Şizoid Kişilik Bozukluğu, sosyal ilişkilere ilgi eksikliği, yalnız ve korunaklı bir yaşam tarzını tercih etme, gizlilik, duygusal soğukluk, mesafe ve ilgisizlik gibi özelliklerle tanımlanan bir kişilik bozukluğudur. Bu bozukluğun belirtileri genellikle geç çocukluk veya ergenlik döneminde başlar. Şizoid kişilik bozukluğu olan bireyler, başkalarıyla yakın ilişki kurmakta zorlanabilir ve genellikle zengin ve detaylı bir içsel fantezi dünyasına sahip olabilirler.
Psikolojide fantezi, insan beyninin hayal gücü yetisiyle oluşturulan, net zihinsel görüntülerle ifade edilen geniş çaplı zihinsel deneyimlerdir. Bu fanteziler, genellikle imkansız senaryolarla ilişkilidir. Nancy McWilliams'ın 2011'de belirttiği gibi, şizoid bireylerin en dikkat çekici yeteneği yaratıcılıklarıdır ve bu yaratıcılık genellikle fanteziler şeklinde ortaya çıkar.

Şizoid Kişilik Bozukluğu olan kişilerin de tespit edilen yaygın özellikler:
Doğallıktan uzak konuşma,
Çoğu etkinlikten zevk alamama,
Hayatın bir parçası değil de bir "gözlemci" olduğunu hissetme,
Başkalarının duygusal beklentilerine tahammül edememe,
Övgü veya eleştiriye karşı belirgin kayıtsızlık,
Bir dereceye kadar aseksüellik ve kendine özgü ahlaki veya politik inançlar.
Şizoid Kişilik Bozukluğu'nun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, diğer A kümesi kişilik bozuklukları (örneğin Şizotipal Kişilik Bozukluğu) ve şizofreni ile bazı bağlantıları ve genetik riskleri paylaşabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle, Şizoid Kişilik Bozukluğu bazen "şizofreni-benzeri bir kişilik bozukluğu" olarak kabul edilir. Tanısı, klinik gözlemle konur ve diğer zihinsel bozukluklardan veya durumlarla (örneğin, Otizm Spektrum Bozukluğu) ayırt edilmesi zor olabilir.
Belirti ve Semptomlar
Şizoid Kişilik Bozukluğu olan insanlar genellikle uzak, soğuk ve kayıtsızdır; bu da kişilerarası zorluklara neden olur. Teşhis konulan çoğu kişi, kişisel ilişkiler kurmada veya duygularını anlamlı bir şekilde ifade etmede sorun yaşar. Olumsuz durumlar karşısında pasif kalabilirler. Diğer insanlarla iletişimleri kayıtsız ve kısa olabilir. Şizoid kişilik tipleri, genellikle sosyal durumlarda kendi eylemlerinin etkisini değerlendirme yeteneğinden yoksundur.
Şizoid Kişilik Bozukluğu olan bir kişi, kişisel alanı ihlal edildiğinde boğulmuş hissedebilir ve bu duygudan kaçınmak için harekete geçebilir. Şizoid Kişilik Bozukluğu olan insanlar, partnerlerinin onlardan çok az duygusal veya samimi talepte bulunduğu ve sosyal nezaket beklemediği ilişkilerde en mutlu olma eğilimindedir.
"Bu içerik sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır."
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
0Cevap
Insanlarla muhatap olmayi sevmem, yalniz gezmek yalniz is yapmak daha iyi geliyor bana, duygularim yok gibi ama bende her hangi bir bozukluk oldugunu dusunmuyorum. Her insan disa dönuk ve sosyal olacak diye bir sey yok öyle olmayinca da iste bozuk biri bu diyemeyiz.
"BOZUK DİYEMEYİZ" Çok pardon ama inanın ciddiyet ve samimiyet ile soruyorum bu soruyu; Siz sapa sağlam bozulmamış kaç kişi (İnsan) tanıyorsunuz?
Su anki zamanda, psikolojisi saglam insan bulmak cok zor gibi, tabi bana öyle geliyor olabilir bilmiyorum. Gözlemledigim kadariyla cogu stress sinir ofke kontrolu yapmama nevrozdan muzdarip. Psikolojisi bozuk olanlar gibi saglam psikolojiye sahip olanlarda var cogu seyden etkilenmeyen.
Bazilarida dogustan travmayla ve ya psikolojik rahatsizlikla doguyor. Ben psikolog yanina gittim ve israrla ondan bende her hangi bir ciddi sorun var mi diye sordum bana hayir sadece cogu kiside oldugu gibi nevroz ve takinti oldugunu soyledi. Yani benim soylemek istedigim ben kendimden cok supheleniyordum, ben duygu yansitmam, cok soguk biriyim, bazen tehlike aninda donup kaliyorum, sosyal ortamlarda bulunmayi sevmem cok gurultu ve civik davranislari sevmiyorum insanlarin yapmacik davranmasi ve benden de aynisini beklemeleri beni yipratiyor. Ben iyi hissediyorsam o zaman problem olmuyor benim icin her hangi bir cevrede bulunmak ama cok uzun surmeyecek bazen cok yorucu oluyor. Yalnizligi seviyorum ve birilerinin benim özel alanima dahil olmasi icin isinmam gerek o samimiyeti almam gerek. Demem o ki ben bu söylediklerimde yazdiklarimda her hangi bir psikolojik rahatsizlik gormuyorum bir cok insan var benim gibi yalnizligi seven. Tabi cok kotu durumda olan insanlar var konusmaktan kacan hic konusmayan o zaman evet bozukluk vardir ve ortafan kaldirilmasi gerekmekte.
Şiz soruma "bu zaman da sorunsuz, problemsiz, stressiz, ruhsal bunalım, kişilik sorunları yaşamayan insan sayısı azdır şeklin de cevap yazmış sınız. Ama bunu ben psikolog a gittim diye de bilgi vermiş siniz. Benim paylaştığım bilginin amacı budur: İnsanların en önemli sorunu şudur: "Ben gayet iyiyim ve kendimi normal görüyorum. Herkes beni rahatsız gibi zannedip görse de, ben bir doktora gitsem ve doktor bana 'rahatsızsın' dese de, bunun benim için bir önemi yok. Önemli olan, kendim hakkında nasıl hissettiğimdir. Kendimi iyi hissetmem, benim için önemli ve gerçektir."
Ben nerde 'bu zaman da sorunsuz, problemsiz, stressiz, ruhsal bunalım, kişilik sorunları yaşamayan insan sayısı azdır' diye cevap yazdim? Ben cogu kisinin psikolojisi bozuktur bu devirde diye cevap yazdim. Ben gayet iyiyim demiyorum ben senelerce depressyondan cikamadim su an ne durumdayim diyemem ama eskiye gore daha sakinim ve bunu bana her hangi bir psikolog ve ya ilac saglamadi. Benim bu soruya yorum yapma amacim kendimle ilgili degildi söylemek istedigim her hangi icine dönuk ve ya duygusunu belli etmeyen bir insan görunce hemen ona hasta, psikolojisi bozuk damgasini yapistirmayalim. Herkes ayni olacak disa dönuk olacak diye bir kaide yok bazilari ice dönuktur bazilari degil bazilari cok konusur agzini kapatamazsin bazilari hic konusmaz bazilari duygusaldir bazilari degil.
evet haklısınız siz dediğim gibi cevap yazmamış sınız özür dilerim. Ama size bu soruyu sorayım siz öyle cevap yazın size göre bu zaman da sorunsuz, problemsiz, stressiz, ruhsal bunalım, kişilik sorunları yaşamayan insan sayısı Az mıdır Çok mudur? size göre sorunlu insan %? ile sorunsuz insan %? kaç tır gibi bir tahmin yürütürsünüz?
Kac % oldugunu tam 100 de 100 soyleyemem ama yeteri kadar var. Önemli olan bu degil bence, insanlarin bir birini oldugu gibi kabul etmesi bir birini anlamasi en önemli sey. Birilerinin sorunu var diye onu asaglamamak kücumsememek kimse gelecekten garantili degil.
Bakın ben sizin tüm yazdıklarınızı dikkatlice okuyorum ve siz bazı insan durum ve davranışlarını TANIMLAYAN kelimeler kullanmış sınız ki kullanmak zorundasınız başka nasıl açıklayabilirsiniz? Mesela "duygusunu belli etmeyen, içe dönük, dışa dönük, konuşkan, suskun, psikolojik sorun lu" Ama siz örneğin: belirli bir durum da. Toplumun bir insan davranışına karşılık "canımsın" demesi sıradan gibi görünür iken, Tıbbın bir insan için "zeka geriliği" var demesi size itici mi görünüyor?
Siz "bir insan görunce hemen ona hasta, psikolojisi bozuk damgasini yapistirmayalim." demişsiniz.
siz şu konudan mustarip olmuşsunuz " Önemli olan bu degil bence, insanlarin bir birini oldugu gibi kabul etmesi bir birini anlamasi en önemli sey. Birilerinin sorunu var diye onu asaglamamak kücumsememek kimse gelecekten garantili degil." / "insanlarin bir birini oldugu gibi kabul etmesi bir birini anlamasi en önemli" diyorsunuz sonra bana damgalıyorsunuz diye karşınızda kini olduğum halim le kabul etmeyip şikayetçi oluyor sunuz? bu da bir sorun değil mi? beklentilerinize karşılık zıt yönde tepki vermeniz bana göre bir çok konu da ikilem de kalan sözler yazıyorsunuz
Toplumun bir insan davranışına karşılık "canımsın" demesi sıradan gibi görünür iken, Tıbbın bir insan için "zeka geriliği" var demesi size itici mi görünüyor?
Toplumun her yaptigi davranis normal mi? Her söyledigi? Etik mi? Toplum fazla zeka geriligi olana da aptál diyor o kadar fazla belli olmayanda hemen damgayi yapistiriyor. Hayir tibbin birine zeka geriligi var demesi bana itici gelmiyor, bir insan toplum icinde normal sekilde davranmiyorsa, davranislarini kontrol edemiyorsa anormal haraketler sergiliyorsa o kisilere deméli denir. Benim bildigim eskiden öyle deniyordu simdi biri biraz uzgun olsun hemen depresyondasin deniyor. Bennkôtu bir sey söylemedim demin yazdigim yorumda insanlar bir birini anlasin yazdim önemli olan o cünki. Insanlarin psikolojisi neden bozulur? Durduk yere insanin psikolojisi bozulmaz, gunumuzde insanlar birbirini anlamiyor anlamak istemiyor, egolari fazla sismis durumda, herkes kendini birsey zannedip karsindakini asagiliyor birbirine karsi saygi duymuyor. Aile icindeki anlasmazliklar cevre icindeki kisinin icine kapanmasina ve psikolojisinin bozulmasina neden oluyor. Tabi bu kisiye de bagli zayif biriyse cok etkilenecek guclu psikolojiye
ve iradeye sahipse etkilenmez.
Değerli dmds89 Gayet güzel yazmış ama? bir insan hem "bir birimizi farklılıklarımız ile olduğumuz gibi kabul edelim" deyip sonra senin bu aşağılayıcı tavrın benim hiç hoşuma gitmiyor. Sen de sürekli insanlara birtakım yaftalamalar da bulunuyorsun. Senin ego lu hallerin beni sinir ediyor... vs. ilk olumlu söylem ve isteklerimiz ile son olumsuz söylemlerimiz Zıt değil mi?
Beni birinin egolu olmasi sinir etmiyor, boyle bir yazi ve ya soylemde bulundugumu hatirlamiyorum. En nefret ettigim seylerden biri bu anlasilmamak ve soylemedigim bir seyi bana soylemisim gibi israrla sunmak baskasi tarafindan. Ben öyle bir seyi nerde yazdim?
Insanlarin egolu olmasinin egolu davranmasi zerre umrumda degil kendileri bilir nasil rahatlar bildikleri gibi gidip davransinlar, benim söylemeye calistigim boyle davranislar yuzunden öylelerinin etrafindaki insanlar etkileniyor psikolojik olarak. Boyle bir soz var "Psikiyatriste gerçek hastalar gitmez, gerçek hastaların hasta ettikleri gider.” Gercek déli, dêli oldugunu kabul etmez ne yaparsan yap onu ikna edemezsin. Ben egolu insanlari öyle olduklari gibi kabul ediyorum zaten yapacak bir sey yok gidip onlaei degistirecek halim yok ve ya baska birini, ben kendimden sorumluyum. Söylemeye calistigim böyle bireyler etrafini etkiliyor ben merkezcilikle, bir tek kendini akilli bulur digerlerini asaglar ve zayif karaktere sahip kisiler böyle kendini begenmis insanlarin yaninda kalarak psikolojileri bozuluyor. Neyse bence sizde beni anlamiyorsunuz baksaniza ben ne diyorum siz neler yaziyorsunuz.
Siz "egolari fazla sismis durumda, herkes kendini birsey zannedip karsindakini asagiliyor birbirine karsi saygi duymuyor."
Yanlis bir sey söyledigimi sanmiyorum, evet biraz kaba sekilde söylemis olabilirim, benim konusma seklim böyle. Yazdigim seyde yanlis olan sey ne? Yalan mi yazdim? Etrafimda gözlemledigim sey bu, ben ne kadar alttan alsamda egolu bir tek kendini hakli bulan insanlar kendinde hicbir sekilde yanlis görmuyor mesela.