Size göre insanlarda aşağılık kompleksi neden oluşur? Bana göre çocukluktan gelen bir şey, yaşadığı bir olay ya da anne babanın çocukla düzgün ilgilenememesinden dolayı oluşuyor.
Bunun en büyük nedeni insanın kendine olan acımasıdır. Bir tür eziklik ve ezilmişlik psikolojisi diyebilirim. Bunun acısını hep başka insanlar çıkartıp bir şekilde kendini tatmin etme çabası olan insanlardır. Böyle insanlarla çok karşılaştım hayatım boyunca. Bahsettiğim tanıma tamamen uyuyorlar.
Ben de bu durumu çocukluğa bağlıyorum. Her ebeveynin çocuğundan beklentisi olduğu gibi , her çocuğun da anne ve babasından beklentileri vardır. Mesela çocuklar yeteri dozda pohpohlanmak ister. Eğer çocuk anne ve babasından yeterince sevgi ve cesaretlendirici sözler duymazsa ileride aşağılık kompleksi oluşur. Bu pohpohlamayı da aşırıya kaçmadan yapmak gerekiyor. Çocukluğunda yeteri kadar cesaret , başarı ve öz-güven aşılanmayan çocuklar yetişkin olduklarında bunun eksikliğini yaşar ve büyüyünce kendilerini hep başarısız hissederler. Sürekli başka insanlarla kendilerini rekabete sokarlar...
Küçüklükte yaşanmış kıskançlıklardan dolayı olduğunu düşünüyorum. Küçükken birinden herhangi bir şeyi kıskanıp elde edemediğinde o kişiyi küçük görmeye başlamış olabilir, aşağılık kompleksine sahip kişiler.
Büyüdükçe de bu duygu artıp bir kompleks halini almış olabilir. Ki aşağılık kompleksi olan kişilerde bulunan ortak özelliklerden birisi de, çevresindekiler aşağılayarak kendini yükselttiğini düşünmektir ☾
Merhaba Detayda yazdığınız kısma katılıyorum. Soruyu okuyunca çocukluk arkadaşım geldi aklıma. Nerdeyse kimse tarafından sevilmemiş, çocuklukta arkadaşları tarafından oyunlara dahil edilmediği için bunun fena halde ezikliğini yaşıyordu. Sanırım 19 yaşında atabildi bu durumu üzerinden.
Sürekli eleştiriye maruz kalmak Sen zaten yapamazsın sözleri Ya da yüksek beklenti sonucunda o beklentiyi karşılayamamak olsa gerek 😅 Ben böyle zamanlarda öyle hissediyorum