Çaresizlik yoktur, ona biz inanırız. Çünkü toplum bizi çaresizliğe inandırarak daha kolay kullanır, daha kolay sömürür. Sizce öyle değilmi?

Çaresizlik yoktur, ona biz inanırız. Çünkü toplum bizi çaresizliğe inandırarak daha kolay kullanır, daha kolay sömürür. Sizce öyle değilmi?

Bir kişi vardı ki gerçek kendimi tanımamı istemedi.
Gerçek kendimi görmemi istemedi, çünkü beni kullanmak istedi.
Bazı insanlar maalesef kendisini tanımıyor, kendisini öyle sanıyor ama gerçek kendisini bilmiyor. Kendisine yabancı olan insanı da kandırmak kolay oluyor.
Gerçek kendimi tanıyınca, keşfedince kendimi ne kadar güçlü olduğumu gördüm. Meğer ben tuttuğunu koparan bir insanmışım, sadece kötü niyetli kişilerin sözlerine kanmışım :)))
Bazen de insanlar geçmişteki travmalarının acısını çıkarabilecekleri bir kurban ararlar. Ama kimse çaresiz değildir aslında, isterse o patinajdan çıkar ya da kendisine uygulanan kabadayılığa dur der, bedel ödetir, had bildirir.
Kesinlikle katılıyorum detay kısmına da. Art niyetli, bencil olan kişiler diş bileyebildikleri kişiyi kullanmak, sömürmek belki de geçmişin acısını o kişiden çıkarmak isterler.
İnsan kendisini dibe çeken, yükselmesini istemeyen kişiyi asla hayatında tutmamalı.
Ayrıca çok sevdiğim bir söz vardır yine konuyla ilgili;

Her insanın belli bir konuda yeteneği, potansiyeli vardır. Bunu keşfedebilmek, uygulayabilmek önemli. Kimse çaresiz değil, çaresiz olduğuna inanan, buna inandırılan insanlar var sadece.
Çok harika tespitler ve katkılar. Başaramıyorum diyen kişilerin gittikleri yolu, yoldaşlarını ve kendi becerilerini kontrol etmesi şarttır.
Çaresizlik bir histir ve vardır. Kişi çözüm bulamayabilir, durum karşısında aciz kalabilir. Nihayetinde yaratılışça tanrı değil, aciz varlıklarız. Acziyet hissetmemiz de oldukça doğal. Ölüm karşısında, ulaşamadıklarımız karşısında çaresiz hissederiz. Peki buna tepki olarak ümitsizliğe kapılmak, hayatı sekteye uğratmak zorunda mıyız? Elbette hayır. Bu dünyada çözümü olmayan problemin ahirette çözümü olacağı için, Allah boşuna bir şey yaratmayacağı için çaresizim diyerek çekilmek gibi bir lüksümüz yok. Her şeye uyum sağlayabilen, durum değerlendirmesinde bulunup ders alabilen varlıklarız. Ona göre davranırız.
Bu durumda çaresiz kalan kişiler kulvar ve beklentilerini değiştirmeli diyorsunuz.
Cevap
13Cevap
Vallahi öyle hocam ve buna biz algı yönetimi deriz
Çok haklısın üstadım.
Aynen öyle patron. Bak ben bile neleri astım artık. Sonunda kendime geldim🤣
Sen gerçek bir mücadele ortaya koydun patron. Öncelikle kendine sonra sana tuzak kuranlara karşı.
Sonunda kurtuldum yaa gerisi mühim değil.
Katılmıyorum. bazen yapabileceğimiz şeyler olduğu gibi yapamayacağımız şeylerde vardır. tabi ki topluma inanan ve toplumun istediği gibi olan basit insanlardan söz etmiyorum. ama insan gerçek çaresizliği yaşadığı zaman her şey anlamını yitirir
Çaresizim dediğimiz anda zaten hayat duruyor, hiç bir şey yapamaz hale geliyoruz.
Evet bundan bahsettim
Teşekkür ederim.
Psikoloji de öğrenilmiş çaresizlik diye bir kavram var. Lisede aldığım psikoloji dersinden hatırladığım kadarıyla bu insanın çaresizliğe ikna edilmiş veya ikna olmuş olması durumu. Bazılarında öylesine baskın ki durumu açıklayıp anlatıyorsun, tek yapman gereken bir yerden başlamak diyorsun o dönüp hala ben bunları bunları yapamam diyor. Olumsuzluğa şartlanmış, insanın hayat enerjisini sömüren insanlar lütfen benden uzak dursun.
Çok güzel katkı yaptınız, teşekkür ederim.
bence yeteri kadar istersen her şeyin üstesinden gelirsin
istemek anahtar kelime burada isteklerini yapmak yerine çaresizliğe sığınmak bence korkaklık
Katılıyorum üstadım.
Çok haklısınız, doğduk ve sınırsız algı ve inanç gücümüz varken bizi belirli kaplara sığdırarak büyüttüldük. Hep elimizde olmayanlara ulaşamazsın algısı ile etrafımızda bir çember belirlediler. Bu insanlık suçu bana göre. Kişiye, kendini unutturma meselesi bu.
Çok doğru bir tespit.
Öğrenilmiş çaresizlik diye bir kavram duymuştum psikoloji hakkında araştirma yaparken. İnsanlar gerçekten her kötülüğü ve her iyiliği yapabilecek güce sahip.
Ve ilk adım atıldıktan sonra zafer bize doğru koşar.
Toplumsal konular için olabilir ama bazen insan kendi içinde bu duruma düşüyor. Başka bir gözle göremediği için belkide biz dışarıdan fil kalksa her şey biter diyoruz ama fil bunun farkında değil
Bu sebeple dostlarımız var, bize kalk yerinden ve başar demek için

Çok haklı.
Aynen, sayısız örneği olan bir durum.
Kazanmalarına izin verildiği sürece bu algı savaşı devam eder.
Bu dünyada , ölüm dışında her şeyin çaresinin olduğu bildirilmiştir üstad.
Hülasa edecek olursak , sorunun haklılık payı olduğunu düşünüyorum.
Teşekkür ederim üstadım.
Çaresizlik vardır bunun içinden çıkmak kişilerin kabiliyetinde olan bir durumdur
Kişinin kabiliyeti vardır ama ona inanması şarttır.
Sadece ölümde var gerisinde yok hemde hiç bir şeyde biz öyle inanmak istiyoruz çünkü daha basit kolayımıza geliyo
Çok güzel tespitler, çok haklısınız.
Çaresiz değil Çare-siz siniz. Bence insan kendi kendinin caresidir. Dersiyke beraber careside icindedir.
Katılıyorum sana.
Katılıyorum.
İnsan kendi istemediği sürece çaresiz değildir.
Umudunu hiçbir zaman kaybetmemeli...
Umut kurtuluştur.
Katılıyorum..
Umut uzanan el oluyor karamsar olunan günlerde.
Bu sebeple dostlar hep olmalı.
Bence de..
Sen hep kal dostum 😊
Sende öyle dostum :)
Haklısın aslında kimse çaresiz degildir. Insan kendi sorunlarının çaresini kendi bulabilir diye düşünüyorum. Tabi allahtan gelenlerin dışında
Aynen öyle, yaşamsal etkiler bize bağlı.
Katılıyorum, doğrudur..
Öğrenilmiş çaresizlik mücadele gücümüzü, büyük oranda düşürür.
Haklısın üstadım.
Evet hep bir çıkış yolu vardır ama bu kişinin hedeflerine bağlı
Doğru hedef başarının yarısıdır.
Kesinlikle öyle.. Bir insan istedikten sonra her problemin sorunun üstesinden gelir..
Bende öyle düşünüyorum.
Sen gerçekten de bu laflara inanabiliyor musun?
Başaramadığım şeyi söylemem ve konuşmam.
Çare=Çözüm bulunabilen bir şeydir. Arayanlar bulurlar.
Katılıyorum size.
Boşverin yeni nesil yaşam koçlarının insan isterse her şeyi başarır naralarını çaresizlik de vardır
Öğrenilmiş ve kabullenilmiş çaresizlikler sınıfına giren bir yaklaşım.
Her zaman bir yol vardır...
Aynen öyle, başaramıyor isek yanlış noktada, yanlış kulvardayız demektir.
Güçlü olcaksın
Bu insanın kendi öz güveninden kaynaklı olur.
Evet, insan isterse yapamayacağı şey yok
Bende öyle düşünüyorum.
Çünkü gücümüzün yetmeyeceğine inandık
Daha çok inandırıldık.
Son derece doğru.
Teşekkür ederim.
Evet öyle.
Teşekkür ederim.
Doğru 👍
Teşekkür ederim.
Aynen öyle.
Teşekkür ederim.