Bencilliğin ileri seviyesi narsisizme mi dayanıyor?

Bencilliğin ileri seviyesi narsisizme mi dayanıyor?
Bencillik, popüler kullanımıyla kötülükle eş anlamlıdır. Zalim bir imaj uyandırır. Oysa bencillik tam anlamıyla kişinin kendi çıkarlarıyla ilgilenmesidir. Bu kavram herhangi bir ahlaki değerlendirme içermez, kişinin kendi çıkarlarıyla ilgilenmesinin iyi ya da kötü olduğunu söylemez. İnsanın gerçek çıkarlarının ne olduğunu da bize söylemez. Bu sorulara cevap vermek etiğin görevidir. Buğdayay başağı misali 🌾özgüven ve ego çoğu zaman karıştırılmaktadır.
Özgüvenli kişi kuru kuruya kendine güvenmez. Kendi kapasitesine, kararlarına ve yeteneklerine inanır. Başkalarının düşünceleri veya dıştan gelen uyananlar tarafından kolayca etkilenmez onlar. Ayrıca başkalarına saygı gösterir, kendi hataları ile yüzleşir, herşeyin en doğrusunu kendisinin bilmediğini bilir.
Egolu kişi ise, kendini başkaları ile sürekli karşılaştırır, bir durumla ilgili sürekli üstünlük ve aşağılık kompleksi geliştirebilir. Ayrıca egolu kişiler eleştiriye çok açığım ben der ama bir kere eleştirmeye kalk, seni çok rahat haksız çıkarır. Bakma öyle aslanım kaplanım diye ortalıkta dolaşanlara. Egosundan arınırsa bilirler geriye hiçbir şeyleri kalmayacak. O halde ne demişler, egonun sebebi cehalettir. Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego. Ahlaksal bir yasanın savunucusu, aynı zamanda ilgili yasaya uyulup uyulmadığının denetleyicisidir.
Teşekkür ederim 😊
Yaz yaz olmaz diyorsan bana yaz 😅😁
Güzel bir detay 👍😌
Ben hiçbir olumsuzluğun, insanı yıkan ve tüketen duygunun doğuştan geldiğine inanmıyorum. Genlerle de fiziki ve karakteristik özellikler geçer. Duygular ve olumsuz, olumlu alışkanlıklar değil. Bencilliği sonradan, yaşadığımız çevreden öğreniriz. Hepimizin farkına bile varmadığı ufak detaylar zihnimize yerleşir ve çocukluğumuzdan bizi değiştirir. Mesela kuşların üstüne koşmak, önce yem atıp ayağına getirmek. Sonra da yakalayıp kandırmak o çocuğa bencilliği aşılar ve ne yazık ki bunu yapan hatta göstererek gülen çok kişi var..
Farkında olmadan geliştiriliyor olabilir diyorsun
Kesinlikle ve söylediğinde de çoğu kişi "yo ne alakası var" diyor çünkü farkında bile değiller bize nereden geldiğini bilmediğimiz alışkanlıklar aslında tüm bu olumsuzlukların sebebi
Cevap
15Cevap
Bencillik, çıkarlar çatıştığında ortaya çıktığına göre öğrenilen bişeydir...
Sanırım kadınlarda doğuştan..
Oysa sorum hiç de cinsiyetçi değildi.
Kötü amellerime alet ettim kusura bakma
Doğuştan gelse bile insanlar yontmasını eğitmesini bilmeli bizi insan yapan içgüdülerimize yön vermek için sahip olduğumuz akıl değil mi?
Akletmezmisiniz der kitabımız bile oysa ki.
Kullanmak zor geliyor bence 😅
Kesinlikle 😁😂
Kimse için ağlamamak aslında hep yalnızlık değil mi sonunda? sorusuyla anlatılabilir.
Cevabı bulunca soru çözülür diyorsun.
Sonradan öğrenilen, karakterine uygun olan insanların tercihi diyelim..
Aile nasıl yetiştirirse öyle olur insan. Kimse doğuştan iyi karakterli ya da kötü değildir. Aile ve çevresel faktörler insanın yetişme tarzı kişiliğini de etkiler.
Psikolojik durumların genetik kalıntıları vardır. Buna hep şahit olmuşumdur. Ama bunu törpülemek veya çoğaltmak da kişinin inisiyatifinde diye düşünüyorum.
Evet çoğunlukla insanların karakteristik özelliği olduğunu düşünüyorum ama sonradan da öğrenen çok
Bana göre öğrenilen bişi bencil olmam gereken konuları keşfedip bencil olmaya karar verdiysem doğuştan gelen bişi değildir
Çocukken herkes masumdur masum günahsız doğar.. karakter geliştikçe değişir insan ve sonradan öğrenilir nankörlük bencillik
Genetik faktörü es gecemezsekte yetistirilme tarzi ve sonradan ogrenilme durumuna göre artı ya da eksi etkilenir.
Bencillik daha çok çıkar ilişkilerinde meydana çıktığı için genetik diyemeyiz.
Zaman içinde kişinin benimsediği bir karakter.
Sonradan öğrenilen bir şey bence kesinlikle
Bence doğuştan gelir vicdan geliştikçe paylaşımcılık da gelişir, bencillik kendini gizler.
Bütün insanların yaratılışında var. Bencil olmayan insan yoktur
Bir tek narsisizmlerde bencillik yok o daha çok kendini üstün görmeye odaklı , bazı karakteristik yapılar genetik olarak geçiyor ama sonradan da değişebilir hayatta neler yaşadığına neyi nasıl deneyimlediğine bağlı.
anneme göre genetik njnjn
Bir anne olarak bende genetik olduğunu düşünüp inanmıştım bugün sanırım anneler haksız çıkmıyor pek. Ellerinden öperim 🫢
merci iletirim, genel olarak erkek tarafına atilan atıflardan işte halasina çekmiş babası kılıklı felan filan djdjd
Allah bilene Kuranda ben demiyor oysaki beden ve ruh allahin bizler ben diyiyoruz
Bence kişisel olarak doğuştan gelen birşeydir.
Sanki bazılarında doğuştan
Bence biraz doğuştan geliyor
Öğrenilen bir şey bence.
Öğrenilmiş bir durum ve yıpratır karşındaki ni
Yaşananlar insanı bu yöne itiyor olabilir..
Öğrenilen bir şey
Doğuştan
Genetik.
öğrenilen şey...
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?