AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
0Cevap
Ne desem de anlamayacakları için sessizliği seçerim.
Felsefe sevmenin zararları
Sadece felsefe değil bu, yorgunlukta var
Bilmiyorum belki hayatta yaşadıklarınla alakalı
Ama bizim gibi düşünmeni seven insanların en büyük sorunu anlaşılamamak ve herkesin bizim abarttigimizi düşünmesi bu yüzden icimizdekioeri dokenuyorumlz bile
Edebiyat bu yüzden var, dinleyeni olmayanlar delirmesin ve düşünenlerden uzak düşenler onlara hitap edebilsin diye. Bugün kimsenin normal gördüğü biri olmak istemem, bırak anlamasın kimse böylesi daha olağan.
Orası da doğru
Bilmiyorum yanlış mı
Ben edebiyatı fazla romantik buluyorum
Duygular ve düşünceleri bu kadar önemsemek bana saçma geliyor
Hayat kısa...
Tabi sevenlere lafım yok
Edebiyat demek sadece romantizm demek değil. Farklı birçok alanı var ki en basiti ve bilineni romantizm sadece. Korku gerilim, fantastik, macera, dram, komedi, psikoloji birbirinden uzak alanları çok. Her yazar ya da şair aşka değinmek zorunda. Felsefenin annesi gibi geliyor bana da edebiyat
Hee diğer türlerini seviyorum zaten
Bizim daha çok edebiyat diyince o sıkıcı metinler aklımıza geliyor
Edebiyattan soğuttu bu edebiyatçılar
Her düşünürle aynı fikirde olamayacağımız gibi, her yazarla da aynı tarafta olamayız. Hepsini sevmek imkansız zaten, karakteri ve bir duruşu olan insanın bir fikri olur. Abartıp bir şeylerden soğutan çok evet, buna katılıyorum.
Bak öyle değil
Benim bahsettiğim mesela Tolstoy doystoyovski okuyamam
Bunlar kült olarak tabir edilir
Daha çok hareket olacak
Ki edebiyatcilar bu tür duygu ve düşünce içeren kitapları çok severler
Ben ise olay hikayesi yapilmadan bir fikir aktarilacaksa
Kısa basit öz olmasini tercih ederim
Senin dediğini felsefe de yaşıyorum
Mesela senaca nin mektupları
Okuyamadım..
Kalemini sevmediğinden değil tarzı sana uymuyor o zaman? Ama zaten olay hikayesine sahip az kitap var. Özellikle tanınmış yazarların eserleri çoğunlukla durum hikayesi yani içsel sesini kaleme almış ya da düşüncelerini yazmış oluyor. Mesela yer altından notlar gibi. Felsefede pek farklı değil aslında. Başta hepsi merak uyandırsa da zamanla sendeki değerleri değişiyor ve uzaklaşıyorsun. Şahsen bütün filozofları seven ve hepsinin yolundan giden birine rastlamadım. Mümkün de değil
Zaten mümkün değil
Ama mesela platonon dostluk üzerine kitabı
Epiktetosun soylevleri
Gibi kısa öz basit anlatılari seviyorum
Öyle adamlar var ki basitçe anlatmak varken
Karmakarışık anlatıyor
Tamam bir bilgiye sahip olabilirsin
Ama anlatmakta önemli
İnsanı sıkıyor bu durum
Tabiki her feylosof sevilmez. Benim ki sevmekten ziyade anlatım tarzlarını sevmemem
Benim sevdiğim kişiler basit anlatıyor
Edebiyatta bu şekilde bazı anlatı türleri var
Küçürek hikaye gibi
İlk okuduğun felsefe kitabı neydi, şu an benimsediğin bir felsefe var mı?
İlk okuduğum kitabin ismini hatırlamıyorum ama ergebligimin ilk zamanları tarikat ögretilerinden baya ders çıkarmıştım
Felsefeyi ilk zamanlar daha çok kendi kendime düşündüm
Şimdilerde stoa felsefesini benimsemeye çalıştığım kadar. Evrimsel psikoloji
İzzet güllü ve doğan cüceler oğlu nün düşünce hakkında ki fikirleri
Ve çeşitli kitaplardan okuduğum bazı fikirleri benimsiyorum
Stocu olmaya çalıştigim kadar gerçekçi de olmaya calisiyorum
Sen peki ilk okuduğun kitap?
Şu sıralar benimsemeye calistigin felsefe?
Felsefeyle ilk ne zaman tanıştım hatırlamıyorum sanki hep benimleymiş gibi geliyor. Wabi sabi kusurdaki bilgelik kitabıyla atıldım sanırım felsefeye. Wabi sabiyi benimsedim çünkü benzer bir kafa yapısındayım. Yine de budanın öğretilerinden sıklıkla bahsediyor bu kitapta, budizm'den bağımsız mı değil mi onu araştıracağım önce. Stoacılığı duydum bende mantıksız değil ama önceliklerim arasında da değil.
Bana biraz bu öğretidsn bahseder misin
Bu arada umarım senin öğretileri tarikat öğretisi gibi değildir
Stoa felsefesi insan doğasıyla uyumlu yaşamayı amaçlar
Ölümden zulümden
Yaşanılan kötü olaylardan
İnsanın farklı sorularına ve sorunlarına
İnsancıl coz8m bulur. romantik değil gerçekçi yaklaşır
Batının dayattığı mükemmelliyetçiliğe karşı oluşturulmuş bir tez diyebilirim. Her şeyde bir kusur var, ışık içeri böyle girer anlayışını benimsiyor. Japonyada ortaya çıkmış, bir çöpçü sokakları temizledikten sonra bir yaprak bırakırmış mesela her temizlediği sokakta. Kintsugi de kırılmış eşyaları altınla yapıştırarak kullanmaya devam etmek demek. Yani her şeye daha derin bakmayı, kusurlarını kabullenmeyi öğretiyor. Biraz romantik gibi gelse de kulağa, son derece mantıklı bence. Tozpembe hayaller kurdurmuyor, daha fazlasını kazanmak için uğraş demiyor. Kendini bil ve kusurlarındaki güzelliği kabullen diyor.
İşte bu benim bahsettiğim tasavvuf öğretisine benziyor
Tasavvufta Hindistanda çıkmış
Bak o zaman ben bir sana soru sorayım?
Mesela "batı neden daha iyisini hak etmiyorum" diyerek gelişim yaşadı bizim ülkemizde ise "nankörlük yapma
Bir kuru ekmek yeter" anlayışı var sence hangisi doğru
Hangisi gerçekçi ve gelişime açık?
İkisi de değil. Biri doyumsuzluğa, diğeri gerilemeye götürür insanı. Bizimse ön yargıyı bırakmamız lazım her şeyden önce. En iyisini hak ettiğini düşünmek, hayalperest bir davranış. Bu bana yeter düşüncesiyse gelişime kapalı ve fakir kafası. İkisi de değil yani.
En iyisi derken hani neden daha iyi olmasın düşüncesi
Hırs yapmaktansa azimli olmak. Hırs yapmak hep hedefi düşünüp bulunduğun anda mutlu olmamana yol açarken azimli olmaksa
Hedefi düşünüp aynı zamanda süreçten de zevk almak ister.
İşte sana sorduğum senin öğretinde bunun cevabı ney
Kafanda ki cevaotansa Budist ogretisini merak ediyorum
Fakirliği övüyor mu
Az yiyin az hareket edin mi diyor
Ben en iyisini ya da daha iyisini istemiyorum. En kötüsünü de istemiyorum tabi ki ama şuanki yeterli. Kusurlu, doğal olanı tercih ederim. Mükemmelcesine sahte, hırslı ya da kör olmak mantıksız. Bu bana yeter düşüncesi de gelişime açık değil çünkü ben böyle iyiyim demekten de beter. Bilmiyorum şu an dediklerim tamamen wabi sabiden mi değil mi emin değilim. Ama ben hırslı, azimli ya da umursamaz, gelişmek nankörlüktür kafasında olmayı da istemem. Sadece insan olduğumun, sınırlarım olduğunun ve en iyisine ulaşmak için değil gelişmek için çabalamam gerektiğini düşünüyorum. En tepede olmak istersen çıkarcı, kör birine dönüşürsün. Çıktığın yoldan keyif alamazsın, yanından geçen fırsatları kaçırırsın. Benim dediğimdeyse hem hayatı yaşarsın, hem de gelişirsin. Kendini kabullenmiş, karşılaştığın canlıların kusurlarını sevmiş olursun
He şimdi romantiklikten ve Budizm öğretisiden çıktın aziz dostum ( kendilerini tapınağa kapattiklarindan gelişime açık olmadıklarını tahmin ediyorum)
Stoa tam sana göre
Hayati ve insanı olduğu gibi kabul ediyor
Mesela stoacilarin babalarından epiktetos köleyken sahibi tarafından kolu bile isteye çevrilerek kırılıyor
Epiktetos o an bile sahibinden nefret etmiyor
Felsefeyi öyle bir benimsemiski...
Stoa tam sana göre
Ne yani ben wabi sabiden de mi çıktım sanırım hiçbir yerde bana yer yok stoayı bilmiyorum bir bakarım bunun kurucusu kimdi sokrates'i de mantıklı buluyorum aslında o hangi akımdan gidiyordu
Sen onu bunu salla
Stoa için önce epiktetos söylevler oku
Ondan sonra diğerlerine geçersin
Emin ol senin gibi bir romantik için
Stoa felsefesi çok rahatlatıcı olacaktır
Senin ogretini bilmiyorum
Gelişmek hakkında ne diyor
Ama reazlizm eyidir
Senin bu halini görünce aklıma kuzucuk geliyor
Oy kuzu kuzu
Ne alaka be kuzu değilim ben vampirim dişlerim görürsün neyse ben romantik de değilim alakam yok sevmem öyle vıcık vıcık şeyleri iki lafından biri romnatiklik romantiklik takmışsın sende epiktetosu görmüştüm de kitabı yok onun bakarım bir ara sokrates ne oluyor onu da deseydin bari mantıksal yaklaşıyor o da benim öğretim değil wabi sabi sadece mantıklı geldi o kadar
Sekrates hakkında şunu diyim
Onun laflarını platon yazıyor kendi eseri yok
Okurken gıcık kapiyorsun
Ve ben tamda anlayamadım
Geliyor sana soru soruyor
Cevapliyamiyorsun ya da yarim cevapliyorsun
Soru sorarak kendi cevaplamaya devam ediyor
Ben sadece bir kitabını okudum gıcık kaldım
O meşhur kitap harici başka kitap var mı bilmiyorum
Kral sakın ol loo
Seni suçlamiyorum fikirler tartışma yapıyoruz burada
Bir şeyler öğreniyoruz burbirimizden
Tartışmanın amacı ego tatmini yapmaktan ziyade
Eksiklerimizi görmek
Ve farklı fikirleri duymak ihtiyacıdır
Bu arada bence senden güzel romantik olur
Hiç aşık oldun mu sevgilin olmadı mi
Edison'un ilk tohumu desene. Başkası buluyor üstüne konuyor. Yine de bende bir bakayım belki gıcık kaptığın için öyle diyorsun hakkını yiyorsun? Neyse bakarım bir ara teşekkürler. Sakinim yahu bende suçlamadım. Sadece kuzu demen sinir etti, bana ters şeyler. Romantik falan da değilim ki niye öyle dedin? Çok mu hayalperestim
Kuzu seni sinir etti
İltifat için söyledim la. Bir kadının kuzu gibi olması yakışıyor bence
Hani bazı iyi niyetli kimseler vardır. Duygusal kızlar. Her şeyde duygulanıp gözlerinden yaş akıtabilir. O halden gıcık olsamda bana gayet insanı geldiği gibi tatlı geliyor. Sinir olduğum kadar mest alıyorum...
Kuzucuk gibisin öküz gibi olmak bir kadına yakışmaz emin ol.
Hayalperest değilde
Söyle diyim
Bir fikri kendine Rab bellemişsin
Ve herhalde bir çok fikri o fikir ile temellendirmissin. O fikrin zıttınıda kötü olarak görmüşsün. Birisi gelip bak zıttı düşman değil aslında bu şöyledir diyince kabullenemiyorsun ki bu doğal. İnsanlar kolay kolay fikirlerini değiştirmezlwr. Sen ki felsefecisin diğer insanlara kıyasla açık fikirlisin
Zamanla degisiceksin
Elbette değişmek sancilidir
Dusunki bir binayı dinamit koyup patlatmak var bir de üst kattan başlayıp tek tek kırmak var
Ben senin temeline dinamit koydum
O yüzdendir bu taarruzun.
Unutma iyi kotu
Kötü sandığımız iyi olabilir
Doğru yalan
Yalan doğru olabilir
Bir söz vardır
( Değişmeyen tek gerçek değişimin kendisidir)
Yooo platono haksızlık olur
Soktates yazmadiysa platonun suçu ne
Onun fikirlerini yaymak o zamansa sikintiydi
Adamlar iyi bir niyetle yaptilar
Öyle de deme yahu bir fikri neden Rab edineyim kendime Allah korusun. Neyse baya felsefe yaptık zaten başım ağrıyor teşekkürler. Bakarım biraz çıkar konusu hala sancılı zaten. Kuzu benim için sürü psikolojisindeki zayıf asker gibi o yüzden biraz kızdım o kadar
Yok kadinsi tatlı şeyler gelsin kendine
Mecaz öğren biraz ne biçim felsefesinin
( takılıyorum alinma)
Ne yani birisi sana naber kuzucuk dese uzulcen miiii puuu
https://youtu.be/02-p8gOAYpY?si=RSAfnXGylujX6iIQ
Hayır yahu o kadar da değil hem o nasıl bir mantık? Tatlılıktan bahsedip kadınsı demen? Aman bana uzak şeyler geç bunları felsefeden nerelere geldik yahu neyse Lao Txu'yu duydun mu? Onun felsefesi nasıl bir şey?
Allahım ya djjejxjehfb yakında kuzu beslicem az kaldı
Daha önceden duydum
Simdi İnternet'te onun laflarına baktım
Eğer hep bu şekilde kısasya ben okumadım
Daha farklı kitaplar okurdum
Benim okuduğum kitapta
Adam anlatmak istediğini gizlememeli bir metedolojisi olmali
Merhamet , muhabbet, sevgi ve romantizm bir kadına çok yakışan özelliklerdir
Yakışır sana kuzuculuk...
Nereden nereye yahu bir kere de şaşırtın be felsefeciler bile aşk meşk peşinde püü
Ne aşki la
Kadın ve erkek doğası farklıdır
Meee le bakim
Çoban mısın acaba kuzuları bu kadar seven başka meslek gelmedi de aklıma felsefeci dediğinin bi ağırlığı olur duruşu olur daha 40 fırın ekmek Yemen lazım
Yok çoban değil insanim
Kedileri kuzuları hayvanları severim
Hayvan sevmeyen insan iyi bir insan degildir
Bir ara instagramim vardı
Arkadaşımla ben sürekli kedi atıyorduk birbirimize reelsde kediler her yerdeydi
Ağır insan olmak farklıdır haklısın
Ama ben olduğum gibiyim
Farklı birisi olamam
Hayvan sevenler de kesin iyi insan diyemeyiz ama. Kedi sevmeyen yoktur zaten, kendin ol yeter baikası gibi davranmak anlamsız hatta zavallıca sadece çok abartmaya gerek yok her aklımıza geleni söyleyemeyiz sonuçta
He doğru aklımıza her geleni söyleyemeyiz
Ama kendin olma meselesinin çok da saçma olduğunu dusunmuyorum
İnsanlar tek tiplestirilmeye çalışılır
Söyle erkek böyle kadın olmaya çalıştırılıyor
Ama herkesin beyin yapısı karakteri
Çevresi ailesi farklı
Bu yüzden başkalarını kopya etmek yerine
Kendindeki özellikleri meydana çıkarıp
Örnek aldığı kişilerle ya da deneyimlerinden karistirir
Kendin olmak demek kendine özgü fikirlerin olması
Bir birey, şahıs olmak demektir.
Her hayvan seven iyi insan diyemeyiz
Ama hayvan sevmeyen iyi insan olamaz
Çünkü hayvan sevgisi merhametle olur
Bak yine o batı efsanesine geldik mükemmel insan algısı çiziliyor herkes tek tip hale getirilmeye çalışıyor wabi sabi pazarlamacısı değilim ama kusurları sevmenin güzelliği mis yani insandaki kusuru seviyorsun yahu daha gerçekçi bir fikir akımı olabilir mi?
Bu kusur değil ki bana göre
İnsandaki kusuru sevmekte ki kastın?
Ben insanı olduğu gibi kabul etmeye çalışıyorum
Çünkü herkesin kendince hatası günahı
İyi olduğu yönleri var
Kimisi çok cimridir ama vatan için ölür
Kimisi israf eder ama ailesine sahip cikar
Kimisi yalan söyler
Kimisi lüzumsudud ama doğrular için ölür
Ya bazı şeyler kusur kabul ediliyor adı öyle ama aslında güzellik sebebi mesela gamze çil vs ya da bazı ülkeler kızıl saçı lanet sayıyor oysa bir insanın olabileceği en güzel hal ya da ne bileyim sabırsızlığı aklına geleni şak diye söylemesi hoş değil aslında ama bi kusur yargılamak yerine seversen kusuru sevmiş oluyorsun fazladan bir efekti olmadan bir şeyler dahil etmeden doğalı sevmek kusuru kabullenmek yani
Günah demiyorum ama o ayrı bunu değiştirebilirsin mesela kemerli burun kepçe kulak gibi moda olmayan olmayacak kusurlar ama bir insanı özel kılan da yine o kusurlar oluyor gibi bunu demek istedim
Bence sabırsızlık kötü bir huy
Senin öğretinde anlatilmak istenen şu mu?
Kötülüğe düşman olmak ama kötüye düşman olmamak mi?
Yani cimriliğe düşman ama cimriye düşman değil
Kekoluga düşman ama kekoya düşman değil
Yani kötü bir haslete düşman ama uygulayana değil
Heee anladım onlar kusur değil tabiki
Olay o değil ki mesela bir vazo vardı çiçekleri koyduğun bir şey oldu düştü kırıldı ne yaparsın? Senin öğretinde ne yazar?
Öğretimi bilmem
Ama vazonun benim için manevi bir değeri yoksa çöpe atarım
Uğraşmaya değmez
Ben her insanin özgürlüğünü ve yaşamayı hak ettiğinde düşünmüyorum ( ogretimde ne yazdığını bilmiyorum bu konu hakkında bunlar benim fikirlerim
Fikirlerim sadece stoa dan beslenmiyir)
Bak işte bu herkesin düşüncesi ama wabi sabi de parçaları birleştiririz. Hatta arasına altın sürer o kırıkların daha değerli hale getirdiğini düşünürüz. Kusurdaki bilgelik dediğim şey tam olarak bu oluyor. O vazo gibi bizde kırılıyoruz zaman zaman ve kendini gidip çöpe atamıyorsun tek işten var iyileşmek bu felsefeye göre kırıldıysan daha değerlisin çünkü öğreniyorsun ve kırılmış olman bir Ruhun olduğunu gösteriyor
Neden? Bazıları tutsak mı kalmalı, özgürlük nedir hiç bilmemeli? Kimler ve neden?
Peki o zaman sana soru
Sence tecavüzcü yaşamalı mi
Yoksa eli kolu bacağı kesilip ibreti alem için ömür boyu yatalak mi edilmeli
Yoksa sadece hapse atılıp belirli bir zaman sonra salinmali mi
Senin felsefen buna ne diyor
Kusurlarıyla kabul edebilecek misin
Ya ama bak benim iki tarafım var ya çok merhamet ederim ne yapsa affederim ya da inanılmaz canileşirim bunlatı testereyle doğrarım mesela kurda kuşa yem etmem onlara acıtım etlerini de deneyler için kullanırım hatta demek yaparım bunlardan bu arada bu kusur değil karaktersiz ruhsuz bu yaratıklar kusur tatlı ufak farklılıklar benim için bunlara insan da demem
Heee işte insan kendi çıkarını düşünmelidir
Mesela onlara niye düşmansın çünkü toplumu tehdit ediyorlar. Senin komşuna sana çocuklara herkese yapabilirler. İşte bu şekilde her insan özgürlüğü hak etmez
Yaşamayı hak etmez
Adam aklı ve bilimi reddediyor doğru düzgün tahsili pkuma yazması yok
Oy kullanıyor sence hak ediyor mu
Adam sokakta keko
Okulda zorba
Evde hayirsiz evlat
Suç işleme eğilimi yuksek
sence bu kişi başıboş bırakılmalı mi
Özgürlüğü hak ediyor mu
Adamlar bölücülük yapıyor
Bir çok masumu kandırıyorlar
Sence bunlar özgürlüğü hak ediyor mu
Kadını önce insan yerine koyan Atatürke sövüyor kadınlar
Sence bunlar özgürlüğü hak ediyor mu
Ben militarist devleti savunuyorum
Ama sende inceden inceden işliyorsun aklıma çıkarı olmaz her yere sokma şunu çıkar da çıkar bir yanım da diyor ki ya değişirse? Belki pişman olacak bırakacak bütün pislikleri? O zaman bütün haklarını elinden boşuna almış olmucak mıyız? Herkesle de empati yapılmax ama o ihtimali de silip atamayız
Yok bir aklıma sokmaya çalışmıyorum
Ben işe yaramayan insanı elerim
Özgürlüğünü elinden alınmasını savunuyorum
Şu lafı unutma
" senin cehaletin benim hayat kalitemi etkiliyor"
İşte devlet bu eksende yönetilmesi
Cehalet yüceltilmemeli
Köreltilmeli
Ben cahile yaşam hakkı tanıyıp
Akilli adamı gömemem
Şunu da unutma demokrasi yalnızca akıllı insanların oy verebildiği bir sistem olursa işleyebilir
Şimdi dusun hayal et
Dağdaki dünya ile kopuk adam akıllı televizyon radyo dinlemeyen kitap gazete okumayan telefonu bile olmayan bir çobanla benim oyun bir mi
Doğu da belki bir çok insan babası dedesu aşireti nereye oy verdiyse
Oraya oy verdi
Ve sunuda unutma
Eğer sen kolayca propaganda ile uyutulabiliyorsan
Çok kolay kandirilabiloyorsan sana oy hakkı niye vereyim
Bu aklı melekesi yerinde olmayan bir insana
Şahıs muamelesi yapmakla aynı derecede sacmalik
5 yaşındaki bir çocuktan ne kadar akıllı hareket ve dusunceler bekleyebilirsin
İnsanların belki çoğu 5 yaşındaki çocuktan farksiz
Ama her şey bakış açısı ona göre de sen cahilsin herkesin doğrusu kalite anlayışı farklı değil mi? Ap-tal insanları gömcez mesela oy kullanamazsın dicez ama kime göre ap-tal buna nasıl karar vericez? Kim belirlicek?
Dünyayı takip etmiyor. kendi ülkesini bile bilmiyor
Oy kullanıyor cahil
Bırak oy kullanmayı konuşma hakkı bile olmaması lazım önce insan olmayı
Vatandaş olmayı tarihi ve dünyayı
Dünyadaki gelişmeleri ogrensinler
Belirleme şu şekilde olabilir
En başta dersin ki lise mezunu
Evet turkiyexe lise mezunları çok da akıllı değil
Ama az çok akıl ve bilime maruz kalıyorlar
Sonra diyeceksin ki
65 yaş üstü geleceği belirlemede yön tayin etmesin zaten oluceniz
Eğitimi kaliteleştirip
Hayvan gibi akla ve bilime maruz bırakıp
En az lise mezunu kişiler oy kullanmali
Eğitim yok ki türkiyede oydan kaliteden önce eğitim gelmeli. Daha 7 yaşında çocukları okula atıp 11 yıl "eğitiyorlar" bütün düşüncelerini ve hayal güçlerini çalarak. Ama ben diplomanın insanı kaliteli yaptığını düşünmüyorum. Lise mezunu ya da üniversite mezunu bu onun insanlığından bir şey göstermez. Okumuş cahillerle dolu her yer. Merak etmeyen, sorgulamayan, düşünmeyen kendini gerçekleştirmek istemeyenler insan yerine konmamalı bence. Okula gidip ben buralara geldim diyebilir herkes ama çıkıpta kimse okul bana bunu öğretti, kendimi okul sayesinde tanıdım diyemez. Çünkü böyle bir şey yok. Düşündüm de bu çıkar meselesini, kabullendim. Modern çağda iletişim kurmak demek aslında. Üstelik bir felsefeci, sofist değilse, tarafsız kalmalı ve gözlemci rolünde olmalı. Bunun içinde olaylara normal bakabilmek gerek. Aslında Sokrates'le benzer düşünüyorsun iyi bilgidir, kötü olan tek şey cehalettir düşüncesinde. Ahlak anlayışı da iyi tanımı da bu. Platon öğrencisi ve onu seven sayan biri okuduğum kitaba göre de. Neden hırsız olduğunu düşünüyorsun? Ve neden Sokrates kitap yazmamış ya da yazılı pek eseri yok başkalarının alıntıları hariç?
Yanlış anladın sokrates kitap yazmıyor bu yüzden platon öğretileri kaybolmasın diye yazıyor
Ortada çalma durumu yok.
Sokrates neden kitap yazmadığını kitabında yazıyordu. Muhtemelen yine beni sinir edecek veyahut pek mantıklı cevap olarak görmediğimden aklımda kalmamış.
Bak turkiyede eğitim yok orada hem fikiriz
Ama liseyi bitiren kişi az çok akıl ve bilime maruz kalıyor
Okuma yazma bilmeyen adamlar bir tutulamaz
Yapılması gereken akılcı ve bilimsel bir model oluşturulup
Eğitimi iyilestirmek
Be ben okul sayesinde bazı yetenekleri farkkettim lise 11 de olsada
Kötü bir eğitim verilsede ogreticiligi var
Modern çağla alakasi yok
Insanoğlu ilk var olduğu zamandan beri tüm ilişkileri çıkar üzerine kuruludur
Senin bende çıkarın olmasaydı toplum olarak durmazdık hepimiz tek başımıza yaşardık
Eee insan insana muhtaçsa o halde çıkarı vardır
Tabi ki öyle ama türkiyede okula giden biriyle başka bir ülkede okuyan öğrenci de bir değil. Öğrettiklerini düşünmüyorum bir şey kazandıysan o da kendini geliştirmiş bilinçli bir öğretmen sayesindedir ki bu çok az ya da sağlam bir arkadaş çevren vardır onlardan bir şeyler kapmışsındır çünkü türkiyede amaç sınavı geçmek kopya da çeksen kendin de yapsan geçtin mi diplomayı eline aldın mı bitti bütün olay ne öğrendiğin anladığın önemsiz herkes için diploması var vay be oluyor ne okumuş olursan ol ama bu bana anlamsız geliyor neden okuduğunu bile bilmeyen birini neden takdir edelim? Çıkarla ilgili bir yazı okumuştum ama istisnası vardı anne baban sana bakar çünkü yaşlandıklarında seninde onlara bakmanı ilgilenmeni isterler arkadaşların sana iyi davranır çünkü notlarını dostluğunu ister çocuklar ilgini çekmek ister çünkü ilgiye bakılmaya muhtaçlar ama bir tane istisna var demişti herkes kendi çıkarını gözetirken bir tek onların hiçbir çıkarı yoktur o kısmı da unuttum belki sende görmüşsündür biliyorsundur ne olduğunu ama gerçekten hiç mi istisnası yok?
Bak bu anlamda ki çıkar benim bahsettiğim çıkar değil
Plan dahilinde yapılan çıkar
Ve doğal çıkar diye ayırabilirsin
Misal Avrupa'da anne baba huzur evine bırakıldığı ya da yaşlanınca yine kendi evlerinde yaşadığı söylenir
Peki anne baba niye baksın
Kendilerine bakilmasindan ziyade
Içgudulerden dolayı neslini devam ettirmek istedikleri kadar
Bir çocuk edinip hem hayat amacı edinip
Hemde bir topluma uygun bir aile olmak isterler
Sevip okşayacaklari
Merhamet ve sevgi duygularını gostrecebilecekleri bir evlat arzu ederler
Buna ekstra olarak yaşlanınca bakar diyebilirler bunda sorun yok
Bak en basitinden bir soru sen niye birisiyle arkadaş olmak istersin
Çünkü insan sosyal varlıktır
Birileriyle az ya da çok iletişim halinde olmak zorunda
Konuşmak istersin
Vakit geçirmek istersin
Belki dertleşmek birlikte aktivite yapmak değil mi?
Bunlar gayet insanı sebeplerdir ve doğal, uygun olanida budur. Art niyet olmadigi surece Masumluğu götürmez
Sana soruyorum sen niye birisiyle arkadaş olmak istiyorsun?
Peki o halde şimdi hemen sana test yapalım
Niye benle dünden beri yazısiyorsun bariz ki benden çıkarın var benden çıkarın olması seni art niyetli mi yapar
Benden çıkarını sayıyim;
1) bir şeyler öğrenmek kafandaki dusunceleri bosaltarak rahatlamak
Çünkü felsefe konuşabileceğin çok insan yok
2) insan olduğundan sanal bile olsa sosyallik ihtiyacni karşılamak
Simdi burada senin art niyetin nerede?
Art niyetin yok !
Tekrar ediyorum senin kimseden çıkarın olmasa
Gidersin dağa taşa tek başına yaşarsin
Ki sen insansin o halde toplumla birlikte yaşarsın
Yaşıyorsan da çıkarın vardir
Lutfen lanet sigaralarinizi sigara odasi yapip orada icin :d havayi ekstradan kirletmeyin.
Tamm efenim
Çok cahilsiniz az okuyun yau