Kişilik & Karakter konusunda 18,4b cevap paylaştı.
"Üniversitede, en çok sevdiğim hocanın odasındaydım. Bana, “Ne olmak istiyorsun? “ dedi. “Entelektüel olmak istiyorum.” dedim. “Senden entelektüel olmaz” dedi. Şaşırmıştım, sonra, kırılgan bir ses tonuyla; “Dersinizi geçmeme rağmen sürekli dersinizdeyim. Okulda en çok okuyan, araştıran ve tartışmalara giren, hep benim?" dedim. “Senden Entelektüel olmaz” dedi. Çok kızmıştım! "Doç. tezlerin konularını bile ben öneriyorum" dedim. Prof. gülümseyerek geriye yaslandı. "Senden çok iyi bir araştırmacı olur. Ama entelektüel olmaz. Nedenine gelince, sana entelektüel olamazsın dediğimde, bana bir Entelektüel gibi “Niçin olmaz?" diye sormadın, aksine alındın ve hiddetlendin. Yazarlık bilgi işidir. Entelektüellik bilgi değil, davranış biçimidir. Bir insanın entelektüel olması için en az 3 kuşak ailesinin okuması gerekir. Okulun önüne bak. Hepsi son model araç dolu ve hocalara ait. Her sene model yenilerler. Gerçekten böyle bir yenilenmeye ihtiyaçları var mı? Niçin bu şekilde yaşıyorlar. Çünkü o ünvanlarla gördüğün hocalarının kariyerleri ne kadar yüksek olursa olsun, ruhları feodal bir köylü. Güçlerini topluma kabul ettirmek için böyle hava atmak zorundalar. Gerçek bir entelektüel asla bu güdüyle hareket etmez. Entel feodal köylülere artık diploma ve ünvan da yetmez. Tıpkı paranın yetmediği gibi. İlber Ortaylı
Merhaba, Kişi, cahil olduğunu fark ettiğinde aydınlanır. Statüler kişi kendini anlamaya başladığında anlamsızlaşır. Ayrıca kendini aydın gören kişiden tehlikeli birisi de yoktur fikrimce. "Bildiğini bilenin ardından git, bilmediğini bileni aydınlat, bilmediğini bilmeyenden uzak dur" demiş Konfüçyüs... Ne de güzel demiş. Işıkla kal...
Sınırlı alanlarla ilgilenince sıkılıyorum. Birçok alana ilgi duyup , araştırma yapabiliyorum. Dinler , Milliyetçilik, savaşlar, ülkeler , tarih , edebiyat , resim , müzik , arkeoloji , sosyoloji , doğa , fotoğrafçılık , çizim , otopsi vs.
Eğer bunun adı entelektüel olmak ise sanırım öyleyim...
Önemli olan sentezleyebilmek , ne çağdaşlık denilen kültürü elinin tersiyle iticen nede komple alıp atalarının geninden gelen o medeniyeti unutucaksın...
mesela düğün olarak ele alalım.. kırmızı kuşak gelenegıne karsıyım ben bana gore cahıllık ama aynı kulturun kız ısterken kı tuzlu kahve ya da nebıleyım baharatlı kahve olayını cok sevıyorum... umarım anlatabılmısımdır..
kendını gunumuzde entellektuel olarak tanıtan kısılerın cogu gecmıse oldugu gıbı sunger cekıyor... Kültür ve geleneklerımız bızı bız yapan degerlerımız
Her ne kadar meslek olarak entelektüel olarak görülsem de kökenim Ankara . Yani segmentler arası geçişim sık oluyor ve tam anlamıyla entelektüel olamam.
İlber Oltaylı mı ne entellektüellikle ilgili açıklaması var. Bir çok konu da derin ve geniş bilgi sahibi olunacak, yabancı dil bilinecek, bir enstrüman çalınacak vs çok kapsamlı açıklamış.
Yani entellektüel bizim algıladığımzın ötesinde bence. Ya da ben değilim.
Kesinlikle katılıyorum “Entellektüel görünülmez entelektüel yaşanılır” ben öyle olduğumu düşünmüyorum. Bunu bir başkası size yakıştırmalıdır. Siz ben entellektüelim derseniz entellektüel olmuyorsunuz. Bu bir yaşam tarzıdır ve insan bunu ön plana çıkarmaz karakter edinir.
Ki zaten entelektüel doğulurmuş. Bu şekilde bir görüş te var. 3-4 kuşağa dayanan bir dürtüymüş. Bir seçim değil, yaşam biçimi aynı zamanda vazgeçilemeyen yaşamsal bir vazgeçilmez diye geçiyormuş
Entellektüel nasıl doğar bir insan Allahına sen ya... Hadi entellektüel bir aileden olsan yine de kendini geliştirmeden öyle olman imkansız.. Yaşam biçimi olduğu doğrudur ama armut piş, ağzıma düş diye de bir yaşam biçimi yok yani. Mücadele gerek.. Sen yine yaşa.
Ben de tam hatırlamıyorum kimin söylediğini ama: entellektüel olabilmen için senin baban, babanın babası, babasının da babası + onun babasınında entellektüel olacak ki entellüktüel olasın diyordu adam. (Aile anlamında kullanıyor baba figürünü)
Dünya klasiklerinden kitaplari okuyup dikkatimi çeken cümlelerin altını çizerim. Bir de sinema ve kitap eleştirilerini özenle takip etmeye çalışırım. Ama entelektüel olduğumu düşünmüyorum
Tam olarak öyleyim diyemem çünkü bir yanım hala gelenekselcidir. Bazı konularda da modernlik sınırlarım vardır o yüzden yerine ve konuya göre diyebilirim.
değilim tabi ki. entelektüel olma mevzusu dedelerde başlıyor ayrıca, öyle iki kitap okuyup birkaç ülke gezince nispeten cahillikten 1-2 mt uzaklaşırsın sadece.
Entellektüel biri değilim. Ama olmaya çalışıyorum. Sadece bildiklerimi arttırmaya ve yanlışsam da doğrusunu öğrenmeye çalışıyorum. Ölene kadar da tam olarak bilen, entellektüel biri olacağımı sanmıyorum. Çünkü öğrenme süreci hayat boyu devam eder ☾
Çok zor iş olduğunu söyleyenlerin çoğu soytarı oluyor o kadar kitap okumak ve fikir üretebilmek çok meşakkatli iş sıradan insanın yapabileceği bşr konu değil
Kişilik & Karakter konusunda 22,5b cevap paylaştı.
Öyle biriyim ya diğer insanlardan farklıyım bunun ben de farkındayım kötü bir şey demiyorum yani ego olarak anlaşılmasın ama diğer insanlardan daha farklı olduğumu farkındayım
Bilgimin yaşıtım olan birine göre engin olduğuna inanıyorum fakat bilmediklerimi bilmem, kendime entelektüel demek için ne kadar yetersiz olduğumu gösteriyor.