Kaçmak istiyorum bazen, Senden değil kendimden...
#Yeterhayeterhayat

Kaçmak istiyorum bazen, Senden değil kendimden...
#Yeterhayeterhayat
Kazandırılabilir doğru eğitilmeyen çocukların büyüyünce empatiden yoksunluğu göze çarpar. Çocuğa bir eşya ile empati yapabilmeyi dahi öğretmen gerekir. Böylece eşyalara yani cansız varlıklara karşı hor gören hırpalayıcı parçalayıcı bir tavır sergilemez. Ailem beni böyle yetiştirdi. Eşyalara tekme atmayı bırak onlara en ufak zarar dahi vermekten sakınırım zira bi sonraki hayatımda eşya olarak var olabilirim. Yahut varsa ahiret o eşya bana hesap sorabilir.
Empati yeteneği bence doğuştan gelen bir özellik değil, sonradan öğrenilen bir beceridir. Tabii ki bazı insanlar daha duyarlı doğabilir, ancak empati, yaşam deneyimleriyle gelişir. İnsanlar farklı olaylarla karşılaştıkça ve başkalarının bakış açılarını anlamaya çalıştıkça empati yeteneğini kazanır. Bunu öğrenmek, aynı zamanda kişinin kendini geliştirmesine ve başkalarına karşı daha anlayışlı olmasına da yardımcı olur. Bana göre empati, sadece doğuştan gelen bir şey olsaydı, herkes aynı düzeyde empati yapabilirdi, ama gerçek hayatta bunun böyle olmadığını görüyoruz. 😊
Empati yeteneği doğuştan gelen bir yetenek değildir kişisel gelişim ile alakalıdır. İnsanlar zaman içinde empati yeteneğine sahip olurlar, tabii bazı bilim insanlarından düşüncesine göre doğuştan gelen bir yetenek de olabilirmiş ama ben tamamen kendine geliştirme ile ilgili olduğunu düşünüyorum özellikle dinleme becerilerinin geliştirilmesinin buna katkısının büyük olduğunu düşünüyorum.
Doğuştan olan şey merhamettir, merhametle ile empati birbirine çok benzetiyorum. Empati sonradan da olabilir biraz tecrübe, biraz bilinçli olmak, okumak, biraz yetiştirilme tarzi. Hatta eski insanlarin duasıdir" Allah düşmanımın başına vermesin " bu dualarla büyüdük zaman içinde idrak ettik
Cevap
20Cevap
sonradan gelen bir yetenektir
Empati sonradan kazanılır. Bana kalırsa bir insanı empati yapma konusuna iten şey acı ve yaşadığı zorluklardır. Genelde hayatı toz pembe geçen kişiler karşısındakinin yaşadıklarına ya da durumuna empati ile yaklaşamıyorar...
Bence her insanın doğuştan gelen bir miktar empatisi vardır.
Bu yaşadıklarına göre bu büyüdükçe artar ya da azalır.
Kendi üzerimde örnek vermek istersem.
İnsanların kırılgan olduğuna inanırdım zayıf olduğuna inanırdım küçükken.
Büyüdükçe aslında öyle olmadıklarını anladım.
Empati becerisi doğuştan gelir. Hatta bunun için beynimizde özel nöronlar olduğunu okumuştum.
Doğuştan gelir ama sonradan geliştirilmezse zayıflar ya da tamamen körelir.
Yoruma nöron möron yazarken hissettiğim🤣🤣🤣
https://youtu.be/__BPQo2OEvk?si=ga45jr3v9a_3HWUr
Kafa zeher zeher
Ailen sana bunu aşılarsa hayat boyu iyi empati yapabilen bir insan olursun bazı şeyleri aile aşılamalı 🙏🏻
Ailem bana pek bir şey aşılamadı ^^
O zaman kendin kazanmak için çabalamalısın 🙃
Egoya girer mi bilmiyorum ama 10 küsur yıldır yalnız yaşıyorum. Kazanmak için çok çabaladım :D Kazandığımı düşünüyorum
Azmeden daima kazanır mühim olan pes etmemek seninle gurur duyuyoruz ✌🏻😃
Hahah teşekkür ederim ^^
Doğuştan geldiğine yemin ediyom. Ben öyle bi hayat yaşadım ki, 12 yaşında bi çocukken 6 yaşındaki kardeşimin hikayesinde 25 yaşında bi abla rolü aldım. Empati yeteneğim olmasa nah bu rolü kabul ederdim. 🤣
Sonradan kazanılır çünkü aileden öğrenir anne baba kişiliklerin duygu, düşünce, inanç programlarını özü neyse çocuğa aktarır ve şekillenir. Fakat empati duygusu ise sağlıklı bireylerden gelen önemli görülmektedir.
Empati yapma yeteneği, genellikle insanın 'erdem' kavramıyla ilişkilendirilen bir yetidir. Bana göre, insanlar dünyaya erdemli varlıklar olarak gelirler, ancak büyüdükçe bu erdem zamanla zayıflar veya kaybolur.
Empati nedir? Kelimenin kökeni, Yunanca "empatheia" (em- 'içinde' + pathos 'duygu') kelimesinden gelmektedir. Empati, başkalarının duygularını kendi içinde hissetmek, onların sevinçlerine, üzüntülerine ve kederlerine ortak olmak anlamına gelir. 20. yüzyılda, empati kavramına kişinin başkalarını daha iyi anlaması adına onların bakış açısını, yaşam koşullarını ve durumlarını dikkate alarak değerlendirme anlamı da eklenmiştir.
Dünyaya karşı geniş bir perspektiften bakan bir insan empatiyle yaklaşır. Sonradan kazansa dahi. Hümanist bir insansa özünde onu da koruyabilir. 🎈
Doğuştan olsa herkes bu konuda hep yetenekli olurdu bunun en büyük kaynağı yetiştiği aile ve karekteridir bu benim fikrim bazı insanlar da yok yok ama baktığın da en basit şeyi yapamıyor

….
Ah empati..
Doğuştan gelen bir yetenek olduğuna eminim.
Daha çocukken yaptığım empatileri hatırlıyorum, çok fazla gereksiz fazlaydı.
Sonradan kazanılır bence, okullarda zorbalık yapan çocuklar empati kurmayı bilselerdi yapmazlardı bunu.
Sonradan kazanılır empatik yoksunu olan çok kişi var maalesef
Empati öğrenilir bence öyle doğuştan falan gelmesine gerek yok
Doğuştan yazılıdır ama empatisi olmayan insanlar kendilerini bu konuda geliştirebilirler
Empati insanlığın cekirdegidir. İnsanlığını yitirmemiş herkesin içinde empati vardır.
Psikopatlik çoğunlukla doğuştan gelen bir şey olduğu icin (sonradan kazanılmaz) bu psikopat bireylerin çoğu için geçerli değil. Ama diğerlerine gelince evet sonradan kazanılır.
Sonradan kazanılır. Kişinin kendini geliştirmesiyle ilgili gibi daha çok
Bence doğuştan gelir ama sonradan da kazanabilirsin
Karakteristik özellikleri doğuştan gelir zaman ve mekan bunu geliştirmemiz için bize yardımcı olur.
İkisinin de etkisi olabilir ama daha çok yaşanmışlıklar sayesinde kazanılır.
Kişisel gelişim önemli bence ve empati yapan insanlar biraz da vicdanlı oluyor
Sonradan çevre, deneyimler ve bilinçli çaba ile güçlendirilir bence
Bence sonradan kazanılır. Yetiştirilme tarzıyla alakalı diye düşünüyorum
Doğuştan gelir bence bazı insanlar bencil olduğu için empati yeteneği yok mesela
Empati çocukluktan aile ve çevre yoluyla bize aşılanarak içimizde şekillenir.
İkiside olabilir sonradan da öğrenilir ama zor olur
Bence doğuştan gelen bir yetenek çünkü sonradan öğrenilen ile bir değil
İnsan kendini geliştirdikten sonrada kazanılır
Hep ama hep anlayışlıydım
Bence doğuştan gelen bir şey
Ruhtan gelir empati..
Doğuştan gelir, zamanla körelir.
Bence sonradan kazanılır.
Bence doğuştan gelen bir yetenek..
Doğuştan gelir
level atladıkça gelir
doğuştan gelır o