Kendi anne babanizin kardeslerinizin kisiligini ve kendi kişiliginizi düşünerek;
Sizce kişilik daha cok genetikten mi gelir yetistirilme tarzindan mi?
Sizce kişilik daha cok genetikten mi gelir yetistirilme tarzindan mi?
Bence kişilik genetik ve kalıtsal özelliklerimizdir. Ama kişilik çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde gelişmeye devam ediyor. Bir yerde okumuştum kişilik 18-30 yaşlarında sabitleniyor ve değişmiyor. Bu doğru olabilir çünkü kendi deneyimime göre kişilik gerçekten kontrol edilemeyen özellik. Mesela ben çocukluğumdan beri içe dönük sessiz utangaç çekingen biriyim ve hiç değişemedim açılamadım. 33 yaşındayım hâlâ içe dönük çekingen utangaç sessiz biriyim. Bence kişilik kolay kolay değişmez ama karakter değişir çünkü karakter sonradan kazanılır ve öğrendiğimiz davranışlarımızdır. Bu benim kendi düşüncem.
Bence her ikisininde payı vardır.
İnsanlardan aldığımız, benimsediğimiz davranış sözler olur, bunlar sonradan gelebilir.
Şöyle bir şeyde var, bir çocuk babasız büyüyor, zamanla kişiliği babasına benziyor, Anne'den şöyle bir söz gelir, - Babası kılıklı😒! Bunun benzer örneklerini gördük illaki.
Yetiştirilme tarzı büyük katkı sunar. Tabii çocuğun içinde bazı şeyler yoksa elbet özüne döner diye düşünüyorum.
kişilik sonradan kazanılan ve gelişen bir durum. yaşadığınız kültür inançlarınız yaşadığınız insanların karakterleri aldığınız eğitim akıl ve zeka durumu hepsi etkendir.
Cevap
4Cevap
Yav bacım buna ruh bilimciler bile kesin bir cevap veremiyor
Pisikaanaliz ekoline göre genetik
Koşullanmacı ekole göre çevre ile şekillene bilir
Bir kısmı anne babadan geliyor genetik ailede aldığımız eğitim de var Ama huy ve karakter genlerden
Alışkanlıklar sonradan Elde ediliyor
Genetik çünkü hep aşağılanma vardı kavga vardı bağırma vardı
İlk aile ile gelismeye başlar çevreye göre de değişebilir.
Kişilik insanın yazgısı değildir kişilik tecrübe ve deneyime göre şekillenir yani zamanla değişebilir.
Yetiştirme ve yaşadıkları insanın kişiliğini etkiler
Yetiştirilme ama şöyle verileni almana bağlı
Bence yetisirilme tarzi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?