Üzüntüde 3.
Streste 3.
Mutlulukta sondan 3.
Dinlenmiş hissetmekte sondan 4.
Yeni bir şey öğrenmekte de sondan 2. yiz

Ofkeliyi bilmem ama stres, uzuntu, mutsuzluk falan bence toplumdan kaynakli. Toplum bireysel degil. Herkes birbirinin işine cok karisiyor. Tabular cok fazla, toplumsal baski cok fazla. Elalem ne der olayina cok takiliyoruz, bu ulkede takilmamakta imkansiz.
Herkes kisinin isine karışıyor. Kimse birbirini rahat birakmiyor. Yaşama olayimiz oku, meslegini al evlen, cocuk yap, millet ne yapmis, falancanin cocugu ne yapmis ona bak.
Meslegin falanda statüsü olacak. Okudugun bolumun statüsü olacak. Bunlara sahip degilsen esamen okunmaz bu ulkede, adin soylenmez. Unvanin olacak ancak oyle var olabilirsin.
Rahmetli dogan cüceloğlu turkiyede luksluk ve statü cok onemli goruluyor. 25 yil amerikada yaşadım. Ben doktora ogrencisiyken yemekhane de prof yanima oturmus yemek yemisti. Ben onun prof oldugunu bilmedim, senin benim gibi biriydi. Koskoca prof gelmis yanimda benim yedigim yemeklerden yemisti. Ama bizde en basit okul müdürünü bile uzaktan tanırsın, duruşundan, tavrindan, sert bakışlarından anlarsin diye anlatiyordu durumu. Turkiyede birakin hocalarla yan yana yemek yemeyi tuvaletleri bile ayridir. S*cmaya dahi ayni yere giremiyorsunuz. Yedigimiz yemek hocalarla, profla, dekanlarla ayni olmuyor bile.
Turkiyede bu statu olayi ve luks yasam cok fazla. Buna gore muamele var. Insanliga, karaktere gore muamele yok. Bu da insani kaliba sokuyor ister istemez. Ben bassavciyim soyle davranmaliyim. Ben koskoca profum basit bir ogrencinin yaninda mi yemek yiyeceğim dusuncesi var. Bizim ulkede ego, kibir de cok fazla.
Baskilar, tabular, statü olayi insanlari cok fazla kaliba sokuyor. Bu da kaygi, endise, stres demek aslinda. Kaygili da bir milletiz. Bunu saglayan da kendimiziz.
Egitim sistemi zaten berbat. Siralama sinavinda eleme yapmak ve öğrenciyi bir yerlere yerlestirmek. Yetenegini olcmeden. Bu da mutsuzluk demek. Nerdeyse 16 yil mutsuz olacagin dersleri görmek, bir omur sevmedigin işi yapmak. Bu cok zor bir sey. Psikologlar iki sey hayatinizda cok onemli ve mutlulugunuzu belirleyen seyler diyorlar.1. Eş secimi. 2. Meslek seçimi.
Ulkemizde eş seçimi erkeklerin duzen sağlamak, arkami biri toplasin, yasamsal faaliyetlerimi bir kadin saglasin diye yaptigi, kadinlarin evde kalmayayim millet ne der, yaşim gecmesin, rahat cinsellik yaşayayım, anne baba evinde kole gibi calistirilip kizim orayi temizle, yemek yap, camasirlari as diyerek yetisen turk kizlarinin rahata ermek icin, bari bunlari kendi evimde yapayim, kocama yapayim mantigiyla aslinda bircok seyden, bircok baskidan hem cinsel baskidan, hem aile evinin baskisindan kurtulmak istediği icin kurtulus olarak gördüğü bir sozlesme aslinda evlilik. Bizim toplum evlenmek icin evleniyor, cikarlar icin evleniliyor. Bu sekilde de dogru es secilmiyor.
Meslek seciminde de atama kaygisi, statu kaygısı cok var. Yetenek zerre onemli degil. Ulkede matematik bildigin baraj ders. Mat yaparsan tum bolumler ayaginin altinda baktigin zaman. En dahi ve ulkeye faydali olacak ogrenciler sacma sapan 2 saatlik sinavi yapamadığından bolumlere giremiyor ve adamdan sayılmıyor. Ap*tal oluveriyor.
Tokyoda okculukta altin madalya getiren mehmet gazoz ben üniversite sinavinda baraji bile geçemedim demisti bir roportajinda. Boyle bir spora yonlendirilmese hic olup gitmisti belkide. Ama boyle yetenegi gorulmeyen o kadar cok genc var ki. Bunlara da bir baltaya sap olamamis, bir insan o sorulari nasil cozemez demek ki gercekten kafasi basmıyor deniyor.
Yani nereden tutsan ulke elinde kaliyor. Boyle bir ulkede nasil huzur, stressiz, kaygisiz, uzuntusuz, mutlu bir yaşam olsun. Calisma sartlari da agir. Calismaktan vaktin kalmiyor cogu seye. Okul desen o da oyle. Haftada 40 saat. Gunde 8 ders. Kurslarla 10 saat falan. Gun boyu okuldasin. Ama cocuksun, gençsin. Bir daha o yaslarda gelmeyecek. Kanin kayniyor ama 4 duvar arasina tıkıyorlar. Ogleye kadar ders olsa ne olur mesela? Koca bir ömür bou sekilde geçiyor bu ulkede.
Bu arada duzeltme yapayim. Mete gazoz* az önce karsima hadise mehmet dincerler haberi cikti. Her sayfada varlar. Gundem bu iki isimle dönüyor ya bu ara. O haberi görünce meteyi mehmet olarak yazmışım. Düzelteyim dedim
sağlıklı bir anket çalışması olduğunu sanmıyorum, soruya gelirsek zaten ortadoğu bulunmuş olmamız, doğu sınırımızda sadece gürcistan dışında her lokasyonda iç savaş veya savaş olması bizi de etkiliyor. pkk, ypg, cart curt. ekonomi de yanında cabası. biz stresli biz olmayacağız da kim olacak? norveç'de yaşasam benim de hiçbir şey züürtümde olmazdı
Cevap
13Cevap
fakir bir ülke olduğu içindir
Medya kadınları erkek vahşeti ile erkekleri de kadının ekonomik baskısı ve kullanmaya kalkması ile toplumsal sorunlar yaşıyoruz.
Ayrıca en üstteki siyasetçi sert ve otoriter olduğu için insanları kutuplaştırdı. Bu da insanların birbirine iyi gözle bakmasına engel oldu.
Son olarak toplumda üstteki siyasetçi yüzünden dinsizleşme devam ettiği için merhamet ve şefkat duygusu git gide yok oldu.
Çözümü var ama bu dirence bu toplumun kadınları ve zenginleri dayanamaz...
Çünkü alıştılar bir kere...
Toplum olarak gereksiz kalıplarımız var o kalıplar içine her zaman birilerini koymamız gerekiyor. Bencillik ve empati yoksunluğu…
sayacak çok şey var ama hepsinin kökü cehalete dayanıyor. Ve haliyle sinir, negatif düşünceler beraberinde geliyor.
Her tarafımızda savaş var anasını satiim. Bence gene sabırlıyız.
Bu arada hocam Slaanesh falan hayordır? Warhammercı gördüm seni? Dkdmd
Ekonomik sıkıntılar insanlarda neşe mi bıraktı? İşsizlik cahillik yolsuzluk hırsızlık iltimas derken gene iyiyiz..
Ülkede her şey o kadar pahalı ki millet ya çok mutsuz ya çok öfkeli
İstediğimiz hiçbir şeyi gerçekleştiremiyoruz. Ekonomi ve eğitim sistemi bizi engelliyor.
Son yaşanan olaylar insanları iyice öfkelendirdi herkes gergin ülkede
Çok beyinsiz arkadaş var ondan neyden olacak baska...
Ermenistan neyin öfkesini yaşıyor? başkalarının toprağını istila etmesinin sonu geldi diye mi
söylersem yuh o ne dersiniz o yüzden söylemicem
Eğitim sistemi bir ülkenin herşeyini etkileyebilir. Ülkemizde eğitim sistemi sorunlu olduğundan dolayı maalesef bu tür şeyler çok normal...
Çünkü biz Türküz
Eig alırım dhsjdhhd
çünkü ülke olarak psikolojimiz bozuk.
koca güzel ülke senatoryum gibi
Depresyon ülkesi olduk. 😃
Haksızlık beni çok öfkelendirir.
bu tuhaf listelerde neden hep zirveye oynuyoruz ((: her şeyin sebebi maddiyat kanımca
Hicbirsey diyemiyorum
Daha fazla olması lazım türkiye
Ekonomi olabilir. Kısaca AKP.
Ekonomik refah olmazsa sinirlenmen doğal.
benim yüzümden özür dilerim
Çünkü Türkiye'de yaşıyoruz
Ülkede kendini geliştiremeyen çok insan war
Bilmem🤷😂
Etrafımdaki aptal insanlar
Açıklaması yok 😂
Birinci sırada olmamız şaşırttı.
Ah parti.
Mal çok ne yapalım
Neden bol
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?