Geçen sorduğum soruda çoğu kişi yok insan tek başınada mutlu olur, mutlu olmak için başkalarına ihtiyaç duyacak kadar aciz değilim gibi cevaplar gelmiş..
Bir insanın varlığına veya sevgisine ihtiyaç duymak acizlik midir?
Hayır, tabii ki, neden böyle bir durum acizlik olarak değerlendirilsin ki? Sonuçta, insan hayatı boyunca birilerine muhtaç olarak yaşamaktadır; dünyaya geldiğimizde dahi annemize ve babamıza muhtaç değil miyiz? Annemiz bizi emzirmiyor mu, babamız bizim karnımızı doyurmuyor mu? Hayatta hep bir şeylere muhtaç olarak dünyaya geliyoruz. Belli bir yaşa geldikten sonra birilerine veya bir şeylere muhtaç olmak bence acizlik değildir. Tam tersine, bunun kibir göstergesi olduğunu düşünüyorum. Eğer bir insan, birilerine muhtaç olduğunu kabul etmiyor ve yardım istemekten çekiniyorsa, bu kişinin biraz da kibirli olduğunu düşünüyorum. İnsan, hayatı boyunca çeşitli durumlarda desteğe ve yardıma ihtiyaç duyabilir ve bu, insan olmanın bir parçasıdır. Yardım istemek ve muhtaç olduğumuzu kabul etmek, aslında insanın güçsüzlüğünden ziyade, insanın sosyal bir varlık olduğunu ve toplumsal dayanışmanın önemini anlamış olduğunu gösterir.
Acizlik değildir. İnsan sosyal bir varlıktır. İnsan insana ihtiyaç duyar birçok konuda. Bu acizlik olmaz. İnsan bir başkasına doğrudan muhtaç olduğunda ona göbekten bağlı olduğunda acizlik olur.
Saksıdaki çiçeğe bile sadece su vermek yetmiyor. Güzel söz söylediğimizde neşv-ü nema ediyor. Kaldı ki insan! Sevmek ve sevilmek; acizlik değil ihtiyaçtır. Eksikliği ruhen çürümeye kadar gider.
Kimi insan tek yaşamayı sever, zevklerle renkler tartışılmaz önemli olan kişinin ne istediğine bağlı birini istemesi veya biri ile yasaması neden acizlik olsun hep söylerim sen ne istiyorsun bunu bilmek yeterli