Hayata dair yaşama dair insanlığa içselliğe dair farkındalıklarınızın bir çoğunu tecrübelere mi borçlusunuz yoksa öngörülerinize mi bu konuda en iyi seçeneğiniz nedir?

Hayata dair yaşama dair insanlığa içselliğe dair farkındalıklarınızın bir çoğunu tecrübelere mi borçlusunuz yoksa öngörülerinize mi bu konuda en iyi seçeneğiniz nedir?
Sadece tecrübe olsaydı kimse kazık yemeden adam öldürmeden tecavüze uğramadan para kaptırmadan evi yanlışlıkla yakmadan hiçbir şey ögrenemezdi yani bizzat yaşaması gerekirdi. Ancak yukarıda sayılanları bazı insanlar bizzat yaşar diğer kısmıda ders çıkartır ( buda bir yan tecrübe sayılır ama bizzat yaşamaz). Kimiside hesabederek olayın olayların vehametini önceden düşünerek daha makul bir kararla hareket eder. Ayrıca en önemlisi kendini eğitmektir. Kendinizi eğittikçe farkındalığınız artar.
En toy olduğumuz zamanı düşünelim. Ön görü namına pek birşeyin olduğunu söylemeyiz gibi. Hayatı ve insanları tecrübe ettikçe öngörülerimiz gelişiyor. Belli bir aşamadan sonra ikiside birbirini destekleyen ve ayrılmaz duruma geliyor.
Öngörü belli bir tecrübe birikimini de gerektirir. Farkindalik gözlem ister , tecrübe de gerektirir. En çok tecrübeyle oluşur. Misal ilişki hiç yasamamiş insan ilişkilere dair ne kadar farkındalık yakalayabilir az da olsa gözlemleyerek fikri olur ama tecrübesi olanın farkındalığını yakalayamaz asla..
Tecrübeler de öngörü de iki iyi öğretici olarak hayatlarını etkiliyor insanların. Öncelik hangisinde belli olmuyor baştan. İkisi de esnek önceliğe ve farkındalık katmaya dahil. Esnek fakat ikisinin de yeri sağlam diyorum.
Cevap
7Cevap
İkisi de var ama benim öngörülerim hemen hiç yanıltmamıştır beni.
Belkide yanıldığın olmuştur
Hiç ile hemen hiç farklı şeylerdir. Hemen hiç yanıltmadı demek büyük çoğunlukla yanılmadım demektir. Elbette yanıldıklarım da oldu ama genele baktığımda çok azdır onlar.
Anladım
Tecrübe olmadan öngörü olmuyor. Yeteri kadar tecrübeden sonra da öngörüler zirve yapıyor 🤣 artık şaşırmayı özler hale geliyorsun.
Öngörüye nazaran tecrübeler daha ağır basıyor..
Önce tabi ki tecrübe, sonra öngörü.
Tecrübe ve kendimle 😌
İkisi bir arada
Tecrübeyle yaşanmışlıkla sabit
Tecrübe genellikle
Artık ikiside
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?