İyi olmanın tanımı zaten adil olmaktan geçer. Adaletsiz biri iyi olamaz. Adil birini de kimse kötü olmakla suçlayamaz. Ahlak ve adalet, kısacası terazi bunun için vardır. Kimsenin hakkını yememek için, ki ben terazi burcuyum ama hukuk fakültesi terkim, buda hayatımla ilgili böyle bir detay.
Bence kimse iyi olmanın gayretine düşmesin, adil olmanın peşini kollasın. Kul hakkı yemesin. Kimsenin malına, mülküne, servetine, zenginliğine meyl etmesin. En başta sırada kaynak yapmadan beklemeyi bilsin. Amaaa herkes adil olsun derken de, kimse kendini hakim sayıp, onun bunun şunun hakkında ahkam kesip, yargılama gafletine düşmesin. Elimizden geldiğince yapmak bizim görevimiz, eksik kalan Allaha havale…
Hasret olduğumuz ve ne yazık ki görüp yaşayamadığımız gerçekler! Kanuni Sultan Süleyman'dan (Rahmetullahi Aleyh) Süleyman-iye Cami'nin inşası sırasında bir ermeni usta, yanlış duvar yapması sonucu, kanuni tarafından cezalandırılır. Ermeni usta, sultandan şikayetçi olur. Kadı, ikisini de huzuruna çağırır. Kanuni ve usta, kadının karşısında ayakta beklemektedirler. Karar açıklanır: "Kısas!" yani kanuni de aynı şekilde cezalandırılacaktır. Ermeni usta, adalete hayret eder ve: "Madem dininiz bu kadar adil, hem davamdan vazgeçiyorum hem de müslüman oluyorum" Der... Davadan sonra Kanuni Sultan Süleyman (Rahmetullahi Aleyh) , kadıya: "Eğer ben padişahım diye benim lehimde bir karar verseydin, seni bu kılıcımla öldürürdüm"
Kadı, oturduğu minderin altından bir hançer çıkarır ve: "Sultanım siz de eğer 'ben padişahım' diye kararıma itiraz etseydiniz ben de bu hançeri sizin kalbinize saplardım. Der. Adil olmak işte böyle bir şeydir.
Kişilik & Karakter konusunda 204,3b cevap paylaştı.
Benim için hayatta hem adil hem de iyi olmak önemli.. hak yemek en çok sevmediğim ve kabul etmediğim bir şey.. yani sevmediğim bir insan bile olsa asla hakkını yemek istemem haklıysa haklı derim.. ama bizim gibiler için dünya cehennem oluyor.
Hep iyi olmak için yaşadım. Son zamanlarda fark ediyorum ki adil olmak adalet, saygı hepsinden daha önemliymiş. Adil olunca iyi de oluyormuşsun. Ama iyi olunca adil olunmuyor. Ben belki de iyi olmaya çok takılıp adaleti görmezden geldim. En çokta bana yapılanları
Herkes aynı şeyi söylemiş ama derine inince adalet ve iyilik birebir aynı anlama gelmiyor. Adalet iyilikten de ileri bir erdemdir. Hem kötülükte hem iyilikte eşit bakış açılarına ve eylemlere sahip olabilmeyi gerektirir.
İyiliği kendi çıkarları doğrultusunda farklı yorumlayabiliyor insanlar. Adalet ise kişinin kendi terazisinden emin olma halidir. Varsın kötü desinler, adil olmayı tercih ederim.
Dürüst olmak. şu an tek derdim, endişem bu. Adil olmaya çalışırım ama olayın bilmediğim boyutları da olabilir o yüzden iyi ve adil olmak için ikisinden de önce dürüst olmak lazım
Adil olmak daha önemli. Taş kalpli de olun demiyorum ama ben adalete fazlasıyla önem ve öncelik veren biriyimdir. İyi biri olmayayım ama adaletli biri olayım kâfi.