Bana göre, mevcut sistemin üzerinde kurulu olduğu bütün değer yargılarından arınmış ve bütün güdülemelerden uzak olan insandır. Yani mutlaka üstün olmak zorunda değildir.
Bence yok. Zira ben hiç kimsenin o seviye de olduğunu dahi düşünmüyorum. Günümüzde yaşayan insanlar arasında olduğunu düşünmüyorum. Ünlü filozoflardan Thales , Aristo , veya Leonardo Da Vinci olabilir.
Aday adayı değil. Normal bir zekaya sahip insanlar bile yok. Bu soruya gelen bir cevap cidden beni hayal kırıklığına uğrattı. "Adam da ki gibi süpürge gibi" diyen bir üye vardı. Görür görmez sildim. Yani uzun lafın kısası öyle biri olsa bile Türkiye'den çıkmaz. Ha çıkacak olsa bile kafamda yalnızca Nobel Kimya Ödülü alan Aziz Sancar ve başarılı bir profesör olan Gazi Yaşargil olur. Tabi bunlar da aday adayı olabilecek kişiler. Onlardan çok daha başarılı olan tarihi kişilikler de var.
Evet ne yazık ki haklısın, Aziz sancara geldiği koşullar ve ulaştığı başarılar yüzünden çok hayranım. Ancak kriterleri tam olarak karşılamıyor, eski zamanlarda bile tam olarak karşılayan yokken bu zamanda imkansız. Türkiyeden bu kriterlere uyan biri çıkma ihtimali gün geçtikçe azalıyor çünkü birileri böyle insanları istemiyor, dediğin gibi sadece düşünmeyen, sorgulamayan, koşulsuz inanan insanlar istiyor.
Örneğin; Tübitak'ın 2016 da düzenlediği bir yarışma. Yarışma da bilim ile alakalı bir icat yapıp jüriye sunmanız gerekiyordu. Oraya katılan bir yarışmacı yapmış olduğu icat ile dereceye bile giremedi. Ama yine aynı proje ile Polonya da düzenlenen 80 ülkenin katıldığı ve 5 binden fazla projenin bulunduğu yarışma da birinci oldu. Amerika'nın prestijli üniversitelerinden Cornell Üniversitesi'nde eğitim görme hakkı kazandı. Üstüne üstlük NASA da görev yapmak için davet aldı. Tübitak'ın düzenlediği yarışmada birinci olan kişi ise "organik hoşaf" yapan biri.
Ben de hatırlamak istemesem de ne yazık ki gerçekler bunlar. Realist bir insanım. Gerçeklerden yanayımdır. Türkiye'nin iyi yanlarını saymamı istesen 10 parmağımın sayısını geçmez 🙁