insanların dediklerini umursuyorum çok
Yaşım şöyle böyle aman ne düşünür
sevgilim yok sanki herkes bana bu yüzden ezik gibi bakar gibi düşüncelerden nasıl kurtulurum
resmen hayat sevincim kalmadı
insanların dediklerini umursuyorum çok
Yaşım şöyle böyle aman ne düşünür
sevgilim yok sanki herkes bana bu yüzden ezik gibi bakar gibi düşüncelerden nasıl kurtulurum
resmen hayat sevincim kalmadı
Söylenildiği üzere zorlu bir süreç sonucunda kazanılabilen bir özellik.
yakın çevremde çok kez duymuşumdur hiç bir şeyi kafama takmadığımı, dert etmediğimi, hayatın bana güzel olduğunu falan. işin aslı hiç de öyle değil aslında ama anlatamıyorsun bunu. kafaya takmama durumu, bazı insanlar için basbayağı hayatta kalma becerisidir. ve ben bu beceriyi kısa bir sürede edinmedim, doğuştan da böyle değildim.
bir kere algısı kıt olmakla, kafaya takmamak arasında ciddi bir fark var. bunu çoğu insan ayırt edemiyor. algısı kıt olan bir insan, elbette bir çok şeyi kafaya takmaz, dert etmez. ortadaki sorunu görmekten acizdir çünkü.
bir şeyleri dert etmek iyidir. öyle "pozitif olun, hep olumlu düşünün" tarzı telkinlerle de gideremezsiniz bunu. bu tarz saçmalıklara kendisini kaptıran bir çok insan gördüm ama başarılı olduklarını da hiç görmedim. haberler kötü enerji yayıyor, enerjimi bozuyor deyip haber saatinde tv'yi kapatanlar gördüm mesela. ama sen gözlerini kapatınca gerçekler ortadan kalkmıyor ki be güzelim. ya da mesela en ufak bir eleştiriyi, bir işi doğru yapma isteğini, olumsuz düşünmekle ve negatif enerji yaymakla özdeşleştirenlere rastladım. rastladıklarımın çoğunluğu ev hanımı, ailesinin evinde yaşayan gençler ya da annesinin-babasının veya bir yakınının şirketinde çalışan mirasyediler.
kafaya takmamanın birinci aşaması, etrafında olup bitenlerin farkında olmaktır bence. çünkü eğer farkında dahi değilsen, ortada kafaya takılacak bir şey yoktur ki senin için, kafaya takmama becerini kullanasın.
ama olan biten şeylerin farkında olmak insana genelde ilk bakışta olumsuz görünen etkilerde bulunur. çok fazla yanlış giden şey vardır ve bunların hepsini de tek başına çözemezsin. kafaya takmama becerisini devreye sokacağın yer de işte tam burasıdır. değiştirebileceklerini değiştir, yapman gerekenleri yap ama elinden gelmeyeni de boş vermesini bil. en kolay söylenen ama uygulamada en çok zorlanılan kısım burası zaten. çünkü umutlu olmak, beklentiler karşılandığı zaman ne kadar mutlu ederse bir insanı, karşılanamadığında da bir o kadar kahreder. bir çok insan sevgilisinin onu kayıtsız şartsız sevmesini ve onu hayatının merkezine koymasını ister ama çok az insan sevgilisine bunu vermeye yeltenir mesela. şimdi bu durumda, beklentileri yükseltip "umutlu" olmanın, "pozitif" düşünmenin getirisi nedir, götürüsü nedir?
şu hayatta en önemli şey gerçekçi olmaktır bana göre. gözünün önündeki gerçeklere gözlerini kapatmamak, kulaklarını tıkamamaktır. yanlış yorumlayabilirsin gerçekleri elbette. bu yanlışa düştüğünde bunu fark edebilmesini de bilmek gerekir.
kahramanların olağanüstü olaylarlar neticesinde tüm kötülükleri savuşturduğu ve sonsuza dek mutlu mesut yaşadıkları bir dünya yok. olsa olsa masal dünyasıdır bu. o yüzden de pozitif olmak, hep olumlu düşünmek, polyannacılık oynamak kısa vadede işe yarasa bile gerçek bir çözüm olamaz hiç bir zaman. gerçekleri görüp, o gerçeklere göre yolunu çizebilmeli insan. beklentilerini ne zaman yükseltmesi gerektiğini, ne zaman düşürmesi gerektiğini iyi bilmeli, iyi ayarlamalı. bunlar da tecrübeyle olacak şeyler. tecrübe kazanmak için de yeri geldiğinde düşmesini, kalbinin kırılmasını, hastalıklarla boğuşmayı ve daha nice acıyı, ıstırabı göze almak gerek.
sonrasında kendiliğinden fark ediyorsunuz zaten pek çok şeyin kafaya takmaya değmeyeceğini..
zaten kafama taktıklarımı düzeltemye çalışıyorum ama düzelmiyor insanlarda benim elimde olan şeymiş gibi çok bunaltıyor beni
Çok yoruldum
Selamlar,
Aslında konuya şöyle girerek aşılabilir. Ben hep bunu bilir bunu söylerim. Bu dünyada bir tane ben varım. Benden başka değerli kimse yok. İnsan kendi değerinin farkına varırsa, o zaman başkalarının ne söylediğini umursamaz hale geliyor. Şöyle düşün, sen ne yaparsan yap. İstersen uzaya roket yolla bunu bile beğenmeyecek insanlar.
Ne gerek vardı yolladı diyeceklerdir. Sen ne yapıyorsan kendin için yapmalısın, kendi mutluluğun yaşamalısın. İnsanların ne düşündüğünü çok umursama. Onları tatmin etmek imkansız çünkü. Sürü psikolojine çekmek için ellerinden geleni yapacaklardır emin ol.
Merhaba, her şeyi mükemmel yapsanız bile insanlar yine bir kulp bulurlar ki gerçekten de böyle. O yüzden insanlara göre yaşamamanızı tavsiye ediyorum çünkü onlara göre yaşadıkça özgür falan olma şansınız yok. İnandığı doğruların arkasından giden insanlar birtakım şeyleri başarabiliyor zaten. Öbürleri sistemin kurbanı olup hep kanaatkar ve az bir şekilde yaşamak zorunda kalıyor çoğu şeyi. Bakış açınızı bu yönde şekillendirmenizi tavsiye ediyorum o bakımdan. Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle...
Bazı şeyler elimde değil ama sanki elimdeymiş gibi davranıyorlar bu çok yoruyor
Onlara aldırış etmeyin yani hiçbir dayanağı olmayan çabalar bunlar.
Kafaya takma konusunda bizi mahveden şeylerden birisi de beklentilerimizdir. Kendine keyif veren şeyler bul. Düşün ki eğer bu konuda beklentini ortadan kaldırırsan hayatını yaşamaya odaklanacaksın. Sen hayatını yaşamaya odaklan o şey gelecekse, seni bulacaktır. O yüzden bu konuda kapıda beklemeden hayatını yaşamaya devam etmelisin...
Haklısın
Ama insanlar hep konuşuyor ve benimde kalbim var yoruluyorum her şey benim elimdeymiş gibi sanki elimde olsaydı asla laf verirmiydimmonlara
Yani burnun neden güzel degil denilecek duruma kadar geldiler
Sizin hakkınızda isteyen istediğini düşünsün önemli olan nedir biliyor musun senin kendini biliyor olman
Cevap
5Cevap
İnsanlara çok anlam yükleme. Kimse dört dörtlük değil. Sana iyi gelen insanlarla birlikte ol, sürekli seni ve moralini aşağı çekmeye çalışan tiplerden uzak dur. Kendini sev, olduğun gibi. Sonra zamanla farkedeceksin ki, el alemin ne söylediğini ne düşündüğünü takmıyorsun
Keşke uzak durabilsem ama maalesef en yakınımda olanlar uzak duruncada asosyalsin deniliyor bilseller onlardan kaçıyorum
Bak yine “asosyalsin deniliyor” yazmışsın. Takılma bu kadar isteyen istediğini düşünsün. Biri sana sen asosyalsin dediği için sen öyle olmuyorsun, çirkin deyince çirkin olmuyorsun, karaktersiz deyince karaktersiz olmuyorsun. Bunu söyleyen veya düşünen insanların çok ağır psikolojik problemleri vardır; kendinde eksik olan şeyleri görmemek için başkalarını ezmeye çalışırlar, başarınca onlardan keyiflisi olmaz, başaramayınca :) bir daha denemezler. En güzeli umursama asla.
çok teşekkür ederim bu sözlerin için
Artık uyandığımsa resmen terlemiş uyanıyorum bunalmış şekilde uyuyorum
Bunları aşmam için başka önerilerin var mı
Rica ederim. Nasıl bir ortamda yaşıyorsun? Çalışıyor musun? Bunları bilmiyorum ama sana tavsiyem eğer uzaklaşabiliyorsan bir saniye düşünme ve uzaklaş..
Herkesi umursamayı bırakarak başlaman lazım. Kim ne derse desin boş ver sen kendine bak sadece
İnşallah çok yoruldum
Bir çok kişi umursama diyecektir ama çözüm bu değil. Uzun süreli bir çözüm gerektirir bu
Ben de sorunlarımın üzerine gidiyorum ama düzelmiyor elimde olannbir durum değil
Elbette öyledir en başta. Dediğim gibi hep böyle söylense de etkili bir çözüm olmaz dedikleri
sana yardımcı olurum hemde basit bir yöntemle konuşmamız lazım
Duacın olurum keşke olabilsen
inşallah brni takip edermisin
Pisikolojik tedavi al en iyisi o
Ne anlatıcam ki
bilmiyorum bildiğim denediğim çözümleri önerir kesin
teşekkür ederim
Benim hiç umurumda olmadı
Benim o kadar umrumdaki ölmek istiyorum
Saçmalama ne ölmesi daha genciz mk
Cok bunaldım gerçekten
Hayatıma herkes çözüm odaklı karışmıyor beni daha çok bunalıma sokacak şekilde karışıyor sence farkında değiller mi
Hayatına sokma herkesi sen de
Sorunda o ya hayatımı bilmeyenler mesela misafir komşu akraba gibi insanlar
Takma
kendini buna konumlandır zamanla alışacaksın ben öyle yaptım ve oldu da
Erken ölürsün umursama
Az kaldı
Kendini başka şeylerle meşgul ederek
Ben bile takmiyorum sen ne takican
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?