bize düşünme yeteneği vermiş. Demek ki düşünmüş; ‘ben kötü olacağım’ demiş.
O da bir tercih sonuçta.
1ay kadar önce kötü insan yoktur şartların kötü olması için zorladığı ve sonucunda kötü olan insanlar vardir derdim. oysa bazıları saf kötüymüş. Şartlarin zorlanmasına gerek olmayan. Salt kötü
Ne kadar iyi olursanız olun bir zaman sonra insanların size davrandığı gibi davranmak zorunda kalıyorsunuz üzülmemek için
Bazıları için genetik bir durum. Yani kötülük genlerinde var bazılarının.
Kimisi de çevre şartlarından kötü oluyor.
Seçimler kişiseldir. Her seçimin bir getirisi kadar götürüsüde olacaktır. Terazi tek taraflı tartmaz. Muhakkak karşısında bir ağırlık olur.
İnsan doğuştan kötülük ve iyiliklerle doğar. Ve insanın iyi ya da kötü olabilme yüzdesini çevresi belirler.
Kendisi seçer, kötü biri olduğu gerçeği ile yüzleşmeden yaptığı şeye devam eder
Bir seçimden ziyade bu bir meyil bana göre
En azından ilk başta
Her ikiside olabilir ama her zaman bu döngüyü kirmak, secim yapmak bizim elimizde
Benim fazlasıyla sebeplerim var, sizi bilemem
Hayır çevresel ve insansal etkenler nedeni ile tercih edlir
Tercihlerinin ne doğuracağını bile bile seçer sonra ben bilmiyordum der
Kötü olsan kazanırsın degerin olur ama iyi olsan maalesef kullanır atarlar
Ailesinden öyle gördüyse istemsiz kötüdür ama bi yaştan sonra kendi elinde olan bir şey
Kimi insan bilerek seçiyor kimisi de koşuplar gereği kötü oluyor
Kötü olmak basittir, herkes kötü olabilir kolay yolu seçenler kötü olur. Önemli olan iyi insan olabilmek, dürüst yaşayabilmektir.
Evet bu bir seçimdir.
Şartlar insanı o noktaya sürükleyebilir lakin insan bilinçli olarak da bunu tercih edebilir..
Bazılarının mayası bozuk
Şartlar iter sonrada kendisi seçer
Aynen bence de
🌸
Etrafı öyle yapar aslında ama iyi kalmayı seçe bilir hep benim gibi
@Ateşböceği7 insanın içi önemli kalbin temizse çevre bile kötü yapamaz o insanı
Seçimdir bence ama şartlarında etkisi olur buna yani %50 %50 diyebiliriz
Kimisi kendi seçer kimisi de hayat koşulları onu kötülüğe sürekler
Evet çevre yönlendirir genelde
İnsan özünde kötüdür iyi olmak sonradan seçilir
Kötülük içten gelir kimse etki etmez ya
Bazen şartlar kötü olmaya zorluyor
Bahaneye lüzum yok. Kendisi seçer.
Biraz genetik biraz çevresel
insan bazen şart bazen kendisi
Bazen insanlar buna itiyor
Değişkenlik gösterir
Bazı insanlar her şeyi dramatikleştirmeye meraklı olduğunu için bazılarının kötülüğe itilmediğini öyle doğduğu gerçeğini kabullenmek istemiyor. Bazı durumlarda elbette yönlendirilme söz konusu olabiliyor ben olmuyor demiyorum ama bazen insanlar cidden kötü doğar, kötülüğü sadece yapmak istedikleri için yaparlar kişilikleri budur. Çevremde bunun örneğini çok gördüm, en iyi koşullarda yetişmesine rağmen yine de kibir, kıskançlık ve açgözlülük gibi duygulara teslim olup kötü yolu seçenler de oldu.
Aynen katılıyorum
Evet bu bir tercihtir
Evet seçimdir
Kesinlikle
Seçmez
Bence kendi seçer
Ben kötü biriyim ama siz daha kötüsünüz
Şartlar …
Çoğu zaman evet
Bence şartlardan dolayı
Evet
Hayır ama kötü olmak isterdim