Ölüm az çok birçok insanı korkutur. Her ne kadar hayır korkmam desekte o anı yaşamadan bundan emin olmak mümkün değil bana göre.

Ölüm az çok birçok insanı korkutur. Her ne kadar hayır korkmam desekte o anı yaşamadan bundan emin olmak mümkün değil bana göre.
Daha çok sevdiğim insanların benden önce ölmesine yönelik endişeler barındıran duygu. kendim ölmeyi hemen şimdi olsa isterim ama annemin, babamın, sevgilimin, kardeşimin, sevdiklerimin ölmesini hiç istemem ve çocukluğumdan beri bundan korkar, bazı geceler uykusuz kalırım... son bir iki yıldır aklımdan çıkmayan korku. aslında benim korkum ölümden değil, ölümden sonraki sonsuz yaşamdan. inançlı bir insan olarak ahiret hayatına da inanıyorum ve bu hayat beni çok ama çok korkutuyor. hiç bitmeyecek bir hayata sahip olmak istemiyorum açıkçası, rabbim hayırlı ölüm nasip etsin inşallah yaşlanmadan el ayaktan düşmeden kötü bir kazaya veya hastalığa düşmeden ölmeyi nasip etsin.
Ölümden korkmak biraz anlamsız gelir bana. Çünkü bir an gelecek, ve o andan sonra yoksun. Yok olduğunu bilmeyeceksin de, sadece yok olacaksın. Ruhun bedenini terk edecek. Hissetmeyeceğin bir duygu ile kendini korkutmak anlamsız.
Oysa acılı bir şekilde yaşamdan ayrılmaktan korkmayı gayet anlayabiliyorum. Yanmaktan korkmak, boğulmaktan korkmak, yüksek bir yerden düşüp tarifsiz acılar çekmekten korkmak, bunlar anlaşılabilir.
Fakat ben güzel düşünme taraftarıyım. Güzel düşünelim, güzel olsun. Şimdi durup dururken niye dram senaryolarında boğulalım ki? Nefes alıyoruz, çok şükür sağlıklıyız bir çoğumuz. Şükredelim.
Cevap
41Cevap
Ölümle kaç defa karşılaştım bilmiyorum. Ama korktuğumu söyleyemem. Bir dostumun şiiri gelir aklıma o zamanlarda. Birgün sen kapımı çaldığında güzel ölüm
Seni de inadına türkü söyleyerek karşılayacağım
Hayır ölümden korkmuyorum.
Hayır korkmuyorum
Korkutuyor bazen. Bilinmezlige yolculuk oldugu icin ister istemez korkuyorum ama ahiret inancim oldugu icin ölumun son bulus degilde ebediyete yolculuk oldugunu bildigimden icim rahatliyor bazen. Insan daha cok geride birakacaklari icin korkuyor sanirim. Annem ve babama yasatacagim aci, arkamdan dokulecek olan gozyasi daha sonrasinda beni unutacak olmalarini bilmek daha cok korkutuyor. Ne kadar inancli biri olsamda dunyaya alismisim ve dunyevi seyleri ( ailem sevdiklerimde dahil) birakmak zor geliyor insana diye dusunuyorum. Allah imanli ölum nasip etsin 🙏🏼
Beni böyle bir çiçek bahçesine götürmeyeceğini düşünüyorum ama yine de bilemiyorum. Gerçekten ölüm ne demek anlamıyorum. Ölen o bedenler çürüdü, ruh nerede? Hiç bir işaret hiç bir iz bırakmıyor ardında. Bu dünyada gizemi çözülmemiş tek şey ölümden sonrasıdır benim için. Olaya dini açıdan baksak da bakmasak da gizemini korur bu olay. Başımıza ne geleceğini bittabi Allah bilir ama sadece onun bilmesi zaten kendiliğinden bir gizem. Sevdiklerimden kopunca, onlara dokunamayınca ve yeryüzünde beni hatırlayan son kişi de ölünce bu dünyaya hiç gelmemiş gibi olacağım. Ölüm çok farklı, "alışmak" duygusunu kabullenemeyen tek olay. Dünya kaç milyar yaşında. Kaç milyar insan öldü. Ama hâlâ ölüme alışılamıyor. Bilmiyorum, ölümden korkuyor muyum, yolum aydınlık mı, karanlık mı yoksa araf mı hiç bilmiyorum. Benim yolum karanlık olsa bile kalbimin ışığı sevdiklerimin yolunu aydınlık yapar inşallah. Çünkü biliyorum ki sonuna kadar temiz bir kalbim var.
Ölüm korkutmuyor, nasıl öleceğim korkutuyor. Zaten bir insan; doğar, yaşar, büyür ve ölür. Kaçınılmaz olan tek gerçek budur. İnsanlar ölmeyecek gibi yaşıyor o ayrı. Ölümü unutarak yaşamamak, hayatı ona göre dizayn etmek lazım.
3-5 sene öncesine kadar zerre korkmazdım..
Ama bu aralar etrafımda ölümler çoğaldı.. Birer birer masadan ayrılıyor dostlar.. Ama yine de tek celsede gitmeyi arzu ediyorum..
Kimseye yük olmadan, kimseyi nefret ettirmeden, kimsenin gözlerinde acımayı görmeden, kimseye çaresizce bakmadan..
Allah'ım yaşatmasın, ihtiyarlığı bana göstermesin.. Çok hevesli değilim fazla yaşamaya..
Hayır beni korkutmuyor genelde insanlar uzun yaşamak için türlü türlü şeyler yapıyorlar ama hayır beni gerçekten korkutuyor çünkü zaten hani güzel bir şey yok ben o kadar da güzel taraflarını görmediğim için bu hayatın peki diğer tarafta mutlu olurum umuduyla diğer tarafı daha çok merak ediyorum ve gitmek istiyorum açıkçası korkutmuyor yani çünkü dünyada gerçekten bir şey yok
Sanki hiç ölmeyecekmişim gibi hissederim. Bu his. Ama düşünmeye başlarsam eğer ölümü o zaman duygusal olarak da etkilenirim, özellikle ölümcül hastalığa yakalananlar kaygılanmaya başlıyor ya, onun gibi. O yüzden hiç düşünmemeyi seçiyorum. Mutlaka zamanı gelince öleceğiz, korkunun ecele faydası yok. Ölmeden önce yaşamayı düşünmek daha mantıklı.
Üstümdeki deri bir ceset parçası zaten. Bana ait olan tek şey ruh. Bu yüzden ben gittikten sonra bedenim toprakta çürümesi beni korkutmuyor. İnsanlar bedeni sonsuza kadar kalacak sandığı için dış görünüşe takıntılı. Önce bunları atlatalım sonra ölüm korkusu yenilir
Ölüm korkutmuyor. Asıl korkutan, Ölüm anında imanlı bir şekilde son nefesimi verebilecek miyim , kabirde sorgu sualim kolay geçecek mi
Kabrim cennet bahçelerinden bir bahçe mi olacak yoksa cehennem çukurlarindan bir çukur mu olacak , asıl endişe duyduğum korktuğum bunlar.
Yani yaşamayı seviyorum ama öleceksek de yapacak bir şey yok. Üzerine fazla düşünmüyorum.
Ölüm de Asıl Korkutan Günahlar Allah'a Nasıl hesap verecem İnsan bundan korkusu olmalı Ama Eğer ki Günahlar Affedilmis olsa üstüne müslüman olarak vefat ettin diyelim o zaman ölüm dünyadan çok daha güzel tabi müslüman ve günahlar affedilirse
Şimdilik geberip gideceğim başka şansım yok.
O yüzden korkum yok.
İlerde ölümsüzlük insanlara gelirse o zamanki insanlar tüh param yok diye üzülsün.
Şimdilik "Turritopsis Dohrnii" ölümsüz.
Nasıl baktığımızda bağlı sanırım. Dünyayı çok seven daha çok korkuyor sanki. Dünya hayatının geçici olduğunun farkında olan daha az endişe ediyor gibi.. Şahsen yaşamak bana bazen daha yorucu geliyor...
Ölüm beni korkutmuyor aslında yapmadığım, işlediğim günahlar, sorumlu olduğum ibadetler, kalbini kırdığım insanlar... yani öldükten sonra ne cevap vereceğim Kendimi nasıl savunacağım ondan korkuyorum bahanem ne olacak kaçış yok🙄
İnsan kırmayı seviyor gibisin
Korkmayan insan olduğunu düşünmüyorum. Bendeki sanırım ölümden çok yalnız kalma korkusu , sonrası … bunlar korkutuyor. Bir gün sevdiklerimi , gökyüzünü , çiçekleri görememek ; herkesin seni bir tabutta terkedip gitmesi … beni ürkütenler daha çok bunlar sanırım. Bu yüzden çoğu zaman bunu düşünmekten kaçıyorum.
Beni korkutan ölüme hazırlıksız yakalanmak. Yoksa ölümün kendinden korktuğumu söyleyemem. Korkunun ecele faydası yok. Önünde sonunda ölüp tadacağım ölümü. Yine de bir tedirgin olmuyor değilim.
Kesinlikle hayır, ama acısız ölüm yok gibi ötenazi henüz net değil işte ölüm esnasındaki can çıkarkenki acı durumu kısmı can sıkıcı 🤣 Yoksa Dünyadan daha iyi bir yere gideceğim kesin gibi
Ezel dizisinde dediği gibi;
-Hepiniz öldünüz! Hepiniz öldünüz.
+Hem de kaç kere. Senin ilk mi olacak?
Yani ölüm bizim için kurtuluş olur sanırım.
Ölümden korkmuyorum da daha çok sonrası için korkuyorum herşeyin hesabını nasıl veririm yaptığımın , söylediğinin vs gibi bunlar beni biraz korkutuyor açıkçası
Ölümden korkarım ama içim neden bilmiyorum ama çok rahat belki ölüm güzel birseydir bilemiyoruz içimizin huzurlu olması en önemlisi ölümün bile hayırlısı olsun,,,
Hayır korkutmuyor zamanı gelince ölüceğimi bilerek yaşıyorum buyüzdende aldığım her nefesin kıymetini biliyorum
Hazırlıksız yakalanmak korkutuyor beni. ALLAH a elim boş gidersem çok utanırım.
Bir geçiş platformu gibi geliyor bana sadece geride bıraktığım sevdiklerimle iletişiminin kesilmesi korkunç geliyor
refleks olarak intihar edenler bile o ölüm anı gelirken korkarlar insan vücudu hayatta kalma içgüdüsüyle yaşar o korku biyolojik bir korkudur
Önceden korkuyordum ama şimdi düşünüyorum ölüyoruz yani bildiğin ölüyoruz neyinden korkcam korkmuyorum..
Küçükken anlatılan şeylerden dolayı korkardım. Artık inancım kalmadığından korkmuyorum. Öbür taraf bir meçhul, bilinmezlik.
Evet korkutuyor ama en çok aslında günahlarımız korkutuyor bizi, iyi insan olmamız vesaire. E tabi ki ölüm şekli de çok kötü...
Korksaydık trene binmezdik.
Korkanlar günahları çok olanlardır.
Geride kalanlara vereceğim üzüntü ve bir daha görememe korkusu
Yaşamaktan daha fazla değil
Yeteri kadar kaldım dünyada artık yeter
eninde sonunda gelcek bişi için korkmak aptalca ve gereksiz yani kaçışın yok neden korkuyonki
Korkutmuyor diyenler aniden ölüm ile burun buruna geldiğinizde görürüm ben sizi😄
Korkum yok ama merakım var. Ne olacak? Nasıl bir yere gidilecek gibi?
müslümanlık görevlerimizi yerine getirdiysek korkmayız
Güzel bi hayatımız olmadığı için korkutmuyor
Hayata korkusuzca bakanlar ölümden de korkmazlar 😀
Hepimiz elbet öleceğiz ama ölüm değilde hesap vermekten korkuyorum.
Aklıma hiç gelmiyor ama başıma gelse korkarım nede olsa can tatlıdır
Bundan tam bir yıl önce intihar eden birisi olarak , şahsen ölümden hiç korkmam.
Ölümden değil de ahirete hazırlıksız gitmekten korkuyorum. Allah’ın huzuruna nasıl çıkıcaz
Korkmak lazim yoksa bu hayati dogru yasamayiz
Ölüm değil de acılı olması korkutuyor, umarım acısız bir ölüm nasip olur
Ölüm imansız ve inançsızsan korkutur diğer türlü sevdiğine kavuşmaktır
Ölümden korkmamak için kabullenmek gerekir, bu da çok dindar olmaya veyahut kendimizi bu konuda aşırı telkin etmiş biri olmamız gerekir. Düşüncem bu yönde
Bugünlere gelene kadar birçok kez öldüğüm için ölümden korkmuyorum
Bazen aklıma girince ürpertiyor
Evet ajfjsnd
Arada aklıma geliyor korku sarıyor ee imanlı olsak korkmayız
Ölüm değilde, ölümden sonra hayatın olup olmadığı beni korkutuyor
Dostum bir gün öleceğiz zaten önemli olan korkmak değil de anı yaşamak
Beni pek korkutmuyor.
3 defa göz göze geldim artık değil
Korkutmuyor “her canlı olümü tadatacaktır.”
Hayır. Kaçınılmaz olan bir şey benı korkutmuyor
Hiç korkmam nedense 🤔
Evlenip çocuğum olursa korkarım ama şu an ölsem sevinirim bile bomboş hayat