Sosyal medya, iletişimimizi değiştirirken empati yeteneğimizi nasıl etkiliyor?
Ekranlar arkasında etkileşimler, yüz yüze iletişimin sunduğu derinliği ve anlayışı sınırlayabilir. Bu durum, sosyal medyanın empati üzerindeki etkilerini anlamak açısından önemlidir.
Sizin fikriniz nedir?
Sizce sosyal medya, empati kurma yeteneğimizi nasıl etkiler?
Sosyal medya çıktı çıkalı sadakat azaldı empati azaldı insanlar farklı kişiliklerle burada bir çok olumsuz etkisinin yanında uzak mesafe ilişkilerini ayakta tutan yegane şey. Kaç kişi haftalarca bir mektup bekleyerek devam edebilirdi ki sevmeye?
Zulüm gören bir insanın videosunu izlediğimizde, hasta olan ya da yaralanan bir insanın durumuna dair video izlediğimizde eğer videoyu "Banane ya" diyip kapatmıyorsak empati yeteneğimiz gelişebilir. Ne dertler, ne acılar varmış diye düşünerek halimize şükredebilir ve onların acılarına ekran başından üzülebiliriz. Ama hiçbir şey umrumuzda olmadan bencilce sosyal medyada dolaşıp sadece iyi şeyler görüp izlersek toz pembe bir dünyada yaşadığımıza, her şeyin yolunda olduğuna, herkesin bizim gibi mutlu olduğuna inanmaya başlarız. Empati yeteneğimiz körelir.
Sosyal medya, empati yeteneğinin yanı sıra birçok insani özelliklerimizi yok ediyor bana göre yavaş yavaş.. Ekran arkasına sıkışmış yüzler, asla gerçeği yansıtmayan karakterler, sadece kelimelerin ve davranışların tanımladığı insan müsveddeleri... Kişiye göre sapkınlığın, sapıklığın, pedofililiğin bile "bana zararı yok" diyip normalleştiği alanlarda empatiden söz edilebilir mi? Bana dokunmayan hırsız, kimin evini soyarsa soysun.. Zihniyet budur..
Kuramıyorum empati. Sosyal medyada hele ki bu sitede çok ruh hastası var, sonra da insanlardan onlara güvenmelerini ve inanmalarını bekliyorlar Enişş. Empati yapma yeteneğimi reelde kullanıyorum, buralar için pek uygun değil. Kime ‘ah canım kıyamam’ dediysek kafamıza çıktı.
her şeyde olduğu gibi sosyal medyada da olumlu olumsuz şeyler var. Artık insanlar fikirlerini anlatmakta ve fikir almakta özgür hissediyorlar fakat işin kötü tarafı nefretinizi de bu platformlarda kusabilirsiniz yani normalde olduğundan daha fazla saldırıya açık hale geliyoruz. Özellikle her kaydırdığımızda kimi zaman Dubai'de tatil yapan bir ünlüye kimi zaman bir savaşta yaşanan ölüm haberlerine denk geliyoruz bu hızlı değişimleri ve hayatın farklı durumlarını gördükçe empati duygumuzda aslında yavaş yavaş körelmeye başlıyor
Sosyal medya hiçbir şekilde empati kurma yeteneği sağlamaz sadece insanlara özenti hale getirerek yapamayacakları şeyler konusunda başkalarının yaptığını görerek psikolojik bunalım yaşamasına neden olur