Bu bir empati sorusudur...
Savaşın ortasındasın ve bir düşman askeri sana teslim oluyor. Onun kötü olduğundan eminsin... Peki, onu vurarak cezalandırabilir misin?
Bu bir empati sorusudur...
Savaşın ortasındasın ve bir düşman askeri sana teslim oluyor. Onun kötü olduğundan eminsin... Peki, onu vurarak cezalandırabilir misin?
Kötü olduğuna eminsen vururdum. Merhamet yok. Dünyadan bir pislik daha temizlenirdi. Ama asıl soru şu:" Kime ve neye göre kötü?"
İşte düşünmen gereken soru budur.
Yıllarca beynin yıkanmış... Kötü olduğuna dair kanıtlar gösterilmiş, inandırılmışsın. Peki vurduğun adam gerçekten kötü müydü? Gerçekten kanıtların gösterdiği gibi kötülük yapmış mıydı?
Artık vurdun. Bunların bir önemi kalmadı.
Öyle ama standart diye bir şey vardır. Adam kadınlara tecavüz etmiş, bebekleri katletmiş, erkekleri sakat bıraktıysa net kötüdür ve zerre pişmanlık duymam. Savaşta da mertlik vardır ve sivillere dokunulmaz. İyi ki vurmuşum deyip delik deşik ederdim.
Ben her şeyin sorgulanması gerektiğini düşünüyorum. Belki o, bu kötülükleri yapmıştır. O zaman, senin dediklerini yapman hakkındır.
Peki ya yapmadıysa, o sadece bir askerse? Bunu bilebilir misin?
Yani demeye çalıştığım şey, gözünle görmediğine ve kulağınla duymadığına inanma. Gerçek sandığımız çoğu şey, sahte çıkabilir bu hayatta.
"Eminsen." dedin. Bende bunu kendi gözlerimle gördüm olarak algıladım. Başka nasıl emin olabilirim? Başkalarının dedikodularına inanacak değilim
Savaş şartlarını düşünmelisin. O şartlar altında, çoğu şeyden emin olmak zorunda kalabilirsin. Bu olabilecek bir durum.
Kendi gözlerimle görmeden bir şey yapmam büyük ihtimalle.
Ve beni askere almazlar ki. Erkekler daha çok düşünmeli bu konuyu. Tabii Allah savaşı uzak tutsun. Korkunç bir şey
Evet... Burada aslında savaşın korkutucu yanlarını da anlamış oluyoruz.
Teşekkürler cevabın için.
Rica ederim. Ben teşekkür ederim düşündürücü sorun için
Rica ederim. 🍂
Esirlere dokunulmaz. Ben dokunmazdım.
Cevap
3Cevap
Kötüyse vururum evet. mesela kadına tecavüz ettiyse.. bebekleri katlettiyse. hak eder ölmeyi
Kesinlikle vururum savaşta empati duygumun öne çıkmasına izin vermem
Teslim olmasına bakmam. Vururum.
Ay ben kimseyi vuramam ben kadınım
Kötü olduğundan emin isem vururum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar