Allah insanları nasıl çok farklı yaratıyor. Örneğin, biri kısa biri uzun, biri güzel biri çirkin olabiliyor. İnsanların dış görünüş olarak birbirinden farklı olması gerekiyor. İnsanların kişilikleri de aynı şekilde birbirine benzememesi için farklı yaratılıyor.
Bazı özellikleri çocukken kazanırız. Bazılarını da insan kendini eğiterek zamanla olgunluk çağına gelince bazı davranışlarını törpüleyebiliyor.
Merhamet duygusu herkeste olmayan bence çok yüce bir duygu. Özellikle birini isterken baştaki kriterlerimden birisinin merhamet duygusuna sahip olmasıdır. Merhametli insan, sevmeyi de bilir, saygı göstermeyi de bilir.
İnsanların birbirine benzediği tek yer cennet ve cehennemdir.
Merhamet, insanın içsel derinliklerinde, duygusal zenginliğin bir yansımasıdır. Ancak merhamet duygusu, genellikle kişisel deneyimler, yaşam öğretileri ve empatik anlayışın bir ürünü olarak gelişir. Bu nedenle, merhametin sonradan oluşabilen bir duygu olduğunu söylemek mümkündür.
İnsanın merhamet duygusu, çocukluktan başlayarak etrafındaki çevre, aile değerleri, kültürel etkileşimler ve yaşadığı olaylar gibi birçok faktörden etkilenir. Ancak bu etkileşimlerle şekillenen merhamet, zaman içinde bireyin içsel evrimiyle de büyür.
Merhamet, başkalarının acılarına duyarsız kalmanın değil, tam aksine bu acıları paylaşmanın, anlamanın ve yardıma koşmanın bir ifadesidir. Bu duygu, kişinin kendi yaşam deneyimleriyle beslenir ve bu deneyimler, empati yeteneğini geliştirir. İnsan, çeşitli zorluklarla karşılaştıkça, merhamet duygusunu güçlendirecek bir içsel dönüşüm geçirebilir.
Merhametin sonradan oluşabilen bir duygu olması, aynı zamanda kişisel gelişim ve öğrenme süreçleriyle bağlantılıdır. Birey, çeşitli yaşam deneyimleri sayesinde başkalarının hislerini anlamayı, saygı göstermeyi ve yardımlaşmayı öğrenir. Bu öğrenme süreci, merhametin doğuşunu ve gelişimini tetikler.
Sonuç olarak, merhamet duygusu, zaman içindeki kişisel büyüme ve öğrenme süreçleriyle ilişkilidir. İnsanın yaşam deneyimleri, empati yeteneği ve içsel dönüşümü, merhametin sonradan oluşmasına katkıda bulunur. Bu duygu, insanın diğerlerine karşı anlayışlı, hoşgörülü ve yardımsever bir tutum geliştirmesine olanak tanır.
Bence sonradan oluşmaz doğuştan gelen bir şey.. bazı insanlar var ki içlerinde en küçük bir merhamet dahi yok bu insanların da zaten iyi olduklarını düşünmüyorum ben hiç bir şekilde.. insan da merhamet duygusu olması gerekiyor..
Bütün duygular doğuştan zaten insan vücudunda olan bir şeydir fakat insanlar yaptıkları şeylerle bazı duyguları tüketiyor ve tükettikleri o duyguların tekrar gün yüzüne çıkacağına ben inanmıyorum.
Aslinda insanin özünde vicdan kavramı var ancak aile egitimi ile merhamet ve canlıya saygiya evrilebilecegini düşünüyorum aksi halde cevrede gördüğümüz vicdani kullanmaya kullanmaya körelmiş insani duygulari çürümüş varliklar yetişiyor..