''Bi bana bi tokat at, bi tokadı yüzüne
Bi tozlu aynana bak, bi lekeli yüzüne..''
#heartoffire

Eleştiri kelimesi ya da kavramı bizde yanlış anlaşılır. Eleştiri illa kötü yönde olmak durumunda değildir. Övgü de bir eleştiridir, olumlu yönde bir eleştiridir. Takdir de bir eleştiridir, yapıcı eleştiridir. Olumsuz eleştiriye gelşnce bizde karşımdakini yerden yere vurmak eleştiri sanılsa da bu da yanlış bir algıdır. Örneğin bir futbolcuyu olumsuz eleştirmek onun o gin maçta yakıma katkı sağlamamış olması ve bunun nedenlerinin irdelenmesi şeklinde olmalıdır. Onu itin g. tüne sokarak eleştiri olmaz. Buna hakaret denir.
Aynaya bakmaktan kastımız empati ise hemen her zaman empati yapmaya çalışırım ki kimseye haksızlık yapmayayım.
Yani insan o an sinirden veya kırgınlıktan kendini tartmayı düşünemiyor genel olarak. Ama sonra düşününce aynaya bakmam gerektiğini ve kendimi de eleştirmemin daha yapıcı ve doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü diğer türlü haksızlık olur. Ben hata yapan normal bir insansam herkesin hata yapmaya hakkı vardır ve normal olan da budur diye düşünüyorum derin düşünüp aynaya bakınca.
Bunu laf olsun diye söylemiyorum, gerçekten düşünüyorum , ben de yapıyor muyum ben de öyle miyim ben nasılım diye. Ve eleştirdiğim o insana karşı bir yumuşama ve hoş görme durumu oluyor o an. İşte bu yüzden öz eleştiri çok önemli diğer insanlara tahammül gücümüzün sağlam olabilmesi için. Yoksa hayat yaşanmaz gibi hissedilir.
İnsanlara en kolay gelen şey birini eleştirmek.
Ama hiç dönüp kendilerine bakmayı akıl edemezler.
Ki çoğu insanın eleştirdiği şey zaten kendisinde vardır.
Ayna misali.
Baktığında karşısındakinde kendini görürür.
Bir insanın eleştirdiği çoğu şey kendinde var olandır.
Ama çoğu insan bunun farkında bile değil..
Her insan aslında biraz aynadır. Önemli olan gözlerinin içinde kendimizi bulabilmektir. Birinde kendimizi buluyorsak eğer demek ki bizim gibidir.
Onu eleştirmeden önce kendi yaptıklarımıza bakmak gerekir.
Her koyun kendi bacağından asılsa da, yanımızdaki kişiler kim olduğumuzu gösterir.
Biri bana baktığında kendinden bir şey görmüyorsa, kendinden bir parça eksik olabilir.
Çünkü bana nasıl geliniyorsa ben de o şekil gidiyorum.
Sonbaharda yaprak gibi dökülmektense, kışın üstümüze yağan karlarda toprağımızın temizlenmesi gerekir.
Ne güzel Toprak kokusu dediğimiz an herkes eşitlenir.
Cevap
8Cevap
Genel olarak eleştiri yapmıyorum, gördüğüm neyse ben onu söylerim.
Karşımdaki bunu ister kabul etsin ister etmesin.
Benim sözlerim hiçbir zaman eleştirisel olmaz.
Gördüğümü söylemezsemde içimde kalıyor...
Kendime baktığım için kimseyi eleştirmemeyi seçiyorum
Selam gadası 🙃
Birine bir laf demeden önce, o lafı yutup tartıp öyle söylemek daha iyi olur.
Ben kimseyi eleşyirmiyorum. Bunu yapıyorsamda tamamen öylesinedir çokta insanların davranışlarına odaklanıp gözümde büyütmem. Bazen öngörülerim yargı cmleleriyle dolu olabilir. Bu dengeyi tqm koruyamadığım için sadece beni bilen insanlar arasında yorum yapmayı tercih ederim. Bu yüzden insanlar benim fikirlerimi çoğunda bilemezler.
İğneyi kendime çuvaldızı baskasına değil , çuvaldızı kendime iğneyi baskasına batırırım ben,
Kendimle yüzleşmekten asla ve asla cekinmem bir nevi hatalarımla yüzlesir nerde yanlış yaptıgımı, sorgularım
Eleştiriye acıgım. ..
Her zaman kendimle yüzleşirim, haddimi bilirim. Kendimi sen kimsin derim gerektiğinde, haddini bilmeyenlere de had bildiririm.
İnsan başkalarına haddini bildirirken kendi haddini de bilmeli.
Hayır bakmıyorum. Her zaman eleştiri yapan biri değilim ama doğrularıma ters gelen tavırlar görünce de susamıyorum
Evet bakıyorum.
Bakamadığım zamanlar olur mu, olur. Mükemmel biri değilim. Eleştiren biri de pek değilim. Keyfin yerinde olsun ikizler
Valla eleştireceğim konuda kendim doğru bir insansam eleştiririm. Ama benimde hatalarım varsa önce kendin kendimi eleştiririm.
Aynaya hep bakarım. Eleştirilerimi düzeyli yaparımç
Eleştirmek pek huyum değildir ama doğru olanı da söylemekten geri kalmıyorum.
Fazla eleştiri yapan biri değilim. Ama insan önce kendine bakmalı
Eleştirmeyi sevmiyorum eleştirilmeyi de sevmiyorum
kendimi de eleştiriyorum
Önce kendimize bakmamız lazım
hergun bakıyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?