Arkadaşlar 18 yaşındayım 15 yaşımda baya bi kekelemeye başladım ama şöyle sürekli değil bazen fazla oluyor cümle kuramıyorum resmen ama çok akıcı da konuşuyorum ara ara fazlalaşıyor kursa gitmiştim baya Düzelmişti 2019 da sonra yine olmaya başladı bazen fazlalaşıyor bazen azalıyor hiç olmuyor garip bir şey bu çok sosyal biriyim dışarılardan insanlarla tanışıyorum ediyorum hiç etkilemedi sosyalliğimi bazen böyle ağzımdan cümle çıkmıyor telefonda konuşurken falan karşımdaki kişiye de üzülüyorum konuşamayan adamı dinlemek zorunda kalıyorlar gibi egzersizleri var yapmaya çok üşeniyorum çok zaman alıyor ama arttığı zaman çalışıyorum azalıyor yakışıklı sosyal iletişimi iyi olan biriyim ama kekemelik bazen özgüvenimi çok kırıyor tam geçti gibi oldu çalışmayı bıraktım arttı falan bilmiyorum ömür boyu buna mı çalışacağım sinir oluyorum annem babam yüzüme vuruyor hiç çalışmıyorsun böyle olmaya bayılıyorsum herhalde diyor
AI Persona’ya Sor
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Kanka 1 ay önce filan benzer bir soru sorulmuştu ona bir cevap yazmıştım. Kopyalayıp sana da atıyorum aynı cevabı umarım yardımcı olur.
''Bro selamlar. Öncelikle benim kekemelik konusunda bir araştırmam, tecrübem yok fakat iyileştirilebilen bir şey olduğunu hatırlıyorum, öyle kalmış aklımda, konuyla ilgili uzmanlarla konuşursan sana cevabı tak diye verirler diye düşünüyorum. Bunun dışında ben farklı bir açıdan yaklaşayım, örneğin samimi arkadaşlarının yanında kekelemezken tanımadığın veya bir sınıf ortamında konuşurken kekeleme olduğunu söylemişsin. Ben işin biraz da travmalara bağlı olduğu kanısındayım. Evde tek başınayken sorun yok, samimi kişilerleyken sorun yok fakat biraz tension olan bir ortamda sorun başlıyor. Pratik olarak bir şeyler söyleyebilirim bu konuda. Bazı sosyal durumlar insanlar için gerginlik/tension yaratır. Örneğin sokakta tanımadığın bir kıza gidip konuşursan bu sosyal ortam her insanda gerginlik yaratır. O gerginlik nihayetinde vücudunda hissettiğin bir şey, bir his gibi. Bu his kimisinde el terlemesine sebep olur kimisi göz kontağı kuramaz, kimisi çok hızlı konuşur ve saçmalar yani kişiden kişiye göre değişir sende de anladığım kadarıyla kekemelik olarak vuku buluyor. Şimdi bunun çözümü nedir dediğinde aklıma bazı şeyler geliyor paylaşayım, öncelikle o vücudunda hissel/duygusal olarak gerginlik yaratan sosyal durumlar var ya, sen kendini o durumlara atacaksın. Bilinçli olarak, sırf o gerginlik hissini kontrolün altında tutabilmeyi öğrenebilmek için. Çünkü ya o his seni kontrol altında tutar ya sen onu tutarsın. Bahsettiğim şey hiç heyecanlanmamaya/gerilmemeye ıkınmak değil, o heyecan/gerginlik hissi vücuduna geldiğinde onun farkına varmak ve seni ele geçirmesine izin vermemek. Bunun pratiğini yapman lazım. Pratiği nasıl yapılır? Sokakta tanımadığın insanlara yaklaşıp "benim yabancılarla konuşurken kekeleme sorunum var ve aşmaya çalışıyorum bu yüzden sizin yanınıza geldim pratik yapmak için" şeklinde diyerek 5 10 dakika tanımadığın kişilerle muhabbet edebilirsin. Bir fitness salonuna yazılabilirsin. Orada çalışırken eminim az çok gerginlik hissedersin, pratik olur. Sınıfta hoca bir şey sorduğunda inadına el kaldırıp konuşabilirsin. Sınıftaki kızlarla sırf pratik olsun diye muhabbet edebilirsin. Part time bir işe girip çalışabilirsin, mutlaka insanlarla iletişime geçmen gerekicek böylece pratik yapabilmiş olacaksın. Bunlar pratik olarak faydalı olacağını düşündüğüm şeyler. Amaç vücudumuzu heyecan/gerginlik gibi hislerle karşılaştırıp o anlarda kontrolü sağlamayı öğrenmek. Bunun dışında bir uzman eşliğinde senin de yazdığın egzersizleri yapabilirsin. Son olarak işin duygusal yanına da bakman gerek. Göz kontağı kuramamak, sosyal durumlar içerisinde kendini salamamak gibi durumların bir sebebi de sahip olduğun, eski yaşantılarından, düşüncelerinden gelen travmalardır. Bu açıdan onlarla yüzleşmen gerekir, o duygular/düşünce düğümleri açıldıkça vücudun sosyal durumlarda saçma sapan reaksiyonlar vermeyi keser zamanla. Bunun için kendi başına da yüzleşmeyi deneyebilirsin veya bir uzman eşliğinde yardım da alabilirsin. Uzman eşliğinde yardım alsan da işin çoğunu yine sen kendin yaparsın, senin travmaların senin yükümlülüğün sonuç olarak. Ben uzman değilim bu konuda, söylediklerim sadece fikir verme amaçlıdır. Eğer ki mantıklı olduğunu düşünürsen uygulamaya koyarsın, kaybedeceğin bir şey yok. Kolaylıklar diliyorum.''
Kanka teşekkür ederim okudum hepsini bende de şöyle bir şey var dışardan konuştuğum kişilerde hiç olmuyor tanışırken vs veya ben mi fark etmiyorum tam bilmiyorum ama mesela annem babamlaykrn veya yakın arkadaşlarımlayken fazlalaşıyor sosyal ortamlarda olmuyor resmen bunu anneme babama anlatmaya çalışıyorum nasıl oluyor bu diyor neden bizim yanımızda oluyor peki diyor anlatamıyorum işte
Böyle dediğin gibi bazen çok rahat akıcı konuşuyorum bazende böyle içimden kontrol ediyorum onu olmasın diye garip bir olay ya
Bu bende hiç yoktu 15 yaşımda başladı 18 yaşımdayım hala biraz da olsa var ama geçiyor tekrar başlıyor şiddetli bir şey değil
Belki yakın olduğun insanlar ile ilgili bir travma vardır veya onlara karşı kendini bir sebepten daha fazla kasıyorsundur. Onaylanma isteği, sevgi isteği gibi düşün. Uzman yardımı al, konuyu kovala, iyileştirilebilecek bir olay bu sadece emek vermen lazım. Emek yoksa gelişim de yok. Kolaylıklar.
Kekeme bir dostum olmuştu birlikte kat etmiştik bu yolu, sürekli kitap okutuyordum ona ya da kalemi ağzına yan bir şekilde tutarak şarkı söyletiyordum kendisi hiç istemezdi ama şu an da bunun için teşekkür ediyor bana.
Kekemelik garipsenecek bir durum değil, kekeme olmayan insanlar bile bazen heyecandan ya da çok konuşmaktan kekelemeye başlarlar ara sıra yani bundan utanma.
Geçmesini istiyorsan bu durumun kendiliğinden geçmesini bekleme sürekli olarak sesli kitap oku, bazen şarkı söyle çünkü şarkı söyleyen kekeme insanlar bu durumu şarkı söyleme esnasında aşar ve kekelemeden söylerler buda gelişmende yardımcı olabilir.
Bir kalemi yan bir şekilde arka dişlerinin arasına al ve biraz konuş, kitap oku, şarkı söyle buda çok etkili oluyor.
Biliyorum evet bunları 2019 da kursa gitmiştim çubukla okuma vermişlerdi kitap okuma sesli fısıltılı okumam için nefes egzersizleri de var dil egzersizleri de bunları o zamanlar çok yaptım baya düzeldi hiçbir şey yokmuş gibi ama uzun süredir yapmıyorum yapıyorsam arada bir konuşmam sebepsizce bozluyor bazen veya normal konuşuyorum bu nasıl bilmiyorum bu egzersizleri sürekli yapıcam artık arkadaşında tekrar oldu mu kekeleme yani kekeleme sonsuza kadar gitmiyor diye düşünüyorum
Sürekli bunlarla mı uğraşıcam onu merak ediyorum
Yani kekeme durumu düzeldiğinde yaptığı egzersizleri eskisi kadar yapmamaya başlamıştı şu an yapıyor mu bilmiyorum görüşmüyoruz artık.
Ben de şöyle bir şey var birde genelde hep arkadaş ortamımda fazla oluyor ama hiç tanımadığım kişiler olunca hiç olmuyor ben çok kızla tanıştım sokaktan konserden vs hiçbir zaman olmadı farkındayım anne babamın yanında ve arkadaş ortamımda fazla oluyor özellikle bazen telefondayken konuşamıyorum resmen ağzımdan kelime çıkmıyor karşımdakine üzülüyorum karşımdaki de bana üzülüyordur bilmiyorum neden böyle ya hastalıkta değil tedavisi olan bir şey de değil garip bir şey üstesinden geliyorsun tekrar başlıyor falan ne yapıcam bilmiyorum ama şu ana kadar hiçbir yerde engel olmadı bu ne kız arkadaş konusunda ne ortama girme konusunda kekelemedim çünkü
Veya onlar beni idare mi ediyorlar emin değilim yani