Bir insanın benden tam not alması için temel birkaç kriterim vardır. Önclikle saygılı olmalıdır, özgüveni yüksek, medeni cesareti yüksek olmalıdır. Konuşması akıcı ve anlaşılır olmalı, kelimeleri dikkatli kullanmalı, tonlamaları doğru kullanmalı, konuşmasını beden diliyle desteklemelidir. Boş konuşmamalı, çapsızlık, densizlik, patavatsızlık yapmamalı, küfürlü konuşmamalıdır. Bilgili ve bilinçli olmalı, her fikre açık olmalı, herkesin fikrine saygı duymalı, kendi doğrularını herkese mutlak doğru diye empoze etmeye çalışmamalıdır. Bunları yapan insan benden tam not alır.
Her şeyden öte ortaya bir karakter koyması gerekiyor bana göre. Yani hem fikri hem de zikri örtüşmeli. Yani yanar döner olmayacak, bana başka dışarı başka konuşmayacak. Dürüst olacak ve güven telkin edecek. Arkamı rahat dönüp, rahat bir şekilde yaslayabileceğim bir insan olacak. Bunun dışın çevresine ve hayvanlara karşı saygılı olacak. İnce düşünceli ve kibar olacak. Böyle insanlar ile ölene kadar yola çıkabilirim. Fakat bu tür insanların nesli tükendi sanırım.
Diğer insanlara saygı duyması. Bunu tam anlamıyla yapabilen bir insana 10 üzerinden 11 veririm... Çünkü maalesef toplumumuzdaki en büyük sorunlardan birisi insanların birbirine saygı duymayıp, kendisini herkesten üstün görmesi ya da üstün olmaya çalışması. İnsanlar birbirine saygı duymayı öğrenebilse ülkedeki birçok sorun çözülürdü bence.
Beni fazla zeki olan insanlar çok etkiliyor ya. Cidden tam anlamıyla kaliteli bir sohbet ediyorsunuz, bir şeyler öğreniyorsun. Ben çok keyif alıyorum zeki kültürlü insanlarla konuşmaktan. Yani bir insanın benden tam not alması için fazlasıyla zeki olması lazım.
Ondan bir şeyler öğrenebilmeliyim. Boş beleş insanlar ne yapsa da bir değeri olmuyor benim gözümde. Bunun dışında da iyi niyetli olması önemli. İyi niyetli ve merhametliyse olay bitmiştir benim için. Azıcık da sempatik oldu mu mis 🤧
Benim bir insanda ilk baktığım yer, kalbi ve ruhu. Bu yüzden güzel bir kalbe, sıradışı bir ruhu, sağlam bir iradesi ve güzel ahlakı varsa benden geçer not alır.
Tam not içinde bazı özellikler varsa mükemmel. Merhamet, sevgi, saygı, öz güven, bilgi, anlayış, vefa ve dürüstlük olmalı. Böyle bir insana ben 10/10 puan veririm. Ama şu sıralar kimin me yaptığı, nasıl olduğu umrumda olmuyor. O yüzden şu sıralar hiçbirine bakmıyorum ☾
Bir insanın saygılı olması ve merhametli olma durumu benim için önemli. İnsanlara ve doğaya saygısı olan merhamet sahibi insan benim için bir adım öndedir.