Değersiz hissettiren şeyleri değiştiremiyorsak, o şeyleri kabüllenerek kurtulabiliriz. Ben hep öyle yaparım faydasını çokça da gördüm. Kabullenmek biraz zor ama farklı bir alternatifim yok.
Kendine değer vererek, yoksa mümkünatı yok kurtulamazsın. Yaşamın boyunca sana, seni değersiz hissettirmeye çalışan insanlar çıkacak karşına. Seni deli etmeye çalışan, seni kendinle kavga ettirmeye çalışan kişiler hep olacak. İnsanlardan değer beklersek çok enkaz altında kalırız. Hem kendisine değer vermeyene el de değer vermez. Kendine vermediği değeri başkasından beklememeli insan. Sen, hepimiz insan olduğumuz için değerliyiz. İnsan özdeğerinin farkına varmalı. Kişi kendine değer vermek için, değerli hissetmek için kendisiyle anlaşmayı bilmeli. Geçmişi hatırladığında utanmamalı. Hangimizin geçmişe dönüp baktığında keşkeleri, utandığı anlar yok ki. Hangimiz canım yerine konmadık ki? Hangimizin aklıyla alay edilmedi ki? Belki haksızlığa uğradığın zamanlar sessiz kaldın, savunamadın kendini ama o günleri düşünüp kişi kendini yememeli. Canım sağolsun ya demeli. O eskidendi diyebilmeli. Başkalarının seninle ilgili negatif düşünceleri senin gerçeğin olamaz. Kendine özel bardağın olsun. En güzel bardakta kahve yap kendine, oh mis keyifle iç. İnan bana geçmişe dönüp baktığımda ne boş şeyler için uğraşmışım diyorum kendime. Şurda bir kahve keyfi yapmak varken, mis gibi havayı içime solumak varken ''o ne dedi, bu ne dedi"diye boşuna takmışım. Kim ne derse desin, kim beni nasıl görürse görsün. O, onların sorunu.. Degersizlik duygusundan kurtulmak isteyen insan kendini sevmeli. Kendimizi sadece doğrularımızla değil yanlışlarımızla da sevmeliyiz. Tabiki kendimize de fazla yüklenmeden adil bir şekilde vicdan muhasebesi yapmalıyız ama kendimizi günah keçisi ilan ettirmeyelim. Sen kendini kurbanlık koyun gibi görürsen eline bıçak alan çok olur. Sürekli kendine ayna karşısına geç "ben çok değerliyim"de. Bunu hep de kendine. Neyi çok söylersen o senin gerçeğin olur. Kişisel bakımına özen gösterir kendine değer veren insan. Çünkü kendine bakmayı, kendine özen göstermeyi sever. Kendisiyle ilgilenmeyi sever. Kişisel bakımdan kastım makyaj falan değil, oda bir kişisel bakımdır tabi. Kişi marka giyinmese de temiz ve düzenli giyinir, çünkü kendini mutlu hissetmek ister. Kişinin giyimi, kuşamı da özgüvenine katkı sağlar. Ve son olarak çok sevdiğim bir sözü paylaşacağım..
Bak parmak izine.. Allah seni biricik ve eşsiz yarattı.. Melekler sana secde etti. Daha neyin degersizliği içindesin ey kul.. Titre ve kendine dön.. Yaradan'dan bir parça olduğunu hatırla. Yaradanın yarattığını kullarının insafına bırakma. Seninle eşit yaratılan hiçbir insanoğlu sana değer biçemez. Biçtirme..
Serhat Yabancı
Sana tavsiyem Serhat Yabancı'nın Düşündüğün Gibi Değil kitabını muhakkak oku