Öğrenilmiş çaresizlik yaşadınız mı?

🧩Bir köpekbalığı aç bir halde akvaryuma konulur. Köpekbalığı dilediği gibi akvaryumda gezer.

🧩Sonrasında akvaryumun ortasına dikey bir cam yerleştirilip karşı tarafa küçük bir balık konulur.

🧩Köpekbalığı, küçük balığı yemek için küçük balığa doğru yüzerken defalarca cam bölmeye çarpar. Ancak bir türlü küçük balığa ulaşamaz.

🧩Köpekbalığının yaptığı denemeler saatlerce sürer. Sonunda köpekbalığı mücadeleyi bırakır ve küçük balığa hiç ulaşamayacağını kabullenir.

🧩Diğer bir aşamada ise dikey pozisyonda konulmuş olan cam, akvaryumun ortasından kaldırılıp köpekbalığının davranışları gözlemlenir.

🧩Köpekbalığı, küçük balığı yemek için hiç girişimde bulunmaz. Çünkü önündeki engeller ona pes etmeyi, çaresizliği öğretmiştir.

📌Belki bu deneyi duydunuz belki ilk defa duyuyorsunuz. Bu ve bunun gibi bir çok deney bizi bir kavrama götürüyor;
“ Öğrenilmiş Çaresizlik”

🔗İş başvuruları yapıyorum sonucunda hiçbir şey olmuyor.”

🔗”Sürekli topluluk önünde konuşmayı denedim ama ben bunu yapamayacağım.”

🔗”Çok denedim ama olmayacak.”

Tanıdık geldi mi cümleler?
Belki duydunuz belki siz söylüyorsunuz.

📌Öğrenilmiş çaresizlik; olumsuz deneyimler, başarısızlıklar yani önümüze çıkan engeller sonucu mücadeleyi bırakma, pes etme durumudur.

📌Gelecekte karşımıza çıkabilecek fırsatları kaçırmamıza, fırsatlar karşısında çaresizmiş gibi davranmamıza neden olur.

Peki, ne bekliyorduk ki?

❗️Bütün başarıların, güzelliklerin bize altın bir tepsiyle sunulmasını mı?

📌Hayat ve insan sabit değildir. Her gün farklı koşullar getirebilir. Her zaman aynı sonuç alınamayabilir.

👉🏻Önemli olan o çaresizliği öğrenmemek, kabullenmemektir.

👉🏻Farkına varıp bu gidişe ‘DUR’ diyebilmek sizin elinizde!

👉🏻Ya ÇARESİZSİNİZ ya ÇARE ‘SİZ’ SİNİZ!

Tercih sizin 🌝

Öğrenilmiş çaresizlik yaşadınız mı?